Ό, τι βαθιά επιθυμείς είναι ένα βήμα έξω από τη ζώνη άνεσης σου

vges apo tin zwni anesis sou

Αγκαλιάστε την αβεβαιότητα. Μερικά από τα πιο όμορφα κεφάλαια της ζωής μας δεν θα έχουν τίτλο μέχρι πολύ αργότερα.

Όλη η μαγεία, η εξέλιξη και η προσωπική μεταμόρφωση φαίνεται να συμβαίνουν εκεί, έξω από την ζώνη άνεσης σου. Θα πρέπει να είσαι βέβαια προετοιμασμένος πως αφήνοντας πίσω την ασφαλή ακτή που έχεις δημιουργήσει, υπάρχει και η περίπτωση να βρεθείς αντιμέτωπος με πόνο και δυσφορία. Υπολογίζοντας και αυτόν τον παράγοντα, πιστεύεις πως θα μπορούσες να παρακινήσεις τον εαυτό σου, να το δοκιμάσεις;! Εξάλλου τα καράβια δεν είναι φτιαγμένα για να παραμένουν στην ακτή. Σωστά;

Θα ζήσεις υπέροχες περιπέτειες πλέοντας σε ανοιχτή θάλασσα. Όλοι μας μπορούμε να διακρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις αλλά αποφεύγουμε να θέσουμε τον εαυτό μας στην θέση του εθελοντή, σε μια περιπέτεια που γνωρίζουμε πως ίσως μας κάνει να αισθανθούμε άβολα.

Πως θα μπορούσες να δοκιμάσεις να βγεις έξω από την ζώνη άνεσης σου;

 1. Σταμάτησε την σύγκριση

Η σύγκριση ξεκινά νωρίς, σε συνοδεύει με την γέννηση σου. Γίνεται πιο έντονη στα σχολικά μας χρόνια, συνεχίζει στις σχέσεις, στην εργασία και πάει λέγοντας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βομβαρδίζουν με τις τόσες πολλές επιτυχίες, αποφεύγοντας να θίξουν αποτυχίες. Συγκρίνοντας τον εαυτό σου λοιπόν με τους άλλους υπάρχουν δυο τινά:

 • Μπορείς να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους που αντικατοπτρίζουν εσένα.
 • Να τα παρατήσεις πριν ακόμα ξεκινήσεις.

Αυτό που μοιάζει εύκολο για σένα, μπορεί για κάποιον άλλο να είναι πρόκληση. Η μπορεί κάτι που μοιάζει δύσκολο στα δικά σου μάτια για κάποιον να είναι’’παιχνιδάκι’’. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να δεις τι πραγματικά επιθυμείς εσύ για εσένα και όχι τι επιθυμούν να δουν οι άλλοι από σένα. Ο καθορισμός μιας προσωπικής επιθυμίας, ενός στόχου που επιθυμείς βαθιά θα κάνει την διαφορά, θα αποτελεί κίνητρο, ακόμα και αν πέσεις θα βρεις την δύναμη να σηκωθείς ξανά και ξανά.

 1. Κάνοντας ένα μικρό βήμα την φορά

Σκέψου τα πρώτα βήματα ενός μωρού, το βλέπεις ξεκινά σιγά σιγά. Μελετάει την επόμενη του κίνηση, πιστεύει στον εαυτό του και προχωρά. Ένα μικρό βήμα την φορά, τα μικροσκοπικά βηματάκια του μωρού, ακολουθούν το ένα το άλλο και ενδιάμεσα ξεκουράζονται.  Έτσι και εσύ, ξεκίνα με μικρά βήματα κάθε φορά, είναι αυτά που στο τέλος θα σε οδηγήσουν στον τελικό σου στόχο.

Τα μικρά βήματα είναι λιγότερο τρομακτικά και σίγουρα θα σου προσφέρουν δύναμη για να προχωρήσεις. Αν προσπαθήσεις να κάνεις μεγάλα άλματα είναι πολύ πιθανό σύντομα να κουραστείς και να απογοητευτείς, θα σου φανεί δύσκολο. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως σημειώνεις πρόοδο, ακόμα και αν είναι αργή, εξακολουθεί να είναι πρόοδος. Μπορεί να είναι δύσκολο να το εντοπίσουν οι άλλοι, μην περιμένεις την επιβράβευσή τους, επιβράβευσε ο ίδιος τον εαυτό σου.

 1. Να είσαι θετικός τώρα και μάθε τα αποτελέσματα μετά

Αν κάτι σε ενθουσιάζει σαν ιδέα, άρπαξε την ευκαιρία και κάνε το πράξη. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και επεξεργάσου τις λεπτομέρειες αργότερα. Θυμήσου πως πάντα μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη. Πάντα μπορείς να αλλάξεις γνώμη, αλλά αξίζει περισσότερο από όλα να τολμήσεις να το κάνεις, μην αφήνεις ποτέ μια ευκαιρία να χαθεί. Αναφέρομαι στις ευκαιρίες που αισθάνεσαι και νιώθεις πως είναι σημαντικές για ‘σένα.

 1. Σκέψου το χειρότερο σενάριο

Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να μην κάνεις καν υποθέσεις και σενάρια, αλλά εφόσον κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι αδύνατο, σκέψου πιο θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Κάνοντας το αυτό, θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πως ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίσεις δεν θα έρθει η συντέλεια. Σκέψου πιθανά μέτρα που θα μπορούσες να πάρεις για αντιμετώπιση ή και αποφυγή των χειρότερων υποθέσεων που κάνεις.

 1. Σκέψου τα συναισθήματα που θα σου προκαλέσει η επιτυχία σου

Αφού πήραμε μια γεύση απαισιοδοξίας, επανερχόμαστε στην αισιόδοξη πλευρά, εστιάζουμε πάλι στα θετικά. Επιθυμείς να βγεις έξω από την ζώνη άνεσης σου. Γιατί; Είναι αυτός και μόνο ο στόχος σου; Να βγεις;! Ποιο είναι το κίνητρο σου; Ποιος θα ήθελες να γίνεις; Τι εύχεσαι να πετύχεις; Και μόλις καταφέρεις τα παραπάνω, πως θα σε κάνει να  νιώσεις η επιτυχία σου;

Μπες εικονικά μέσα στην επιτυχία σου, κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι το έχεις ήδη καταφέρει. Τα συναισθήματα που θα βιώσεις να φουντώσουν ακόμα περισσότερο τον πόθο για αυτήν.

 1. Check in με παρέα

Δεν υπάρχει κάποιο είδος επιβράβευσής αν πετύχεις αυτό που επιθυμείς μόνος σου. Ζήτα την πολύτιμη βοήθεια από τους ανθρώπους που πιστεύεις πως θα μπορέσουν να σε συνοδεύσουν παρακάτω. Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που επωφελείσαι αν καταφέρεις να κάνεις κάτι μόνος. Αλλά αν τίθεται θέμα βοήθειας για να προχωρήσεις, η επιλογή είναι σαφέστατη. Περιτριγύρισε την ζωή σου με ανθρώπους που σε εμπνέουν, διδάξου από την σοφία τους.

 1. Γίνε εσύ το πρότυπο σου

 Συνήθως ο προβολέας ρίχνει φως στα επιτεύγματα των άλλων. Αυτό μας έχουν μάθει.. Φτιάξε μια λίστα με όσα έχεις καταφέρει, ακόμα καλύτερα ζήτησε την βοήθεια ανθρώπων που νιώθεις εμπιστοσύνη και ασφάλεια για να την φτιάξετε μαζί. Πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε οι ίδιοι όσα έχουμε καταφέρει. Μπορεί να μας φαίνονται ασήμαντα αλλά να είναι σπουδαία και πολύ σημαντικά.

Φτιάξε αυτή την λίστα, χωρίς κριτική, χωρίς σύγκριση, μην λαμβάνεις  υπόψη την γνώμη των άλλων ή της κοινωνίας που μπορεί να μην τα εκτιμούν. Γνωρίζεις την αξία σου, είναι μοναδική και προσδιορίζει εσένα και μόνο. Ξέχνα την γνώμη των άλλων, να μην σε απασχολεί, να σου είναι αδιάφορη. Να προχωράς με γνώμονα εσένα και κανέναν άλλο, η ζωή σου είναι δική σου και κανενός άλλου.

Η λίστα σου θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις όλα τα «δώρα» που η ζωή σου έχει προσφέρει. Θα αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία, αυτά που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.

 1. Αναγνώρισε τις προσδοκίες και αποδέξου πιθανές αποτυχίες

Είναι αυτονόητο πως η έξοδος από την ζώνη άνεσης σου δεν απαιτεί γνώση απλής ιστιοπλοΐας. Ενδέχεται να βρεθείς αντιμέτωπος με την απογοήτευση, το άγχος και τελικά ίσως να μην καταφέρεις να έρθεις κοντά στον στόχο σου. Όμως είναι όλα ανθρώπινα, μην αφήσεις την πιθανότητα της αποτυχίας να σε εμποδίσει από το να δοκιμάσεις.

Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένεις αλλά σίγουρα θα έχεις μάθει πολλά από την πορεία σου μέχρι εκεί, να έχεις γίνει πιο ανθεκτικός και πιο σοφός.

Να είσαι ρεαλιστής για την πορεία του ταξιδιού και προετοιμασμένος για πιθανές παρακάμψεις. Αποτελούν όλα μέρος του και πρέπει να τα αποδεχθείς γιατί η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχουμε προγραμματίσει.  Ότι προκύψει μπορείς πάντα να το αντιμετωπίσεις με τον τρόπο σου, δέξου το και μην κοιτάς πίσω. Το αύριο είναι γεμάτο από νέες ευκαιρίες, αρκεί να είσαι θετικός στο να τις αναγνωρίσεις.

 1. Επιβράβευσέ τον εαυτό σου 

Πες ένα δυνατό μπράβο στον εαυτός σου, ένα δυνατό μπράβο για όποιο βήμα έχει κάνει, μικρό ή μεγάλο. Κάνε ότι χρειάζεται για να παρακινήσεις τον εαυτό σου για αυτό το ταξίδι. Κάνε όσα διαλλείματα επιθυμείς, μικρά ή μεγάλα. Ξεκουράσου, βάλε κάτω ξανά τα πλάνα σου, ζήτα βοήθεια. Αλλά πάνω από όλα , πρόσφερε στον εαυτό σου αναγνώριση για όλα όσα μέχρι τώρα έχει πετύχει. Ακόμα και αν έχεις πάρει μόνο την απόφαση για να κάνεις την αλλαγή.

 1. Κάθε φορά θα γίνεται λίγο πιο εύκολο

Κάθε νέα εμπειρία θα προστίθεται στην λίστα των επιτευγμάτων σου. Με τον καιρό και με την κάθε σου προσπάθεια θα μοιάζει όλο και πιο κοντά ο στόχος σου. Δεν θα είναι σίγουρα εύκολο, αλλά θα γίνεται λιγάκι πιο εύκολο. Αν το καταφέρεις μια φορά, σίγουρα μπορείς να το επαναλάβεις. Η αυτοπεποίθηση σου θα κάνει την διαφορά. Θα δεις!

Η ζωή είναι σύντομη. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Βρισκόμαστε σε αυτή τη γη για να ζήσουμε ένα ευρύ φάσμα εμπειριών. Περιορίζεις κατά πολύ αυτές τις εμπειρίες αν μένεις ερμητικά κλεισμένος μέσα στην ζώνη της άνεσης σου. Μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά, πολλές φορές οι φόβοι και οι επιπτώσεις που πιστεύουμε ότι θα έχουμε παίρνοντας μια απόφαση δεν πραγματοποιούνται ούτε στο ελάχιστο.

Και αν ρωτάς: - Μα αν πέσω; - Ω, αγάπη μου και αν πετάξεις;!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα