Δεν γίνεται να ταιριάζεις με όλους…

Το να είσαι ίδιος με τους άλλους απλά για να ταιριάζεις μαζί τους μοιάζει βαρετό… Και ποιος θέλει να είναι βαρετός; Όχι εγώ..και φαντάζομαι ούτε και ‘συ!

Όλοι γεννιόμαστε μοναδικοί, ακόμα και τα διδυμάκια έχουν εντελώς ξεχωριστές προσωπικότητες. Και έχοντας το παραπάνω σαν δεδομένο διερωτώμαι.. αφού όλοι μας ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο ως ξεχωριστά πλάσματα, γιατί προσπαθούμε απεγνωσμένα να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε; Γιατί επιθυμούμε να ταιριάζουμε με τους άλλους αλλάζοντας εμάς; Γιατί θέλουμε να λεγόμαστε «κανονικοί» και γιατί η μοναδικότητα μας προκαλεί τόσο φόβο, που προσπαθούμε απεγνωσμένα να κρύψουμε τον αυθεντικό μας εαυτό;

Το ταξίδι μας ξεκινάει με την περίοδο της παιδικότητας μας να χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα μας και ακολουθεί η εφηβεία όπου προσπαθούμε να ενταχθούμε, να ταιριάξουμε ώστε να νιώσουμε αποδεκτά και ενεργά μέλη της κοινωνίας. Και κάπου εκεί χάνεται η ουσία μας και αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα. Την ψυχή μας πλημμυρίζει ο φόβος και η ανασφάλεια και αρχίζουμε να φοράμε «μάσκες» προκειμένου να γίνουμε αποδεκτοί. Ζητάμε από τους άλλους να είναι ειλικρινείς μαζί μας, να είναι αυθεντικοί και να εκφράζονται ελεύθερα όπως πραγματικά νιώθουν. Αυτό και αν είναι παράδοξο.. και αυτό γιατί όλοι μας κινούμαστε μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της προσποίησης.

Αν πραγματικά επιθυμείς οι άλλοι να είναι ειλικρινείς και αληθινοί απέναντι σου θα πρέπει και εσύ να υπερασπιστείς την δική σου αλήθεια και να είναι έτοιμος να δεχτείς και την αλήθεια του άλλου. Εξάλλου γιατί να κρατάμε πλάι μας ανθρώπους που δεν αποδέχονται την μοναδικότητα μας, ανθρώπους που σε ωθούν να φοράς την μάσκα που τους ταιριάζει. Η ζωή είναι δική σου, δεν πρέπει να σε νοιάζει διόλου τι σκέφτονται οι άλλοι. Στο τέλος της ημέρας νιώθεις ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος έχοντας δίπλα σου ανθρώπους που σ’ αγαπούν γιατί είσαι αυτός που είσαι και δεν προσπαθούν να σε αλλάξουν και να σε προσαρμόσουν στα δικά τους θέλω.. Και να ξέρεις πως αυτό είναι ευλογία!

Κάθε φορά λοιπόν που δεν νοιώθεις καλά, νιώθεις πως δεν σου ταιριάζει μια κατάσταση ή ένας άνθρωπος μην προσπαθήσεις να προσαρμοστείς.. αλλά σκέψου τους παρακάτω 4 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι εντάξει επειδή είσαι ΕΣΥ!

  • Αποδέξου τον εαυτό σου

Ακούγεται απλό αλλά σίγουρα δεν είναι και πολύ εύκολο. Με τα χρόνια ξεχνάς ποιος είσαι στην πραγματικότητα. Γύρνα πίσω, στα παιδικά σου χρόνια και βρες εκείνα τα πράγματα που σε έκαναν ευτυχισμένο. Οι πιο όμορφες αναμνήσεις όλων μας βρίσκονται εκεί, στα παιδικά μας χρόνια γιατί τότε δεν μας ενδιέφερε η γνώμη των άλλων, ήμασταν ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτό μας. Έπειτα προχώρα στα χρόνια της εφηβείας και εκεί κάπου θα βρεις τα κομμάτια που άφησες πίσω για να αρέσεις στους άλλους.. μάζεψε τα ένα ένα και παρατηρώντας τα θα βρεις ΕΣΕΝΑ. Το κομμάτι που σε έκανε να νιώθεις διαφορετικός είναι αυτό που είσαι στην πραγματικότητα και πρέπει τώρα να το αποδεχτείς. Είσαι μοναδικό και καταπληκτικό πλάσμα και δεν χρειάζεται να κρύβεσαι πίσω από προσωπεία και μάσκες.. κανένας άλλος δεν μπορεί να δει πόσο υπέροχος άνθρωπος είσαι αν δεν το αναγνωρίσεις πρώτα εσύ.

  • Ζώντας τη στιγμή

Βαρετό …ναι..! Και χιλιοειπωμένο, πάλι ναι…! Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς αναλωνόμαστε στο παρελθόν και το κάνουμε ένα κουβάρι με το μέλλον χάνοντας τη μαγεία του παρόντος. Δεν έχουμε επίγνωση του τώρα και χάνουμε την μαγεία της στιγμής και γινόμαστε σκληροί με τον εαυτό μας γιατί του τη στερούμε. Αν είσαι παρόν στο τώρα, θα βρεις και την πηγή της δύναμης σου, θα την αισθανθείς και θα μεταμορφωθείς σε μια γεμάτη αυτοπεποίθηση προσωπικότητα όπως ακριβώς σου αξίζει. Εδώ!Συμφιλιωμένη με τον εαυτό σου, προσφέροντας σου αγάπη και αλήθεια θα είσαι μια χαρούμενη και πολύ ευτυχισμένη προσωπικότητα. Μην προσπαθείς να ταιριάξεις, προσπάθησε απλώς να είσαι εσύ και υπερασπίσου την αυθεντικότητα σου.

  • Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Αν καταφέρεις να επικεντρωθείς στο παρόν, θα αρχίσεις ασυναίσθητα να προσπαθείς μια πιο βαθιά επικοινωνία με τον εαυτό σου και κάπου εκεί θα συναντήσεις και την διαίσθηση σου. Έχει προσπαθήσει πολλές φορές να κουβεντιάσει μαζί σου, να σε προειδοποιήσει, να σε προστατεύσει αλλά στην προσπάθεια σου να είσαι αποδεκτός την αγνοούσες. Το ένστικτο μας αποτελεί μέρος της αυθεντικότητας μας, ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι πάντοτε συνδεδεμένο μαζί μας. 

Όταν η επιλογή μας είναι να το ακολουθήσουμε τότε είναι σαν να ακολουθούμε τον εσωτερικό μας οδηγό. Αν από την άλλη επιλέξουμε να το αγνοήσουμε είναι σαν να παραγκωνίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να επιτρέπουμε εξωτερικές επιρροές να έχουν τον έλεγχο της δικής μας ζωής. Μπορούμε να κουβεντιάσουμε τυχόν προβληματισμούς, να ζητήσουμε την συμβουλή ενός ατόμου που εμπιστευόμαστε αλλά στο τέλος η επιλογή θα πρέπει να παραμένει δική μας και μόνο δική μας.

  • Διατηρώντας μια ειλικρινή επικοινωνία

Προσοχή, όταν κάνουμε λόγω για ειλικρινή επικοινωνία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτή να μπερδεύεται με την αγένεια και την έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους. Να είσαι ειλικρινής στην πραγματικότητα σημαίνει να ακούς και να προσπαθείς να καταλάβεις τι προσπαθεί ο άλλος να μοιραστεί μαζί σου, να δείχνεις κατανόηση και να σέβεσαι τις απόψεις του χωρίς να αφήνεις κάτι τέτοιο να επηρεάζει την δική σου γνώμη. 

Πρέπει να θεωρήσεις δεδομένο πως η ειλικρινής επικοινωνία είναι βασική προϋπόθεση μας αληθινής σχέσης, είτε φιλικής είτε ερωτικής. Αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους ώστε να τεθούν υγιή και ξεκάθαρα προσωπικά όρια. Μια ειλικρινής σχέση μας επιτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας και οι άλλοι να είναι επίσης ο δικός τους εαυτός, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό μια αληθινή και σε στέρεα θεμέλια σχέση ζωής.

Όλοι έχουμε τις παραξενιές μας και τις ιδιοτροπίες μας, αλλά αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην μοναδικότητα μας. Πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα, να κατανοούμε τις ιδιορρυθμίες της κάθε προσωπικότητας και κάνοντας το αυτό θα συνειδητοποιήσεις πως η προσαρμογή που τόσα χρόνια προσπαθούσες δεν είχε ουσιαστικό λόγο να υφίσταται.

Και κάπου εδώ κλείνοντας το άρθρο μου, ήθελα να αναφέρω και πάλι πως ναι είμαστε όλοι διαφορετικοί, όμως δεν χρειάζεται να φοβόμαστε αυτή τη διαφορετικότητα. Δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανένα γιατί πολύ απλά είμαστε μοναδικοί οπότε δεν υφίσταται κανένα μέτρο σύγκρισης. Είμαστε όλοι έξυπνοι, ο καθένας και πάλι με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας και είναι μέρος των διαφορών που συναντάμε ο ένας στον άλλο. 

Όλοι γεννιόμαστε για να ξεχωρίζουμε και όχι για να μοιάζουμε. Επέλεξε να είσαι εντάξει με ‘σένα, κάνοντας έτσι και ένα βήμα μπροστά διατηρώντας την αυθεντικότητα σου. Τόλμησε να είσαι διαφορετικός και όχι «σκλάβος» της συνήθειας.

Όλοι είμαστε λίγο περίεργοι. Και η ζωή είναι λίγο περίεργη. Και όταν βρίσκουμε κάποιον του οποίου η παραξενιά είναι συμβατή με τη δική μας, συνεννοούμαστε μαζί του και πέφτουμε σε μια αμοιβαία ικανοποιητική παραξενιά - και την αποκαλούμε αγάπη - αληθινή αγάπη.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα