Η θετική γονεϊκότητα πλάθει χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά

Η θετική γονεϊκότητα και πως αυτη επηρεάζει το παιδί

Η θετική γονεϊκότητα και πως αυτη επηρεάζει το παιδί

Όλα στη ζωή μας λειτουργούν με περισσότερη αρμονία όταν τα αγκαλιάζεις με θετικότητα. Η ψυχολογία σήμερα συνδέει την θετική στάση των γονέων, όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών, με καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, καλύτερη ψυχική υγεία, μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

Τι σημαίνει όμως θετικός γονέας; Θετικός γονέας είναι αυτός που ενθαρρύνει και υποστηρίζει το παιδί του αντί να το επικρίνει και να το τιμωρεί. Η θετική προσέγγιση δημιουργεί πιο ευτυχισμένα, πιο χαρούμενα και πιο αισιόδοξα παιδιά. Επιλέγοντας την θετική στάση απέναντι στο παιδί διασφαλίζεις μια δια βίου υγιή σχέση μαζί του.

Όταν αγκαλιάζουμε το παιδί μας με θετικότητα, δημιουργούμε δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς μαζί του. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνουμε να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του και να βρίσκεται σε απόλυτη ψυχική ισορροπία. Ένα παιδί γεμάτο αυτοπεποίθηση είναι ένα ευτυχισμένο παιδί.

Αλληλεπιδρώντας θετικά μαζί του, αυτό θα ρουφάει από εσας την κάθε σας κίνηση . Έτσι του προσφέρονται τα εφόδια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αργότερα στην ζωή του δύσκολες συμπεριφορές, με μεγαλύτερη ευκολία. Αντιθέτως, αν ανταποκρίνεστε  με θυμό τότε και το παιδί θα υιοθετήσει αντίστοιχη συμπεριφορά απέναντι σας αλλά και απέναντί στον προσωπικό του κύκλο συναναστροφών.

Για να παιδιά μας αποτελούμε πρότυπο συμπεριφοράς. Πρέπει να ενεργούμε με καλοσύνη και ενσυναίσθηση. Έτσι θα μάθουν να λειτουργούν και αυτά με τον ίδιο τρόπο.

Στην θετική γονεϊκή συμπεριφορά, οι γονείς προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί το παιδί τους έχει άσχημη συμπεριφορά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί υιοθετεί μια άσχημη συμπεριφορά προκειμένου να τραβήξει την προσοχή των γονιών του. Επίσης μπορεί να είναι υπεύθυνος αυτής της συμπεριφοράς κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Μπορεί να είναι και ο πιο απίθανος λόγος, όπως το να πεινάει και να δυσφορεί από αυτό χωρίς να μπορεί να το προσδιορίσει.

Πολλές φορές μπερδευόμαστε και αντί να μπούμε στην διαδικασία να κατανοήσουμε την συμπεριφορά του παιδιού μας, προσπαθούμε να την αλλάξουμε και να την κάνουμε να μοιάζει περισσότερο με την δική μας. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την δική μας στάση και να αποδεχθούμε τα παιδιά μας όπως είναι.

Ας δούμε τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κρατήσουμε μια θετική στάση απέναντι στα παιδιά μας.
  • Σκεφτείτε τις πιθανές αιτίες που ίσως βρίσκονται πίσω από μια άσχημη συμπεριφορά

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τις περισσότερες φορές, το παιδί φέρεται άσχημα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του γονέα.  Όταν λοιπόν ως γονείς έρχεστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κερδίζει το παιδί όταν συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. 

Μήπως επιζητά την προσοχή σας; Έστω και αν αυτή είναι αρνητική; Ύστερα σκεφτείτε γιατί ενοχλεί εσάς αυτή η συμπεριφορά, μήπως είναι οι άλλοι; Αν σκέφτεστε τους άλλους που τυχόν είναι θεατές της άσχημης συμπεριφοράς του παιδιού σας τότε αναθεωρήστε. Οι συμπεριφορές τέτοιου είδους είναι φυσιολογικές και αποτελούν στάδιο μιας υγιούς  ανάπτυξης. Όσο λιγότερη βάση και έκταση δίνετε τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν.

  • Μην ξεχνάτε πως ένα παιδί είναι απλά παιδί

Χαμηλώστε τις προσωπικές σας προσδοκίες και εστιάστε στις δυνατότητες του παιδιού σας. Τοποθετώντας τον πήχη των απαιτήσεων σας ψηλά, δίνετε έδαφος σε πιθανές αποτυχίες και απογοητεύσεις του παιδιού, χωρίς το ίδιο να έχει προσωπικό μερίδιο ευθύνης. Γεγονός που μελλοντικά θα του στοιχίσει. Θα λιγοστέψει η αυτοεκτίμησή του. 

Αν επιθυμείτε ένα ευγενικό παιδί, να είστε πρώτα εσείς ευγενικοί. Αν επιθυμείτε ένα ευτυχισμένο παιδί φροντίστε να είστε εσείς πρώτα ευτυχισμένοι. Το παιδί, σας ακολουθεί, για την ακρίβεια το παιδί σας, σας παρακολουθεί και σας αντιγράφει.

  • Ελάτε στο ύψος του, συνδεθείτε συναισθηματικά μαζί του

Κάπου είδα ένα σκίτσο με ένα λιοντάρι που βρυχάται ενώ μπροστά του βρίσκεται ένα παιδί. Αυτό ακριβώς αισθάνεται το παιδί με έναν, έξαλλο από νεύρα, γονιό που του φωνάζει δημιουργώντας του φόβο. Ανυπεράσπιστο και μόνο. 

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή ελάτε στο ύψος σου, συνδεθείτε μαζί του. Θα δείτε πως θα σας ακούσει με μεγαλύτερη προσοχή. Η αγκαλιά σας θα το γεμίσει σιγουριά, θα νιώσει ασφάλεια. Όταν νιώθει συνδεδεμένο ένα παιδί, έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με εσάς αλλά και με τον εαυτό του.

Δημιουργήστε αναμνήσεις. Κάντε πράγματα μαζί, ορίστε μια ώρα παιχνιδιού μέσα στην ημέρα μαζί του. Συνοδεύστε το σε δραστηριότητες που αγαπά. Μοιραστείτε αξίες και ενισχύστε όσο μπορείτε την συναισθηματική του νοημοσύνη.

  • Ελάτε στη θέση του

Δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στα συναισθήματα των παιδιών, τα αναλύουμε σύμφωνα με την δική μας οπτική. Τα απορρίπτουμε λέγοντάς του πως είναι υπερβολικά. Όταν βρίσκεται σε μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, θα βοηθούσε πολύ να μπείτε στην θέση του και να δείτε τα πράγματα μέσα από τα δικά του μάτια. Κατανοώντας και προσφέροντας την προσοχή σας, το παιδί θα νιώσει αποδεκτό και ασφαλές.

Κλείνοντας θα τονίσω για μια ακόμη φορά πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Έχει διαφορετική αυτούσια προσωπικότητα, διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, διαφορετικό σκοπό ζωής. Η θετική μας στάση στην ανατροφή του θα το γεμίσει εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση. 

Θα του ανοίξετε έναν δρόμο για να ανακαλύψει πιο εύκολα την αγάπη για τον εαυτό του πρώτα απ’ όλα και στη συνέχεια την εσωτερική του ευτυχία. Έχοντας πίστη στον εαυτό του θα καταφέρει να φτάσει πιο κοντά στα όνειρα του.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα