Όχι, δεν συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο

Όχι, δεν συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο

Βρίσκεσαι στο σημείο όπου ο κόσμος, ο δικός σου κόσμος, έχει καταρρεύσει. Είναι το ίδιο σημείο που θα σε πλησιάσει κάποιος δικός σου άνθρωπος, φίλος, συγγενείς, απλός γνωστός ή και άγνωστος και θα σου πει την περίφημη φράση «Μην στεναχωριέσαι, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο».

Συνήθως η φράση αυτή έρχεται με τις πιο αγνές και όμορφες προθέσεις. Σκοπό της έχει να γεμίσει τα πλέον λιγοστά αποθέματα των ελπίδων σου. Αποθέματα που τείνουν να εξαλειφθούν πλήρως με όλα αδιανόητα οδυνηρά πράγματα που βιώνεις εσύ και οι άνθρωποι γύρω σου.

«Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο». Γι’ αυτόν που την ακούει, δεν είναι παρά μόνο μια στεγνή, απελπισμένη φράση που χρησιμοποιείται όταν όλες οι υπόλοιπες έχουν αποτύχει να σε κάνουν να νιώσεις λίγο καλύτερα. Είναι σαν την ποίηση, κουβαλάει μέσα της μια ευγένεια και ένα σκοπό, πως μέσα σε κάτι άσχημο, τρομερό, καταστροφικό, μπορεί να κρύβεται η ομορφιά.

Υπάρχει πιθανότητα να την ενστερνισθείς! Μέσα στην θλίψη και τον πόνο που μπορεί να βιώνεις, στο άκουσμα της φράσης αυτής σου δημιουργείτε η ανάγκη να τρέξεις, όσο πιο γρήγορα μπορείς, μέσα στα σκοτεινά λαγούμια του μυαλού σου αναζητώντας, μα τι άλλο;! Αυτόν τον περίφημο λόγο για τον οποίο συμβαίνουν όλα.

Αυτό λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως μια ασυναίσθητη απόσπαση προσοχής από τον συναισθηματικό σου πόνο. Ξεφεύγεις για λίγο από την δύνη της αβάσταχτης θλίψης σου. Μπορεί στο τέλος να ‘’χαθείς’’ ψάχνοντας απεγνωσμένα, χωρίς σταματημό, να βρεις τον λόγο όλων σου των δυσάρεστων γεγονότων.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει απλώς να αποδεχθείς τις καταστάσεις ως άσχημες συγκυρίες, αντλώντας δύναμη και κουράγιο και με τον χρόνο σύμμαχο, στο τέλος να τα ξεπεράσεις. Να γίνεις δυνατότερος άνθρωπος αυξάνοντας τις ψυχικές αντοχές σου.

Σκέψου μια βελανιδιά, όταν την συναντήσουν δυνατοί άνεμοι τότε αυτή θα αναπτύξει ισχυρότερο κορμό και πιο δυνατά κλαδιά. Όντας διαισθητική και αντέχοντας στους ισχυρούς ανέμους, θα συνεχίσει να μεγαλώνει καθώς οι άνεμοι δεν έρχονται για να την ξεριζώσουν αλλά για να την δυναμώσουν.

Ίσως βαθιά μέσα σε όλους μας, κάπου εκεί στο υποσυνείδητο μας υπάρχει ‘’θαμμένη’’ και πολύ προστατευμένη η εμπιστοσύνη μας σε έναν Θεό που είναι καλός. Πιστεύουμε πως η ύπαρξη μας του είναι πολύ σημαντική, μας θέλει ευτυχισμένους. Όμως αυτή, η πολύ προσωπική πίστη που βρίσκεται μέσα στον καθένας από εμάς, δεν συνοδεύεται από καμία δέσμευση πως όλα τα πράγματα στην ζωή μας (συμπεριλαμβανομένου φρικαλέων γεγονότων) έχουν κάποιο λόγο για τον οποίο μπορεί να συμβαίνουν.

Δεν συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο! Τα άσχημα γεγονότα συμβαίνουν γιατί είμαστε άνθρωποι, άνθρωποι ευάλωτοι, άνθρωποι εύθραυστοι, αδύναμοι να ελέγξουμε τα πάθη μας και όλα όσα μπορεί να μας συμβούν. Η στεναχώρια, η απογοήτευση, ο συναισθηματικός πόνος, η θλίψη, η απώλεια, η ασθένεια, ο θάνατος, είναι αναπόφευκτα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ζωής όλων μας, είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Κυριαρχεί η αντίληψη πως στην ζωή όλα πρέπει να πηγαίνουν καλά, πως πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι και όλα να μας έρχονται εύκολα. Αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, τότε αισθάνεσαι αδικημένος. Για κάποιο λόγο πιστεύουμε πως η ζωή πρέπει να συνοδεύεται από χαρά και όχι από πόνο.

Στην πραγματικότητα, ως ανθρώπινα όντα δεν αποτελούμε καμία εξαίρεση στον κύκλο της ζωής. Ο αγώνας αποτελεί ένα έμφυτο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλοι πονάμε, όλοι υποφέρουμε, όλοι αγωνιζόμαστε, όλοι βιώνουμε πόνο στην καρδιά και απώλειες που μας γονατίζουν. Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος πέραν του ότι είμαστε απλά άνθρωποι και ο πόνος αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πως θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει λόγος για κάποιον να νοσήσει από καρκίνο; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για μια δολοφονία ενός αθώο παιδιού; Ποιος λόγος θα μπορούσε να υπάρχει σε έναν βιασμό μιας έφηβης; Ποιος λόγος μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα θανατηφόρο τροχαίο, μια αναπηρία ή έναν ξαφνικό θάνατο;

Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογημένη αιτία για τα άσχημα γεγονότα που μπορεί να βιώνεις. Μια τραγική απώλεια δεν μπορεί να συνδεθεί με τις εγγενείς προδιαγραφές του ‘’καλού’’ στη ζωή. Δεν μπορείς σε κάθε άσχημο να βρεις κάτι καλό. Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα καλό σε έναν βιασμό. Το καλό δεν μπορεί να υπάρχει σε έναν φόνο ή μια κακοποίηση.

Ο κόσμος είναι ένα μυστήριο, δεν χρειάζεται να τον καταλάβεις.

Δεν μπορώ επομένως να πιστέψω πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, αλλά πιστεύω πως υπάρχει νόημα στο τρόπο που εμείς ανταποκρινόμαστε σε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν.

Πρέπει να δημιουργήσουμε το καλό. Πρέπει να αποτελεί επιλογή μας να ανταποκρινόμαστε με έναν τρόπο που μπορεί να φέρει το καλό σε μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να είναι επιλογή μας να προσφέρουμε σκοπό και νόημα στις δυσκολίες που μας φέρνει η ζωή.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αντιξοότητες προκειμένου να εξελιχθούμε στον πιο δυνατό εαυτό μας. Επιλέγοντας συνειδητά να διακατεχόμαστε από διορατικότητα και να διδασκόμαστε από τα μαθήματα που παίρνουμε μέσω το δυσκολιών.

Δεν συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο, σε ότι συμβαίνει όμως μπορεί να υπάρχει ένας λόγος που πρέπει εμείς να ανακαλύψουμε! Να γίνουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί άνθρωποι. Να αγαπάμε, να μην μνησικακούμε, να είμαστε ευγνώμων για την κάθε νέα μέρα που έχουμε την τύχη να ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Να προσφέρουμε το χαμόγελο μας, να δίνουμε αγάπη, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΑΓΑΠΗ!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα