Τοξικοί άνθρωποι,πως να τους αναγνωρίσεις και να τους απομακρύνεις

Τοξικοί άνθρωποι,πως να τους αναγνωρίσεις και να τους απομακρύνεις

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι τοξική μάτια μου

Η ζωή έχει άλλη γλύκα όταν την μοιράζεσαι. Ωστόσο, αυτή η γλυκιά της γεύση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πικρή, αν δεν την μοιράζεσαι με τους σωστούς ανθρώπους. Δεν ταιριάζουμε με όλους αυτό είναι γεγονός, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί όσον αφορά τους ανθρώπους που τους δίνουμε θέση και χώρο στην ζωή μας.

Υπάρχει γύρω μας μια κατηγορία ανθρώπων, που δεν αγαπούν να βλέπουν την θετική πλευρά της ζωής. Αυτή η ομάδα ανθρώπων βρίσκεται παντού, στην δουλειά, στις μαμαδίστικες παρέες, γενικότερα στο οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον.

Αγαπούν πολύ το δράμα, αγαπούν να είναι απαισιόδοξοι και να μιλούν συνέχεια για το πόσο άσχημα τους φέρεται η ζωή. Οι τοξικοί άνθρωποι, ως λάτρεις λοιπόν του δράματος, απολαμβάνουν την κάθε τους παράσταση, έχοντας με αυτόν τον τρόπο, όλη την προσοχή που τόσο επιζητούν στραμμένη πάνω τους.

Είναι πολύ σημαντικό για ‘σένα να καταφέρεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου από έναν τέτοιο άνθρωπο, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί αυτόν έχεις και πρέπει να τον φροντίζεις, πρέπει να βρεις τον τρόπο να τους κρατήσεις μακριά σου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σαν την κινούμενη άμμο.. σιγά σιγά σε βυθίζουν στον αρνητισμό και την ματαιοδοξία τους χωρίς καν να προλάβεις να το αντιληφθείς.

Εύλογα, θα αναρωτιέσαι πως μπορείς να προσδιορίσεις αν κάποιος ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Ευτυχώς για εσένα, υπάρχουν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του που τον προδίδουν.
 • Σε όλη την ζωή του περιβάλλεται από ένα δράμα

Σε όλους μας συμβαίνουν καλά και άσχημα γεγονότα. Περνάμε από διάφορα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, όπως θυμό, θλίψη, φταίξιμο. Έπειτα προχωράμε σε πιο θετικές σκέψεις, η ζωή εξάλλου προχωρά δεν μας περιμένει. Για έναν παράξενο λόγο, στον τοξικό άνθρωπο συμβαίνουν μόνο δυσάρεστα πράγματα. Έχει επιλέξει να στρέφει την προσοχή του μόνο σε αυτά και να θεωρεί αδιάφορό ότι κάλο μπορεί να τον προσεγγίζει. 

Ξέρεις, αν η προσοχή σου είναι στραμμένη προς τον αρνητισμό ότι καλό και να θέλει να σε πλησιάσει, νιώθοντας την αρνητική αύρα, απομακρύνεται. Το υπερβολικό του δράμα έχει ως άμεσο επακόλουθο, να έλκει σαν μαγνήτης ακόμα περισσότερο δράμα, με το τελευταίο να αποτελεί πλέον πηγή ζωτικής σημασίας για τον ίδιο. Τροφή, ποτισμένη με δηλητήριο για την ψυχή και το σώμα του.

 • Αγαπάει μόνο τον εαυτό του και φέρεται εγωιστικά

Δεν τον ενδιαφέρει διόλου η δική σου άποψη, τα δικά σου συναισθήματα του είναι παντελώς αδιάφορα. Έναν τοξικό άνθρωπο τον νοιάζει, μόνο το πώς θα σε χειριστεί προκειμένου να καλύψει τα δικά του κενά και τις προσωπικές του ανάγκες. 

Μπορεί να πιστεύεις πως η κατάσταση του είναι διαχειρίσιμη, να θέλεις να του προσφέρεις ευκαιρίες να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Πίστεψε με αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, οι πιθανότητες οποιασδήποτε αλλαγής προς το καλύτερο, είναι μηδενικές. Απομακρύνσου και ελαχιστοποίησε την επαφή μαζί του στα απολύτως τυπικά, για να σε προφυλάξεις.

 • Έχουν πάντα δίκιο

 Όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να αλλάξεις γνώμη σε ένα τοξικό άνθρωπο, δεν αντέχει στη σκέψη και μόνο πως έχει κάνει λάθος. Στα δικά του μάτια, έχει πάντα το δίκιο με το μέρος του και θα φέρει τον κόσμο ανάποδα για να στο αποδείξει. 

Λειτουργεί με τέτοια αποφασιστικότητα και με τέτοιο πάθος, χρησιμοποιώντας το ψέμα σκοπίμως για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Λέει με τόσο μεγάλη άνεση ψέματα που στο τέλος, ακόμα και ο ίδιος πιστεύει πως αυτά που ισχυρίζεται είναι αλήθεια.

 • Δεν επαίνει ποτέ κανέναν

Κανένας από εμάς δεν αγγίζει την τελειότητα και δεν μπορείς να είσαι σαν προσωπικότητα και σε όλους αρεστή. Σίγουρα όμως έχεις την δυνατότητα, να διακρίνεις τα θετικά χαρακτηριστικά κάποιου. Στους περισσότερους ανθρώπους, ευτυχώς, υπερτερούν τα θετικά στοιχεία έναντι των αρνητικών. Δεν γίνεται να μην έχεις να πεις έναν καλό λόγο για έναν συνάνθρωπό σου.

Εκτός και εάν είσαι τοξικός, όπου αγαπάς να λες, με μεγάλη άνεση, μια κακή κουβέντα για κάθε άνθρωπο που συναντάς. Αν λοιπόν, βρεθείς να κουβεντιάζεις με έναν τέτοιο άνθρωπο, θα συνειδητοποιήσεις πως ασκεί μονίμως αρνητική κρητική για όλους. Αν μιλάει για τους υπολοίπους με άσχημο τρόπο, σε διαβεβαιώ πως με τον ίδιο τρόπο θα μιλάει και για εσένα στους άλλους.

Ίσως μπει στην διαδικασία να ‘’χαϊδέψει’’ τα δικά σου αυτιά, μόνο και όταν αυτό τον εξυπηρετεί. Ένας τρόπος για να δεις αν είναι αυτός που φαίνεται και δεν υποκρίνεται, είναι να προσέξεις τον τρόπο που θα φερθεί σε κάποιον που δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτόν. Στην σερβιτόρα που του έφερε λάθος καφέ για παράδειγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα δεις πως θα φερόταν και σε εσένα αν δεν του ήσουν χρήσιμη.

Ποιες τακτικές ακολουθεί έναν τοξικός άνθρωπος για να θολώσει την όραση σου.

 • Σε κάνει να αμφιβάλεις για εσένα

Αμφισβητώντας καθετί από τα λεγόμενα σου, φτάνοντας στο σημείο να σε αποκαλέσει ψεύτρα. Ενώ έχεις στοιχεία, θα καταφέρει να τα στρέψει εναντίον σου βγάζοντας σε παρανοϊκή. Η δύναμη και η επιρροή που ασκεί πάνω σου είναι τρομακτική, σε οδηγεί να ζητήσεις μέχρι και συγγνώμη.

Με τον παραπάνω τρόπο, διαβρώνει την όποια αυτοεκτίμηση σου και με το πέρασμα του χρόνο φτάνεις στο σημείο να βασίζεσαι στα δικά του λεγόμενα για να αποφανθείς τι είναι αλήθεια και τι όχι, χάνοντας παντελώς την δική σου κρίση. 

 • Σε απομακρύνει από όλους

 Θέλοντας να εξασφάλισει όλη σου την προσοχή και προκειμένου να μην σε στρέψει κάποιος εναντίον του, σε απομονώνει. Διασφαλίζει με αυτό τον τρόπο πως ο έλεγχος που ασκεί πάνω σου θα μείνει ανεπηρέαστος. Σε ενθαρρύνει να έχεις εμπιστοσύνη στην δική σου κρίση, της οποίας ουσιαστικά έχει πάρει τον έλεγχο.

Ο χειρισμός που ακολουθεί είναι λεπτός και αυτό τον βοηθά να μην εντοπίσεις το παραμικρό. Κάνει την αρχή υποβαθμίζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον σου, οικογενειακό και φιλικό, κανένας δεν είναι αρκετά καλός γι’ εσένα.

Εσύ, αρχίζεις να απομακρύνεσαι καθώς βλέπεις την εικόνα τους μέσα από τον δικό του καθρέφτη. Σε προτρέπει να απομακρυνθείς ακόμα περισσότερο για να του δείξεις πως τον νοιάζεσαι, δήθεν πως θέλει το καλό σου.

Έχει αρχίσει να σε ρουφάει η κινούμενη άμμος χωρίς να μπορείς εσύ να αντιδράσεις.  Στόχος του είναι να μπορεί να σε χειραγωγεί εύκολα, διασφαλίζοντας την παραμονή σου στα όρια της δικής του επιρροής και μόνο.

 •  Σε κρατάει δίνοντας σου υπέρμετρη αγάπη.

Αν μέσα στην δίνη που έχει δημιουργήσει αντιληφθεί πως απομακρύνεσαι, τότε η αγάπη και η καλοσύνη γίνεται το επόμενο όπλο του. Ακολουθώντας μικρά βήματα με μεγάλη προσοχή, για να μην κινήσει υποψίες, σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα που τυχόν τον αμφισβήτησες. 

Σου αγοράζει δώρα, σε πηγαίνει το ταξίδι που πάντα ονειρευόσουν, σε κάνει και νιώθεις πολύ ξεχωριστή. Μπορεί να σε ωθήσει να βγεις ακόμα και με τους φίλους που σε είχε πείσει να βγάλεις από την ζωή σου.

 Όλο αυτό δεν είναι παρά μια ουτοπία, δεν πρέπει να σε ξεγελά, είναι αντικατοπτρισμός. Μόλις καταφέρει να σε φέρει και πάλι κοντά του, θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια τακτική με πριν.

Μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τους τοξικούς ανθρώπους:

 • Όρισε τα προσωπικά σου όρια και μην αφήσεις ποτέ κανένα να τα παραβιάσει.
 • Να ενεργείς πάντα βάση των δικών σου προτύπων συμπεριφοράς, να είσαι ευγενική και ειλικρινής.
 • Μην εμπιστεύεσαι ποτέ σε έναν τοξικό άνθρωπο. Μην κάνεις ανοιχτές συζητήσεις ή οτιδήποτε που μπορεί να επιστρέψει σαν μπούμερανκ σε εσένα ποτισμένο με αρνητική ενέργεια.
 • Μην σπαταλάς το χρόνο σου προσφέροντας παρηγοριές σε έναν τοξικό άνθρωπο. Ας κρατήσει το μαύρο χρώμα της ζωής για τον ίδιο.
 • Να είσαι σταθερή και κάθετη στις απόψεις σου.

Απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου, σου τρώνε θετική ενέργεια και πολύ χρόνο. Η ζωή μας είναι μια και πρέπει να την ζούμε όπως επιθυμούμε εμείς χωρίς χειριστικούς ανθρώπους να μας τρώνε τα αυτιά με την μιζέρια τους.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα