Πως μπορεί να διατηρηθεί και να εμβαθύνει ο θαυμασμός σε μια σχέση;

Να αγαπάς σημαίνει να θαυμάζεις με την καρδιά. Να θαυμάζεις σημαίνει να αγαπάς με το μυαλό.

Ποιο είναι εκείνο το μυστικό συστατικό που κάνει μια σχέση υπέροχη; Σίγουρα δεν είναι μόνο ένα. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η αγάπη, η ανιδιοτελής αγάπη που πηγάζει αβίαστα και ασταμάτητα μέσα από τα βάθη της ύπαρξής σου. Μαζί της συμπορεύονται η ευγένεια και ο σεβασμός. Υπάρχει όμως ακόμα ένα συστατικό που ίσως να αποτελεί και το πιο ουσιαστικό μέρος μιας σχέσης και δεν είναι άλλο από τον θαυμασμό. Χωρίς την ύπαρξη του, η αγάπη μοιάζει άχρωμη με την πικρία και την περιφρόνηση να καραδοκούν.

Δυστυχώς τυχαίνει κατά καιρούς να συναντήσουμε ζευγάρια που με μεγάλη ευκολία και κανένα δισταγμό υποτιμούν ή και επικρίνουν ο ένας τον άλλο δημόσια. Είναι αυτές οι σχέσεις που δεν θα ακολουθήσουν για πολύ καιρό ακόμα κοινή πορεία. Όταν δυο άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τοξικότητα δεν μπορούν να έχουν βαθύ και ουσιαστικό δέσιμο και η σχέση αυτή έχει προδιαγεγραμμένο τέλος.

Γιατί όμως ο θαυμασμός και η ύπαρξή του να αποτελεί ένα τόσο ουσιαστικό μέρος σε μια σχέση; Γιατί όταν θαυμάζεις κάποιον σημαίνει πως τον σέβεσαι, σέβεσαι αυτό που πρεσβεύει, τον χαρακτήρα του, τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τους άλλους στην καθημερινότητα του. Αυτόματα αυτή η αίσθηση σε κάνει να επιθυμείς να γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και είναι ένα συναίσθημα αυθόρμητο και πηγαίο το οποίο βιώνουμε όταν είμαστε με τον κατάλληλο άνθρωπο. Το συναίσθημα αυτό πρέπει να λειτουργεί αμφίδρομα, θαυμάζω τον άνθρωπο που έχω πλάι μου αλλά έχω την ανάγκη να νιώθω πως με θαυμάζει και εκείνος. Αυτή η αίσθηση τρέφει τη σχέση και βοηθάει την κάθε πλευρά να βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο της εαυτό.

Υπάρχουν πολλά επίπεδα θαυμασμού, όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά και σε ελκύει, τον θαυμάζεις περισσότερο για επιφανειακούς λόγους όπως την εμφάνιση, το στυλ… Έπειτα και καθώς τον γνωρίζεις καλύτερα, ο θαυμασμός μετατρέπεται απο εξωτερικό σε εσωτερικό. Όταν όμως  παραμένει στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τότε δεν μπορεί ποτέ το δέσιμο να βγάλει βαθιές ρίζες και να μεγαλώσει. Πως μπορεί να διατηρηθεί και να εμβαθύνει το αίσθημα θαυμασμού σε μια σχέση;

  • Σεβόμενος ο ένας την ατομικότητα του άλλου

Είτε πρόκειται για σχέση, είτε για συγκατοίκηση είτε για γάμο, το ζευγάρι δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να περνάει όλο τον ελεύθερο του χρόνο μαζί. Αντιθέτως, τα ζευγάρια που επιδιώκουν να περνούν χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο, διατηρώντας τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα καταφέρνουν να διατηρήσουν την σχέση τους ζωντανή και συναρπαστική. 

Ο χρόνος με τον εαυτό σου σε βοηθάει να διατηρήσεις μια υγιή ισορροπία με τον άνθρωπο σου. Η μικρή αυτή απόσταση (πηγαίνοντας στο μάθημα γυμναστικής/μουσικής/ χορού ή κάνοντας κάποιο άλλο αγαπημένο χόμπι) θα σε φέρει ακόμα πιο κοντά με το αγαπημένο σου πρόσωπο καθώς με την επιστροφή θα μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, εμβαθύνοντας τον θαυμασμό σας ο ένας για τον άλλο.

  • Αλληλοϋποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο

Η αλληλοϋποστήριξη θα έλεγα πως αποτελεί μια σπουδαία ένδειξη αγάπης και σεβασμού. Είμαι εδώ, σε στηρίζω και θα σε βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ να κάνεις αυτό που εσύ επιθυμείς βάζοντας μικρά μικρά λιθαράκια ενθάρρυνσης και προτροπής. Το ίδιο και ‘συ γι’ μένα, όχι από υποχρέωση αλλά από αγάπη, γιατί αυτό κάνουν όσοι αγαπούν αληθινά τον άνθρωπό τους. Τον στηρίζουν να κάνει αυτό που αγαπά γιατί είναι ο λόγος που τον αγαπούν διαφορετικά αν προσπαθήσουν να τον αλλάξουν δεν αγάπησαν αυτό που στην πραγματικότητα είναι αλλά μια δική τους εκδοχή για τον άνθρωπο αυτό.

  • Μιλώντας για αυτό

Η λέξη σε θαυμάζω έχει την ίδια δυναμική με τη λέξη σ ‘αγαπώ και θα ήταν εξίσου ωραίο να αναφέρεται με την ίδια συχνότητα. Είναι μια ευχάριστη και ευπρόσδεκτη λέξη γεμάτη δύναμη που ο καθένας από εμάς έχει την ανάγκη να ακούει.

Τι μπορεί να συμβεί όταν δεν νιώθεις πως ο άνθρωπος σου σε θαυμάζει; Η έλλειψη θαυμασμού παγώνει την σχέση.. Έτσι θα μπορούσε εύκολα, οσο περίεργο και αν σου φαίνεται, ο/η σύντροφος σου να παρασυρθεί από κάποιον/α που τον κοιτάζει με θαυμασμό στα μάτια όταν μιλάει… Με λίγα λόγια στις ερωτικές μας σχέσεις πρέπει να νιώθουμε πως μας αγαπούν αλλά και πως μας θαυμάζουν εξίσου.

 Είναι πολύ σημαντικό όταν θέλουμε να «επενδύσουμε» βαθιά σε μια σχέση να κρατάμε το θαυμασμό στην πρώτη γραμμή. Η αγάπη δεν αρκεί από μόνη της για να κρατήσει μια σχέση δυνατή και ζωντανή.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα