Γιατί πολλές φορές προτιμάς να μένεις στην σιωπή

5 λόγοι που μας εμποδίζουν να πούμε την αλήθεια

Να είσαι ειλικρινής για να είσαι ένας πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος

Μερικές φορές, το να πεις την αλήθεια και να εκφράσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα φαντάζει βουνό. Αν όμως επιθυμείς να απολαμβάνεις υγιείς και ευτυχισμένες διαπροσωπικές σχέσεις τότε αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε ειλικρινή θεμέλια.

Ένα από τα βασικά συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, διατηρώντας τα προσωπικά πιστεύω και ιδεώδη και κατ’ επέκταση να υποστηρίζεις την αλήθεια σου. Χωρίς να μοιράζεσαι αυτό που πιστεύεις βαθιά, γύρω σου θα οικοδομήσεις σχέσεις επιφανειακού χαρακτήρα, αδιάφορες, μοναχικές και ανικανοποίητες.

Ας δούμε 5 λόγους που μας είναι δύσκολο κάποιες φορές να πούμε την αλήθεια.

  • Φοβάσαι οποιαδήποτε αλλαγή

Προτιμάς να παραμείνεις στην ζώνη άνεσης σου. Δεν νιώθεις ότι χρειάζεται να αλλάξεις την εικόνα που έχει ο άλλος για αυτό που πιστεύει, φοβούμενος την αλλαγή στάσης απέναντι σου.

Μα σκέψου, θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο; Φυσικά και όχι! Αν τα συναισθήματα που τρέφεις για τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι ειλικρινή και βαθιά, επένδυσε στην αλήθεια. Πίστεψε με, θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο.

  • Δεν είσαι άνθρωπος που αγαπάει τις αντιπαραθέσεις

Είσαι ήπιων τόνων, ίσως να μεγάλωσες και σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που απέφευγε τις συγκρούσεις. Αυτό δεν έχει πάντα θετικές επιπτώσεις στην διαμόρφωση χαρακτήρα. Βγαίνεις έξω σε μια κοινωνία που είναι γεμάτη από αντιπαραθέσεις και εσύ εντελώς απροετοίμαστη να τις αντιμετωπίσεις.

Δεν είναι ποτέ αργά, δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ μακριά για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι. Η δύναμη που σου είναι απαραίτητη βρίσκεται μέσα σου, είναι έτοιμη προς χρήση ανά πάσα στιγμή. Μην διστάζεις, προχώρα! Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες πάρα να μην το κάνεις καθόλου. Πάντα στο τέλος με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είσαι κερδισμένος. Ο χρόνος θα στο αποδείξει.

  •  Κατηγορείς τον εαυτό σου

Θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο γιατί ή γνώμη σου είναι διαφορετική. Θυμήσου, με το να υπερασπίζεσαι την δική σου άποψη, δεν σημαίνει πως αυτομάτως θα πρέπει να την ενστερνιστούν και οι άλλοι. Είμαστε όλοι ίδιοι αλλά και διαφορετικοί.

Σπάνια ο τρόπος που βλέπεις εσύ τα πράγματα είναι ο ίδιος με τον τρόπο που τα βλέπει ο απέναντι σου. Πρέπει όμως να είσαι ειλικρινής και που ξέρεις ίσως να του ανοίξεις μια νέα προοπτική. Μπορεί μέσα από την δική σου στάση να του δώσεις ένα χεράκι να πάει παρακάτω!

Ανησυχείς μήπως το βλέμμα που θα αντικρίσεις εκφέροντας την προσωπική σου γνώμη είναι γεμάτο περιφρόνηση. Έτσι επιλέγεις την ασφάλεια που σου προσφέρει η σιωπή.

  • Δεν σου αρέσει να φέρνεις τον άλλο σε δύσκολη θέση

Δεν σου είναι εύκολο να βλέπεις κάποιον να βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. Αυτό ίσως να σημαίνει πως έχεις μέσα σου έντονο το στοιχείο της ενσυναίσθησης. Υπάρχουν τρόποι να πεις την γνώμη σου χωρίς να κάνεις τον άλλο να αισθανθεί άσχημα ή να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Ζυγίζεις και αξιολογείς τις καταστάσεις και ντύνεις την άποψη σου με την πιο όμορφη κορδέλα ευγένειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θέλω να σε ενθαρρύνω να είσαι ειλικρινής, να υπερασπίζεσαι την αλήθεια σου όποια και αν είναι αυτή. Αν επιθυμείς η ζωή σου να έχει ανθρώπους που σ’ αγαπούν αληθινά τότε ξεκίνα να μοιράζεσαι μαζί τους την αληθινή σου γνώμη, αυξάνοντας την ψυχική ηρεμία και κατ’ επέκταση ευτυχία σου.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα