Τι οδηγεί τον άνθρωπο στην αληθινή ευτυχία

τι σε οδηγει στην αληθινή ευτυχία

Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζει ευτυχισμένος

Να είσαι ευτυχισμένος, όχι γιατί όλα γύρω σου είναι καλά, αλλά γιατί εσύ βλέπεις το καλό σε όλα.

Σκεφτόμουν τι πραγματικά έχει ανάγκη ένας άνθρωπος για να νιώσει ευτυχισμένος. Πυλώνας της ευτυχίας μας για μένα είναι τα συναισθήματα, ο έλεγχος και η καλλιέργεια τους. Τα συναισθήματα, ευτυχώς ακόμα, δεν εξαγοράζονται αλλά μπορείς αν πραγματικά το επιθυμείς να τα βιώσεις όλα στο πολύ, χωρίς κόστος. Είναι μέσα μας, περιμένουν υπομονετικά να τα ακούσεις , δώσε τους αφορμή για να ξυπνήσουν.  

Τα λόγια, οι πράξεις και τα προσωπικά σου συναισθήματα, όπως και των ανθρώπων που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου, επηρεάζουν την ευτυχία σου. Σκέψου όταν πετάς ένα βότσαλο στην ήρεμη θάλασσα, πως αυτό προκαλεί κυματισμούς. Όσο μεγαλύτερη η δύναμη που πετάς, τόσο  μεγαλύτερος και ο κυματισμός που προκαλείται. Έτσι και στην ζωή, αν δεν μπορείς να προσδιορίσεις γιατί δεν νιώθεις καλά με το μέσα σου, πιθανόν κάποιο βότσαλο να τάραξε τα ήρεμα νερά σου.

Μικρές αλλαγές στην ζωή σου μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο θετικό κυματισμό στις συναισθηματικές σου ανάγκες. Μπορεί να σου χαρίζουν ηρεμία και ελευθερία στο μυαλό, απελευθερώνοντας το. Όλα όσα σου στερούν την πραγματική σου ευτυχία βρίσκονται εκεί, στον τρόπο που σκέφτεσαι. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου!

 Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή έτσι και το μυαλό, χρειάζεται το ξεσκαρτάρισμά του. Πρέπει να αφιερώνεις χρόνο, όπως με τα ρούχα σου σε κάθε αλλαγή του καιρού. Τα κατεβάζεις, τα ξεχωρίζεις, κρατάς τα περισσότερα, άλλα που έχουν φθαρεί να πας στην ανακύκλωση, άλλα δεν σου κάνουν πια και τα χαρίζεις.. Κάπως έτσι και το μυαλό με τις σκέψεις του, πρέπει να το φροντίζεις, να το αδειάζεις από τα παλιά αφήνοντας χώρο για τα καινούργια.. και είναι τόσο πολλά τα καινούργια μάτια μου.

Προσωπικά πιστέυω πως ελάχιστα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να βιώσει τα όμορφα συναισθήματα του και συνάμα να βρεθεί πιο κοντά στην πολυπόθητη προσωπική του ευτυχία.

Ο άνθρωπος χρειάζεται να νιώθει συνδεδεμένος

Είναι φυσική ανάγκη η σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Νιώθεις καλά μόνο στην σκέψη πως έχεις πλάι σου ανθρώπους που γνωρίζουν ποια πραγματικά είσαι. Ανθρώπους που ακόμα και στα πολύ δύσκολα σου θα είναι εκεί και θα σου υπενθυμίζουν ποια είσαι, θα σε βοηθήσουν να σταθείς και πάλι όρθια. Η μοναξιά είναι μεγάλος γολγοθάς για όσους την βιώνουν. Κανείς δεν την επιδιώκει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Είναι ο χώρος του μυαλού που έλεγα παραπάνω κατειλημμένος. Κρατημένος από τα παλιά, τα άχρηστα, αυτά που σου έδωσαν το μάθημα σου αλλά πρέπει να τα αποχωριστείς και να φυλάξεις μόνο αυτό. Το μάθημα. Η σύνδεση δεν απαιτεί προσκόλληση. Η σύνδεση απαιτεί διατήρηση ξεχωριστών ενδιαφερόντων και διαπροσωπικών σχέσεων. Νιώθεις την ενέργεια της σύνδεση σου με τους ανθρώπους σου, δεν χρειάζεσαι την διαρκή παρουσία τους. Αισθάνεσαι πως βρίσκεται εκεί ένα αυτί να σε ακούσει όταν το χρειαστείς και μια σφιχτή αγκαλιά για να γεμίσει το κενό σου.

Ο άνθρωπος χρειάζεται χώρο μόνος με τον εαυτό του

Έχεις δίπλα σου, τον σύντροφο σου, τα παιδιά σου, τους συγγενείς. Κάπου εκεί πρέπει να ανακαλύψεις και εσένα. Ο χώρος σου σε οποιαδήποτε κατηγορία σχέσης και αν βρίσκεσαι είναι απαραίτητος, απολύτως αναγκαίος. Πρέπει να σε ακούς, να ακούς τις ανάγκες σου και να επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητες σου. 

Ο τρόπος που φροντίζεις τον εαυτό σου έχει να κάνει με τον χρόνο που του αφιερώνεις. Ταΐσει το σώμα σου με το σωστό φαγητό και μην αμελείς και μυαλό. Χρειάζεται και το μυαλό τροφή, διάβασε, εξελίξου. Γυμνάσου, διαλογίσου!  Ναι, να νιώθεις την υποστήριξη αν και εφόσον την έχεις ανάγκη αλλά νιώθεις και την ελευθερία επιλογών σου.

Λαμβάνεις και προσφέρεις συναισθηματικά. Δεν είσαι κτήμα κανενός παρά μόνο του εαυτού σου, δεν σου ανήκει κανείς πάρα μόνο ΕΣΥ. Ακόμα και τα παιδιά σου, δεν σου ανήκουν. Ανήκουν στον εαυτό τους και μόνο, εσύ τους δείχνεις τον δρόμο και αυτά προχωρούν επιλέγοντας τα δικά τους μονοπάτια. Η ελευθερία και ο προσωπικός χώρος είναι απαραίτητο για να νιώθεις ευτυχισμένος.

Ο άνθρωπος χρειάζεται την ενσυναίσθηση

Είναι σπουδαίος ο άνθρωπος με ενσυναίσθηση. Είναι σπουδαίος γιατί επιλέγει να βιώνει τον πόνο του άλλου, επιλέγει να τον αγκαλιάσει και πάρει λίγο από τον καημό που τον σιγοκαίει και όχι να του γνέψει με ένα ‘’θα περάσει’’. Αγαπάω πολύ αυτούς τους ανθρώπους και τους θαυμάζω. Θέλω και εύχομαι να ανήκω σε αυτούς. 

Χτίζεις βαθύ δεσμό με έναν άνθρωπο που σε νιώθει πραγματικά. Θα σε αποδεχθεί και θα κατανοήσει κάθε σου πράξη γιατί δεν κοιτάει την επιφάνεια, ψάχνει εκεί στο βάθος σου να σε βρει και να σε φέρει πάλι πίσω. Χρειαζόμαστε και έχουμε πολύ ανάγκη από έναν κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση και βάθος. Η επιφάνεια,των ανθρωπίνων σχέσεων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άχρωμο ουράνιο τόξο.

Ο άνθρωπος χρειάζεται πάντα ένα νέο κίνητρο

Χρειάζεται ο άνθρωπος να βάζει στόχους και κίνητρα για να προχωράει πιο εύκολα προς τα εμπρός. Ακόμα και για να είναι ευτυχισμένος, χρειάζεται κίνητρο. Θέσε ως κανόνα το κίνητρο, ακόμα περισσότερο όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μια δύσκολη κατάσταση. Προσπάθησε μέσα στην κάθε δυσκολία να βρεις το λόγο που θα σε κάνει να βγεις πιο δυνατή από αυτή. Ανακάλυψε το κίνητρο να ζεις κάθε μέρα ευτυχισμένη. Η ζωή από μόνη της αποτελεί κίνητρο. Η αγάπη είναι κίνητρο.

Ο άνθρωπος χρειάζεται να νιώθει αποδεκτός

Πρώτα να αποδεχθείς εσυ τον εαυτό σου! Ύστερα να αφήσεις να μπούν στην ζωή σου άνθρωποι που θα σε αποδεχθούν για αυτό που πραγματικά είσαι. Αποδοχή χωρίς όρους, να μην προσπαθήσει κανείς να αλλάξει κανένα από τα κομμάτια σου αλλά να τα αποδεχτεί και να τα αγαπήσει ένα προς ένα, αυτό αποτελεί μεγάλο κομμάτι της προσωπικής σου ευτυχίας. Νιώθεις ασφάλεια γνωρίζοντας ότι σέβονται την προσωπικότητα σου. Νιώθεις όμορφα  όταν μπορείς να μοιραστείς τα αληθινά συναισθήματα σου. Αισθάνεσαι σωματικά και συναισθηματικά ασφαλής με κάποιον που σε αποδέχεται για αυτό που πραγματικά είσαι.

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν και οι συναισθηματικές μας ανάγκες. Μπορεί αν σου δώσεις προσοχή σήμερα να ανακαλύψεις συναισθηματικά κενά που δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να υπάρχουν. Αποδέξου τα συναισθήματα σου, προσέφερε τους αναγνώριση και έπειτα μετέδωσε τα με αγάπη! Θα δεις πως τελικά η ευτυχία αποτελεί προσωπική επιλογή.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα