«Το να γεμίζεις θυμό πραγματικά δεν επιλύει τίποτα.» Grace Kelly
Ακόμα και αν είσαι ο πιο ήρεμος άνθρωπος στον κόσμο, δεν αποκλείεται να βρεθείς κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συναίσθημα του θυμού. Ο θυμός αποτελεί ένα από τα πολλά και συνάμα φυσιολογικά συναισθήματα μας και φυσικά είναι καθόλα αποδεκτό όπως και τα υπόλοιπα. Ωστόσο αν κάποιες φορές νιώθεις ότι η κατάσταση ξεφεύγει ίσως οι παρακάτω τρόποι να σε βοηθήσουν λειτουργώντας πυροσβεστικά και να τον διαχειριστείς, χωρίς να οδηγηθείς σε ακραίες συμπεριφορές που σίγουρα αργότερα θα μετανιώσεις.
- Ανάσα, ανάσα και πάλι ανάσα
Όταν νιώθεις ότι είσαι εκτός εαυτού, έχεις αγγίξει το κόκκινο και ακόμα παραπάνω.. πάρε μια βαθιά ανάσα και επανέλαβε. Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και καταλαγιάζουν το πνεύμα. Εξάλλου αν ο θυμός σου είναι ανεξέλεγκτος, ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντι σου αντί να εστιάσει στο πρόβλημα αυτό κάθε αυτό θα εστιάσει στην δική σου έκρηξη με αποτέλεσμα να οδηγείστε και οι δυο σε αδιέξοδο. Προσπάθησε λοιπόν να επαναφέρεις τον νου σε κατάσταση ψυχραιμίας ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για διάλογο και συζήτηση.
- Κάνε μια βόλτα
Το περπάτημα έχει πολλά οφέλη και ένα από αυτά είναι το γεγονός πως μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το θυμό σου. Σου προσφέρει διαύγεια, σε βοηθάει να χαλαρώσεις και επίσης σου δίνει απλόχερα τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείς τα πράγματα με περισσότερη ψυχραιμία και να συμφιλιωθείς με την εκάστοτε κατάσταση που μπορεί να σε έφτασε προς στιγμήν στα άκρα και να την επανεξετάσεις με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.
- Μίλησε στον εαυτό σου
Όταν βρίσκεσαι σε οριακό σημείο, το μυαλό σου πλάθει συνεχώς άσχημα σενάρια καθώς είναι κατακλισμένο από ανήσυχες σκέψεις. Σε τέτοιες στιγμές, μπορείς να αναζητήσεις παρηγοριά σε.. εσένα! Επανέλαβε στον εαυτό σου πως πρέπει να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και πως όλα είναι εντάξει.. θα περάσει και αυτό! Όλα περνούν.
- Άκουσε μουσική
Η μουσική μπορεί να σε συνεπάρει.. μπορεί απο τη μια να σε κάνει να ξεσπάσεις σε κλάματα αλλά από την άλλη μπορεί να σου γαληνέψει την ψυχή. Όλα είναι στο χέρι σου!
- Πάρε το χώρο και τον χρόνο σου
Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικός ανεξάρτητα με το αν είσαι θυμωμένος ή όχι. Βρες ένα μέρος του σπιτιού που σε γαληνεύει, απέφυγε για λίγο την επαφή με άλλους. Αυτό θα σου προσφέρει την ηρεμία που τόσο έχεις ανάγκη καθώς και τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείς καθαρά και με ψυχραιμία.
- Γράψε γι’ αυτό
Σε πολλούς από εμάς το γράψιμο λειτουργεί ευεργετικά, η καταγραφή των όποιων έντονων συναισθημάτων αφαιρεί μεγάλο μέρος του ψυχικού σου φορτίου και μπορεί να σε ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό.
- Μίλησε με ένα πρόσωπο που εμπιστεύεσαι
Αν έχεις πλάι σου έναν άνθρωπο που πραγματικά εμπιστεύεσαι τότε μπορείς ανά πάσα στιγμή να του ανοιχτείς και να του εκμυστηρευτείς οποιαδήποτε ανησυχία. Το να μοιράζεσαι και να μιλάς σε κάποιον για τα συναισθήματα σου είναι ακόμα ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης και εκτόνωσής του θυμού.
- Εκπαίδευσε το μυαλό σου να βλέπει την αισιόδοξη πλευρά
Κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές, αυτό που πυροδότησε αυτό σου το συναίσθημα δεν θα ήταν και τόσο αμελητέο.. Ωστόσο προσπάθησε να μην καταλήγεις σε άμεσα συμπεράσματα, η συζήτηση και ο διάλογος θα σε βοηθήσει να τα ξεκαθαρίσεις και να μην κάνεις σενάρια που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Επομένως μια θετική σκέψη και συζήτηση θα βοηθήσει να καθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο.
- Να λειτουργείς με ενσυναίσθηση
Είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να διατηρήσει κάποιος την ψυχραιμία του. Αν καταφέρεις να δεις πίσω από το παρόν συναίσθημα, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την όλη ένταση και συμπεριφορά τότε θα αντιμετωπίζεις τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Μπορεί να νιώθεις τρομερή απογοήτευση, βάζοντας όμως τον εαυτό σου στη θέση του ατόμου που έχεις απέναντι σου τότε μπορεί να καταφέρεις να βρεις έναν κοινό παρονομαστή. Προσπάθησε να έχεις ως κανόνα πως πρέπει να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να φέρονται και αυτοί σε ‘σένα.
Το να είσαι θυμωμένος, όπως είπα και παραπάνω, είναι ένα εξίσου φυσιολογικό συναίσθημα όπως το να είσαι χαρούμενος και φυσικά πρέπει να το εκφράσεις ΑΛΛΑ απαιτείται μεγάλη προσοχή στον τρόπο που θα το κάνεις. Μια συζήτηση μπορεί να μετριάσει κατά πολύ κάποιο έντονο ξέσπασμα θυμού, εξίσου αποτελεσματικοί μπορεί να αποδειχτούν και οι υπόλοιποι τρόποι που προαναφέρθηκαν.
Δεν είναι επιτρεπτό να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές διότι αυτές μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο τους άλλους αλλά και εμάς τους ίδιους. Επομένως διαχειρίσου το επιδέξια και προσοχή στα λόγια γιατί δύσκολα ξεχνιούνται και πληγώνουν πολλές φορές πολύ περισσότερο απ’ ότι οι πράξεις.
Ο θυμός είναι το πιο ανίσχυρο από όλα τα πάθη. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και ζημιώνει περισσότερο αυτόν που κατέχεται από αυτό παρά αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται.
Καρλ Σάντμπεργκ Tweet