Η αυτοεκτίμησή σου, δείχνει πόσο αγαπάς τον εαυτό σου

ενισχυσε την αυτοεκτιμηση σου

5 συμβούλες που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου.

Ένα από τα σπουδαία δώρα που έχουμε με την γέννηση μας είναι η ισότητα με το υπόλοιπο σύνολο. Ερχόμαστε στο κόσμο αυτό κουβαλώντας το δώρο της ζωής, είμαστε όλοι ισάξιοι και έχουμε ίσες δυνατότητες αρκεί να καταφέρουμε να τις αναγνωρίσουμε μέσα μας. 

Αυτή την περίοδο βαλλόμαστε καθημερινά από αρνητικές και δυσάρεστες ειδήσεις. Με όλη αυτή την αβεβαιότητα να αιωρείται , είναι δύσκολο να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Σκέψου όμως την αγάπη προς τον εαυτό σου ως ανάγκη ζωτικής σημασίας και όχι ως μια πράξη εγωιστική. Η ευγενική στάση προς τον εαυτό σου θα αλλάξει ολόκληρη την προοπτική που αντιμετωπίζεις την ζωή.

Αν νιώθεις λιγότερο άξια, είναι γιατί, ανά τα χρόνια, ‘’έχτισες’’ μέσα σου αυτήν την εικόνα του ημιτελούς ,γι’ εσένα ,εαυτού. Η αυτοεκτίμηση υπάρχει ήδη μέσα σου, απλώς χρειάζεται να την αναγνωρίσεις και να της δώσεις την αξία που της αναλογεί. Ακολουθούν απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για σένα.

Μάθε να μένεις στη σιωπή. Άφησε τον ήρεμο νου σου να ακούει και να αφομοιώνει.

Ο Πυθαγόρας λέει κάτι σπουδαίο, να είσαι προσεκτικός, να ακούς την φωνή μέσα σου.  Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι αν πρώτα δεν το αναγνωρίσουμε. Όταν καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις την πηγή του αρνητισμού σου, θα μπορέσεις να απομακρύνεις πιο εύκολα το συναίσθημα που στην δημιουργεί. 

Εξασκήσου μέσω του διαλογισμού – mindfulness, συνέχισε τονίζοντας στον εαυτό σου πως ,αυτό που σε απομακρύνει από το να έχεις πίστη στον εαυτό σου, είναι μόνο σκέψεις και όχι αληθινά γεγονότα.

Δώσε μια σπουδαία ευκαιρία στον εαυτό σου, αλλάζοντας την γνώμη που έχεις για εσένα. Ανακαλύπτοντας πρώτα την πηγή των αρνητικών σου σκέψεων, προχώρησε στην αλλαγή τους. Επαναλαμβάνοντας το πόσο αδύναμη είσαι να καταφέρεις τον νέο σου στόχο, αυτόματα το αποδέχεσαι και παραιτείσαι. 

Σταμάτα να καταργείς την εικόνα σου επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως :‘’Είμαι άσχημη.’’, ‘’Το βάρος μου με κάνει ανεπιθύμητη.’’, ‘’Είμαι ανίκανη να καταφέρω το οτιδήποτε.’’. Όλες οι παραπάνω σκέψεις καλλιεργήθηκαν από εσένα για ‘σένα.

Κάνε λοιπόν το ακριβώς αντίθετο, πιστεύοντας στον εαυτό σου: ‘’Είμαι όμορφη’ ’Αγαπώ τον εαυτό μου γι’ αυτό που είμαι γιατί με κάνει ξεχωριστή’’, ‘’Μπορώ να τα καταφέρω, μια μικρή νίκη κάθε φορά θα με οδηγήσει σε μια πιο μεγάλη.’’

Σπάνια έως και ποτέ θα έλεγα, αναγνωρίζουμε τις προσωπικές μας «νίκες» μικρές ή μεγάλες. Πρόσθεσε στην πρωινή σου ρουτίνα την αναφορά σε αυτές τις μικρές ή μεγάλες σου νίκες. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνεις τα όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα, άλλο τόσο η αυτοεκτίμησή σου θα μεγαλώνει.

Η αποδοχή του εαυτό σου είναι σπουδαίο γεγονός. Σε καμία περίπτωση μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιοδήποτε άλλον. Προβάλλοντάς μια τέλεια εικόνα προς τα έξω, δεν σημαίνει αυτόματος πως αυτή είναι και η πραγματικότητα. Περιορίσου στην αποδοχή του εαυτού σου και δούλεψε με αυτόν τον τρόπο την δική σου αληθινή ευτυχία.

Όλοι είναι ιδιοφυΐα. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να ανέβει σε ένα δέντρο, θα ζήσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ανόητο.

Σύμφωνα με τα λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν, πρέπει να βρεις και να τονίσεις τα δυνατά σου σημεία προβάλοντας έτσι την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Κάθε φορά που θέτεις έναν νέο στόχο, θυμήσου κάτι που ήθελες πολύ και τα κατάφερες. Ποια ήταν τότε η κινητήρια δύναμη σου;

Φρόντισε να έχεις πλάι σου ανθρώπους που μπορούν να αντικρίσουν την καλύτερη σου εκδοχή ακόμα και όταν αυτό είναι αδύνατο γι’ εσένα. Ο διάλογος με τους ανθρώπους σου, θα είναι καθαρτικός για την ψυχή σου. Απομάκρυνέ όλη την πιθανή τοξικότητα που υπάρχει γύρω σου. Το τοξικό περιβάλλον είναι επιζήμιο για την ψυχική σου υγεία.

Να σε φροντίζεις. Η άσκηση βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία σου βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Να τρέφεσαι σωστά, να σου προσφέρεις χρόνο με τον εαυτό σου και να κοιμάσαι αρκετά. 

Επίσης είναι σημαντικό να αισθάνεσαι καλά με τα ρούχα που φοράς. Μπορείς εύκολα να απόκτησης μια νέα αίσθηση του εαυτού σου κάνοντας μια μικρή ανανέωση στην ντουλάπα σου. Όλοι νιώθουμε πολύ καλύτερα όταν αισθανόμαστε καλά με αυτό που φοράμε.

Να είσαι δοτική. Προσφέροντας στους άλλους μπορεί και εσύ η ίδια να ανακαλύψεις χαρακτηριστικά του εαυτού σου, που μέχρι εκείνη την στιγμή σου ήταν άγνωστα. Κάνε πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις υπερήφανη γι’ εσένα. Όταν κάνεις κάτι που κάνει την διαφορά, έστω και κάτι μικρό, η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου θα γίνεται όλο και καλύτερη.

Εάν είσαι μαμά μπορείς να διδάξεις και το παιδί σου να έχει ,από μικρό, πίστη στον εαυτό του κάνοντας το με κάθε αφορμή να νιώθει ξεχωριστό. Να μην ξεχνάς πως για το αγγελούδι σου αποτελείς πρότυπο, όποτε φρόντισε να είσαι το θετικό πρότυπο του. Να βρίσκεσαι πλάι του όταν κάνει λάθη στηρίζοντας το και βοηθώντας το να μαθαίνει από αυτά. Αν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση προσπάθησε να καταλάβεις από που προέρχεται και δουλέψτε το παρέα ούτως ώστε να έχει ένα μέλλον γεμάτο σιγουριά.

Κλείνοντας να σου πω, πώς αν πιστεύεις στο ‘’τέλειο’’ τότε είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο,το τέλειο απλά δεν υπάρχει. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να αισθάνεται καλά με αυτό που είναι. Είσαι μοναδική, ξεχωριστή και αξίζεις το ίδιο με όλους τους συνταξιδιώτες σου στο πανέμορφο ταξίδι της ζωής.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα