Αδερφάκια, πως να ενισχύσετε μια σχέση παντοτινής αγάπης

Αδερφάκια, πως να ενισχύσετε μια σχέση παντοτινής αγάπης

Αδερφική αγάπη ..παντοτινή αγάπη!

«Όταν ακόμη μπουσουλούσε, ανυπομονούσα τόσο πολύ να μεγαλώσει και να παίζουμε μαζί. Έπειτα, την είχα κάτι σαν την μητέρα μου. Ε, μετά μεγάλωσε. Καταλαβαίνω ότι μεγάλωσα και εγώ. Θα είναι, όμως, πάντα η μικρή μου αδερφή.»

Με την αδερφή μου είμαστε πολύ δεμένες. Αργήσαμε λιγάκι να συνδεθούμε μιας και έχουμε 5 χρόνια διαφορά. Όμως τώρα είναι η λατρεμένη αδερφή μου, η καλύτερή μου φίλη, ο άνθρωπος που εμπιστεύομαι τυφλά. Θυμάμαι πως περάσαμε και εμείς, όπως όλα τα αδερφάκια, στιγμές ‘’πολέμου’’ όταν ήμασταν μικρές. Υποθέτω πως αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, τουλάχιστόν στα δικά μου μάτια. Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει τα παιδιά του να βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση.

Ιδανικά, βλέποντας την αδερφική σχέση  από τα μάτια της μαμάς, επιθυμώ τα παιδιά μου να απολαμβάνουν την μεταξύ τους σχέση και να μην έχουν μονίμως ένταση και αμέτρητες διαφωνίες. Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί τώρα που είναι μικρούλια. Με την δική μας καθοδήγηση όμως έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια για μια υπέροχη σχέση στο μέλλον.

Ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε δυστυχώς να προβλέψουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και οι καταστάσεις εκεί έξω. Αυτό που προς το παρόν λαμβάνουμε, είναι ένας κόσμος απότομος, σκληρός και σίγουρα όχι τόσο ζεστός όσο η αγκαλιά της οικογένειας μας. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από την ζωή μας, ο δεσμός της οικογένειας όμως είναι παντοτινός. Η οικογένεια αποτελεί πηγή ασφάλειας και αγάπης. Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται το ένα το άλλο, χτίζοντας μια σταθερή σχέση αμοιβαίας αγάπης και εμπιστοσύνης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Χτίστε απο νωρίς μια σχέση αμοιβαίας αγάπης. Το πρώτο παιδί είναι ποτισμένο από την απόλυτη προσοχή, αγάπη και φροντίδα. Είναι πολύ δύσκολο για το ίδιο συναισθηματικά, να αντιμετωπίσει την έλευση του νέου μέλους. Το μοίρασμα! Ναι το μοίρασμα και της δικής του αγάπης και της δικής σας, θα βοηθούσε να δημιουργήσει μια ζεστή σχέση με το αδερφάκι του από το πρώτο κιόλας λεπτό. Να το αφήσετε να μοιραστεί μια αγκαλιά, να συνδεθεί, να το περιποιηθεί, εννοείται πάντα με την δική σας επίβλεψη. Θα μπορούσε να είναι ένας μικρός πολύτιμος βοηθός για κάποιες από τις βασικές ανάγκες του μωρού.

Δημιουργήστε αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα. Οι πιο δυνατές αναμνήσεις είναι αυτές των διακοπών. Αποτελούν μέσω αποφόρτισης για όλη την οικογένεια. Είναι αυτές που θα τα συνοδεύουν ευχάριστα για μια ζωή. Γέλιο, χαρά, ευτυχία, ξεγνοιασιά! Ακόμα και κάποιο μικρό ατύχημα να συμβεί, θα είναι συνδεδεμένο με όμορφες στιγμές. Πεζοπορία, κάστρα στην άμμο, ψάχνοντας κάβουρες στην θάλασσα, ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό.  Φωτογραφίες, που μεγαλώνοντας θα χαζεύουν και θα τους θυμίζουν σκηνές χαράς, θα τους γεμίζουν συναισθήματα και αγάπη όσες φορές και να τις βλέπουν.

Να έχετε τις δικές σας στιγμές. Η Παρασκευή, θα μπορούσε να είναι ημέρα οικογενειακής ταινίας. Το Σάββατο θα μπορούσε να είναι ημέρα οικογενειακής εξόρμησης. Οι καλοκαιρινές σας διακοπές με συγγενείς και αγαπημένα ξαδέρφια. Οι κοινές εμπειρίες δημιουργούν δυνατούς  δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να μην μοιράζονται τα πάντα τώρα, αλλά αργότερα όλες αυτές οι υπέροχες αναμνήσεις θα είναι σημαντικά εφόδια ευτυχίας, καλής και αγαπημένης σχέσης μεταξύ τους.

Προσπαθήστε να μην παίρνετε προσωπική θέση στις διαφωνίες τους. Θυμάμαι ακόμα πόσο αδικημένη ένιωθα, λόγο της ηλικιακής διαφοράς που είχα με την αδερφή μου, ήμουν πάντα η ‘’ριγμένη’’. «Εσύ, είσαι η μεγαλύτερη.. έπρεπε να..» Άουτς ! Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Είναι προτιμότερο σαν γονείς να μην παίρνουμε θέση διαιτητή γιατί αυτό δημιουργεί, άθελα μας, μια ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των παιδιών. Ακούστε με προσοχή και τις δυο πλευρές και τονίστε τους πως τους έχετε εμπιστοσύνη. Είναι τα ίδια ικανά να βρουν την λύση στο πρόβλημα τους.

Ενθαρρύνεται κοινά ενδιαφέροντα. Αν αγαπούν κάτι και τα δύο, δημιουργήστε τον χρόνο και χώρο για να το απολαμβάνουν. Η κοινή αγάπη τους για κάτι, δημιουργεί και βαθύτερη σύνδεση μεταξύ τους. Μπορεί να είναι το κολύμπι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τραγούδι, η ποδηλασία, η ζωγραφική. Σίγουρα κάτι θα αγαπούν από κοινού. Όσες περισσότερες δραστηριότητες κάνουν παρέα τόσο πιο κοντά θα έρχονται, θα συζητούν, θα αναλύουν. Βρείτε και αναπτύξτε αυτό το κοινό ενδιαφέρον, έτσι θα δεθούν ακόμα παραπάνω.

Τονίστε την σημασία της οικογένειας. Σχεδόν πάντα, το μικρότερο αδερφάκι νιώθει παραγκωνισμένο. Μιας και φυσιολογικά ,το μεγαλύτερο αδερφάκι επιθυμεί να περνά περισσότερο χρόνο παίζοντας ,όχι με το ίδιο, άλλα με τους συνομήλικους φίλους του. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή να τους μιλήσετε για τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι υπέροχο να έχει κανείς φίλους, άλλα οι οικογενειακοί δεσμοί είναι αυτοί που θα πρέπει να είναι πιο ισχυροί. Φίλους θα κάνουν σίγουρα πολλούς, θα έρχονται και θα φεύγουν, η οικογένεια όμως είναι μια και θα είναι για ΠΑΝΤΑ!

Συμβίωση μονοιασμένων αδελφών είναι ισχυρότερη από κάθε τείχος.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα