Η δύναμη της ενσυνειδητότητας (mindfulness)

ensiniditotita kai i dinami tis

Είμαστε εκ φύσεως προικισμένοι με απίστευτες δυνάμεις, δυστυχώς η ‘ταχύτητα’ της ζωής είναι τόσο μεγάλη που μας μπλοκάρει την αποκάλυψη τους. Αν έχεις βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση τότε μπορεί μέρος τους να το είχες βρει μπροστά σου και τότε να αναρωτήθηκες από που αναδύθηκε τόση δύναμη και κατάφερες να ανταποκριθείς;! Μα είναι μέσα σου, είναι εκεί και σε περιμένουν να τις αναγνωρίσεις.

Η ενσυνειδητότητα είναι ένα μαγικό κλειδί που ανοίγει το σεντούκι της ύπαρξης σου. Το έχεις, το έχουμε όλοι μας και πρέπει να το πάρεις στα χέρια σου και να ανοίξεις αυτό το σεντούκι που κρύβει τον δικό σου θησαυρό. Την γαλήνη της ύπαρξής σου.

Τι είναι η ενδυνειδητότητα; Είναι η ικανότητα του μυαλού να εστιάσει στην στιγμή, σε αυτό που συμβαίνει τώρα, να το παρατηρήσει και να το αγκαλιάσει με θετική προσέγγιση και όχι επικριτική, χωρίς να αφήνει το μυαλό να τρέχει ανεξέλεγκτα. Η ενσυνειδητότητα σε καλεί να αποδεχθείς και να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου όπως ακριβώς τα νιώθεις, την στιγμή που τα νιώθεις.

Θα σου φέρω ένα απλό παράδειγμα έλλειψης ενσυνειδητότητας.. Ενώ έχεις αποφασίσει πως θα αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου χαρίζοντας του μια βόλτα στην φύση, στο τέλος νιώθεις πως δεν την απόλαυσες. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν ήσουν εκεί, το σώμα σου περπατούσε αλλά το μυαλό σου σκεφτόταν όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που άφησες πίσω για να πας αυτή την βόλτα και τον τρόπο που θα καταφέρεις να τις φέρεις εις πέρας μόλις επιστρέψεις ή και πολλά ακόμα θέματα που μπορεί να σε απασχολούσαν.

Με την συντροφιά της ενσυνειδητότητας αυτό δεν θα είχε συμβεί.. Το μυαλό σου θα είχε συνδεθεί με το σώμα, θα ήσουν εκεί, θα περπατούσες , θα ένιωθες τις πατούσες σου να ακουμπούν το χώμα, θα μύριζες τον αέρα, θα ένιωθες το καθαρό οξυγόνο να αναζωογονεί τους πνεύμονες σου. Ωστόσο επειδή το μυαλό σου έχει μάθει να τα βάζει όλα σε τάξη, δεν αφήνει το σώμα σου να ‘εκφραστεί’. Θα πρέπει να ακούμε την εσωτερική φωνή, αυτή του ενστίκτου που πολλές φορές μας προειδοποιεί αλλά το μυαλό προτρέχει και δεν μας αφήνει να της δώσουμε την σημασία που πρέπει.

Τα οφέλη της πολλά, αξίζει να αναφέρω μερικά από αυτά:

• μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης
• μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε πιο σωστά, πιο καθαρά τα συναισθημάτα μας
• βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση πόνου
• καλύτερη μνήμη, διαύγεια
• αύξηση δημιουργικότητας
• μείωση άγχους και στρες, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες
• νιώθεις μεγαλύτερη ευεξία
•βοηθά στην καλλιέργεια την ενσυναίσθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Δυο έννοιες που αν δεν τις γνωρίζεις θα πρέπει να τις προσεγγίσεις άμεσα!

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο μπορείς να αντιληφθείς την δύναμη της. Αρκούν 5’- 10’ την μέρα, προσπάθησε να βρεις τον ‘χώρο’ σου και δοκίμασέ το!

Η πιο εύκολη προσέγγιση της είναι μέσω της αναπνοής, μείνε στον χώρο σου, συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και άφησε το μυαλό σου να ακούσει το σώμα σου, παρατήρησε την διαδρομή της αναπνοής σου. Αφέσου και απόλαυσε αυτό το μαγικό ταξίδι μέσα σου!

Σκέψου πως η ανάσα σου ήταν από την πρώτη στιγμή μαζί σου και θα είναι εκεί μέχρι και την τελευταία. Σε δύσκολές στιγμές μια ανάσα αρκεί για να δούμε την όποια κατάσταση πιο καθαρά, πιο αισιόδοξα.

Αναμφίβολα αξίζει να την δώσεις μια ευκαιρία να σου συστηθεί και είμαι βέβαιη πως από εκείνη την στιγμή και έπειτα η πορεία σας θα είναι κοινή.

Share:

Leave a Comment

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα