Ως νέοι γονείς έχουμε πολλά ερωτήματα για το πως θα μεγαλώσουμε σωστά το παιδί μας. Πως θα χτίσουμε γερές βάσεις και για το ίδιο, αλλά και για εμάς όσον αφορά την σχέση μας μαζί του! Το πόσο ‘’κοντά’’ θα είσαι με το μωρό σου αποτελεί καθαρά προσωπική επιλογή. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σου γνωρίσω το attachment parenting (η σύνδεση του μωρού με τους γονείς του) και τα οφέλη που μπορεί αυτό να έχει.
Μιλώντας για την σύνδεση γονέα και παιδιού κάνουμε λόγο για τα πιο ισχυρά θεμέλια της υγιούς παιδικής ανάπτυξης. Κάθε παιδί με την γέννησή του έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη από ευτυχία, αγάπη, ενδιαφέρον και κατανόηση. Στο πρόσωπο των γονέων το παιδί θα πρέπει να αντικρίζει την καλοσύνη και το σεβασμό απέναντι του. Ιδανικά θα πρέπει να φτάσουμε στην διαμόρφωση μιας σχέσης αλληλεπίδρασης με το παιδί μας, προσφέροντας σωστά ερεθίσματα ώστε να αλληλοεπιδρά με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο στο μέλλον στις προσωπικές του σχέσεις.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το attachment parenting με έννοιες όπως:
- Συγκοίμηση.
- Υπερπροστατευτικότητα.
- Διαρκεί παρουσία δίπλα στο μωρό, κάνοντας πράξη κάθε επιθυμία χωρίς όρια.
- Παραμέληση προσωπικών αναγκών των γονέων.
Η σχέση σύνδεσης του μωρού με τους γονείς του κάθε άλλο παρά τα παραπάνω αντιπροσωπεύει. Είναι προσωπική και μόνο επιλογή αν αφήσεις τις δικές σου ανάγκες πίσω.
Δημιουργώντας μια σχέση σύνδεσης με το μωρό σου προσφέρεις οφέλη όχι μόνο στο ίδιο αλλά σε ολόκληρη την οικογένεια, οφέλη όπως:
- Όσα περισσότερα δίνεις στο μωρό σου, θα λαμβάνεις πίσω ακόμα παραπάνω.
Τι θα σου δημιουργούσε μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας και χαράς από τα ματάκια ενός παιδιού που σε κοιτούν και σου χαμογελούν. Κυριαρχεί η αρμονία στο οικογενειακό περιβάλλον γνωρίζοντας πως το μόνο που έχει ανάγκη το μωρό σου είναι η φυσική σου παρουσία και η αγκαλιά σου για να ηρεμήσει και τα κατευνάσει οποιοδήποτε ανησυχία ή φόβο.
- Σε βοηθάει να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις αναγνωρίζοντας τις επιθυμίες του.
Όταν το μωρό θηλάζει και εσύ του προσφέρεις απλόχερα την αγάπη και τα χάδια σου αυτό τρέφεται και νιώθει πληρότητα στην αγκαλιά της μαμάς του. Με την σειρά του το μωρό σου καθώς θηλάζει απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη η οποία ενισχύει την μητρική σου συμπεριφορά. Οι ορμόνες που σχετίζονται με το θηλασμό βοηθούν τις μητέρες να αισθάνονται πιο ήρεμες και στοργικές.
- Το attachment parenting προάγει την ανεξαρτησία.
Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται αυτό έχει την βάση του. Σύμφωνα με το AskDrSears.com, το παραπάνω μπορεί να απεικονιστεί με την θεωρία της βαθιάς αυλάκωσης. Σκέψου πως το μυαλό ενός βρέφους σαν ένα αρχείο όπου οι εμπειρίες και οι σχέσεις της ζωή του δημιουργούν βαθιά αυλάκια. Ας υποθέσουμε ότι η δύναμη της σύνδεσης γονέα-βρέφους αντιπροσωπεύεται από το βάθος των αυλακώσεων στο νοητικό αρχείο του μωρού.
Μεταξύ δώδεκα και δεκαοκτώ μηνών, ένα μωρό μπορεί να θυμηθεί την εικόνα των ανθρώπων που βρίσκονται πλάι του. Αυτή η εικόνα το βοηθάει να αποκτήσει ασφαλή βάση, ώστε να αρχίσει να κινείται πιο εύκολα από το οικείο στο άγνωστο περιβάλλον. Τα πιο ασφαλή συνδεδεμένα βρέφη, αυτά με τα βαθύτερα αυλάκια, έχουν λιγότερο άγχος όταν απομακρύνονται από τις μητέρες τους για να γνωρίσουν, για παράδειγμα, νέα παιχνίδια.
- Το Attachment Parenting βελτιώνει τη συμπεριφορά του μωρού.
Τα συνδεδεμένα βρέφη αισθάνονται καλύτερα, συμπεριφέρονται καλύτερα και μεγαλώνουν καλύτερα. Ένα μωρό που αισθάνεται καλά ενεργεί σωστά και περιβάλλεται από μια αίσθηση ευεξίας. Όταν το μωρό νιώθει πως ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του έχει λιγότερη τάση στο να δημιουργήσει θορύβους και φασαρία προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σου.
- Τα συνδεδεμένα μωρά γίνονται πιο έξυπνα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει περισσότερο κατά τη βρεφική ηλικία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, διπλασιάζοντας τον όγκο του και φτάνοντας περίπου το 60% του μεγέθους των ενηλίκων κατά το πρώτο έτος. Ο βρεφικός εγκέφαλος αποτελείται από εκατομμύρια ηλεκτρικά «καλώδια», που ονομάζονται νευρώνες.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, αυτοί οι νευρώνες μεγαλώνουν, αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα και συνδέονται μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν κυκλώματα που θα επιτρέψουν στο μωρό να σκέφτεται και να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. Εάν τα νευρικά κύτταρα δεν κάνουν συνδέσεις, πεθαίνουν. Όσο περισσότερες συνδέσεις κάνουν, τόσο καλύτερα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος.
Ας δούμε συνοπτικά τα οφέλη της σύνδεσης :
Μωρό:
- Νιώθει εμπιστοσύνη.
- Αισθάνεται πιο ικανό.
- Μεγαλώνει σωστά.
- Αισθάνεται καλά και ενεργεί καλά.
- Μαθαίνει να μιλάει πιο εύκολα.
- Κατέχει υγιή ανεξαρτησία.
- Μαθαίνει την έννοια της οικειότητας.
- Μαθαίνει να λαμβάνει και να δίνει αγάπη.
Γονείς:
- Νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά.
- Γίνονται πιο συναισθηματικοί.
- Αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις ανάγκες του μωρού.
- Εμπιστεύονται την διαίσθηση τους.
Πολλές φορές επηρεαζόμαστε από απόψεις τρίτων, σε παροτρύνω να ακούς το ένστικτό σου και να μην αφήσεις κανέναν να σε σταματήσει από το να μεγαλώσεις το μωρό σου με ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση.