Δεν γνωρίζεις ποτέ τι αντιμετωπίζει κάποιος πίσω από μια κλειστή πόρτα

Προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς

Ο καθένας απο εμάς προσφέρει το καλύτερο που μπορεί

Δεν γνωρίζεις ποτέ τι αντιμετωπίζει κάποιος πίσω από μια κλειστή πόρτα. Ανεξάρτητα από το πόσο χαρούμενος φαίνεται, πόσο δυνατό είναι το γέλιο του, πόσο μεγάλο είναι το χαμόγελό του, μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο πληγών που είναι απερίγραπτο. Γι’ αυτό να είσαι ευγενικός. Ακόμα και όταν άλλοι δεν είναι, εσύ επέλεξε να είσαι ευγενικός.

Υποφέρουμε από σκέψεις. Δημιουργούμε πολλά σενάρια για τυχόν συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων απέναντι μας, που ίσως μας γέμισαν αρνητικά συναισθήματα όπως, απογοήτευση, θλίψη και πόνο. Ο εαυτός μας αποτελείται από εμάς και τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να έχουμε στην ζωή μας. Είναι επόμενο η στάση τους να επηρεάζει άμεσα θετικά ή αρνητικά και την δική μας συναισθηματική κατάσταση.

Αν ανήκεις και εσύ, όπως και εγώ, στην κατηγορία του συναισθηματικού ανθρώπου, τότε σίγουρα αφιερώνεις πολύ χρόνο για να βρεις τις απαντήσεις που θα προσφέρουν την πολυπόθητη ηρεμία του μυαλού σου. Απαντήσεις για μια συμπεριφορά ενός άλλου απέναντι σου, που προφανώς σε πλήγωσε. Πως θα αντιδρούσες αν σου έλεγα πως αυτός ο άλλος την δεδομένη χρονική στιγμή έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. Αυτό ακριβώς. Αλλάζει τότε η προοπτική σου θετικά; Εμένα άλλαξε!

Επαναλαμβάνομαι πολλές φορές αλλά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο. Κριτής του χαρακτήρα του κάθε ατόμου δεν είναι κανείς άλλος πέρα από τον εαυτό του. Έχεις την ελευθερία να επιλέξεις ποιον θα αφήσεις να μπει στην ζωή σου και έχεις επίσης την ελευθερία να αποφασίσεις πως αυτός θα σε επηρεάσει. Δεν έχεις κανένα μερίδιο ευθύνης στην συμπεριφορά των υπολοίπων ανθρώπων απέναντι σου, αλλά δεν έχουν και οι ίδιοι καμία ευθύνη για το πως εσύ επηρεάζεσαι.

Όλοι μας προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε, όταν μας δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουμε κάτι περισσότερο, τότε ΝΑΙ θα το κάνουμε. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με σιγουριά αν ο άνθρωπος για τον οποίο έχουμε αμφιβολίες, γνωρίζει και ο ίδιος πως θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα απέναντι σου την δεδομένη στιγμή. Μου έχει συμβεί και θα σου έχει συμβεί.

 Πολλές φορές είμαστε φορτισμένοι για χιλιάδες πράγματα που δεν μπορούμε καν να ορίσουμε τον τρόπο που καταφέρνουν να τρυπώσουν στο μυαλό μας. Μια συνάντηση, ενώ στο μυαλό υπάρχουν πολλά ανοιχτά κουτιά, μπορεί να αποφέρει και να πυροδοτήσει στιγμές μεγάλης έντασης και απογοήτευσης. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, χρόνο και αφοσίωση για να βάλεις το μυαλό σε τάξη.

Πρόλαβε τον εαυτό σου την επόμενη φορά και σκέψου πριν σε καταβάλουν αρνητικά συναισθήματα πως όλοι προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν βάση των προσωπικών τους δυνατοτήτων. Η υιοθέτηση αυτής της προοπτικής θα σε βοηθήσει να αλλάξεις αρχικά την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου (ανώφελα τα βάζουμε και με τον εαυτό μας πολλές φορές) και έπειτα την σχέση σου με τους άλλους. 

Οι άνθρωποι κάνουν ό, τι μπορούν από το δικό τους επίπεδο συνείδησης.

Σου έχει τύχει σίγουρα ένας φίλος να επαναλαμβάνει πόσο δυστυχισμένος και εγκλωβισμένος μπορεί να νιώθει σε μια σχέση (συναισθηματική, οικογενειακή, επαγγελματική). Του προσφέρεις χρόνο, να τον ακούσεις, να τον συμβουλεύσεις αλλά απογοητεύεσαι γιατί και την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε απλώς επαναλαμβάνεται. Στάσου και σκέψου.

 Ο φίλος σου κάνει το καλύτερο που μπορεί, αναγνωρίζει το πρόβλημα. Την δεδομένη στιγμή θέλει απλώς να το μοιραστεί, να το εξωτερικεύσει. Έχει τη επιθυμία να απαλλαγεί από αυτό αλλά όχι ακόμα την δύναμη ή και την δυνατότητα για να το κάνει. Είναι πολλά που μας κρατούν πίσω, από συναισθηματικά μέχρι και οικονομικά ζητήματα.

Αν σκεφτόμαστε πως ο καθένας από εμάς προσφέρει το καλύτερο που μπορεί, ο δείκτης της αυτό-αγάπης και την αυτό-αποδοχής αυξάνεται με τρομερή ένταση. Όλοι μας έχουμε βρεθεί δέσμιοι των συναισθημάτων μας και του εγωϊσμού μας μέχρι που είδαμε πως υπάρχει ο διακόπτης και κατ’ επέκταση η επιλογή. Τον αφήνεις κατεβασμένο ή τον ανοίγεις και σε πλημμυρίζει φως! Απελευθέρωσε τον εαυτό σου με το να μην παίρνεις προσωπικά ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Καθώς το ποιοι είμαστε τελικά και το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, έχει την βάση του στην παιδική μας ηλικία θα πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι προς τα πίσω. Να αγκαλιάσουμε με αγάπη και τρυφερότητα το παιδί που ΌΛΟΙ έχουμε μέσα μας. Κρατώντας του σφιχτά το χέρι να βάλουμε μαζί του στην θέση τους κομμάτια από το πάζλ της ζωής μας που τώρα καταλαβαίνουμε πως ταιριάζουν.

 Μεγαλώνοντας είμαστε πια ικανοί να αντιληφθούμε τυχόν λάθη που έκαναν οι γονείς μας και φυσικά να μην επαναλάβουμε τα ίδια και εμείς σαν γονείς. Ίσως όμως και οι ίδιοι να μην είχαν στην διάθεση τους πόρους (συναισθηματικούς, οικονομικούς) για να μας προσφέρουν κάτι περισσότερο. Σίγουρα όμως μας έδωσαν, χωρίς καμία αμφιβολία, το καλύτερο που μπορούσαν.

Μπορεί οι πληγές που οι ίδιοι κουβαλούσαν, να μην έκλεισαν ποτέ. Σήμερα μπορούμε αν το επιθυμούμε να χειριστούμε τα συναισθήματα μας. Υπάρχει τρομερή γνώση που συνεχώς εμπλουτίζεται. Παλιά οι γονείς ή ας το πάμε ακόμα πιο πίσω.. οι γονείς των γονιών μας δεν είχαν στην διάθεση τους καμία θεραπεία αντιμετώπισης πληγών και έντονων συναισθημάτων. Έτσι τα μετέφεραν στις επόμενες γενιές και μπορεί αυτά να έφτασαν σε εμάς. Όχι μπορεί, σίγουρα έφτασαν. 

Η διαδικασία κατανόησης και συγχώρεσης των γονιών σου είναι καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή σου. Προσπάθησε να επουλώσεις, αφού γνωρίζεις το πως, πληγές του παρελθόντος. Σκέψου ξανά και ξανά πως όλοι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Γέμισε την καρδιά σου με αγάπη και καλοσύνη.

Δεν είμαι ό,τι έπαθα, είμαι ό,τι επιλέγω να γίνω.

Όταν έρθεις ξανά αντιμέτωπος με συναισθήματα όπως απογοήτευση, λύπη, στεναχώρια, με τον εαυτό σου ή και με κάποιον άλλο μην αρχίσεις να κάνεις σενάρια. Απλά σκέψου τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν εσένα ή τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Αντιστάθμισε τότε την κριτική με την φράση «Έκανα/ε ότι καλύτερο μπορούσα/ε».

Το μόνο που ξέρω είναι ότι η ζωή μου είναι καλύτερη όταν σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αυτό με κρατά μακριά από το να κρίνω και με αφήνει να επικεντρωθώ στο τι είναι πραγματικά και όχι σε αυτό που πρέπει ή θα μπορούσε να είναι.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα