Εκδικήσου συγχωρώντας

Εκδικήσου συγχωρώντας

Γιατί η εκδίκηση δεν είναι ποτέ λυτρωτική

Ο άνθρωπος πρέπει να εξελιχθεί πέρα από κάθε ανθρώπινη αντιπαράθεση σε μια μέθοδο που απορρίπτει την μνησικακία , την επιθετικότητα και την εκδίκηση. Τα θεμέλια μιας τέτοιας μεθόδου είναι η αγάπη.

Είναι πολλές οι φορές που νιώθεις συναισθηματικά πληγωμένος από τους άλλους. Η πληγή που σου προκάλεσαν, αργά η γρήγορα θα επουλώθεί, όμως η ουλή θα παραμείνει. Έτσι μη μπορώντας να ξεχάσεις, επιστρέφεις πίσω και υποθέτω ανάμεσα στις πολλές σου σκέψεις κυριαρχεί η ανταπόδοση, ελπίζοντας πως αυτή θα κάνει την ουλή να μοιάζει κομμάτι σου, θα σε βοηθήσει να την αποδεχθείς.

Γυρεύοντας δικαιοσύνη, ψάχνοντας το αντίδοτο στον συναισθηματικό σου πόνο, εκεί βαθιά στο πιο εύθραυστο μέρος του εαυτού σου, οδηγείσαι σε εσύ σε αυτά τα σκοτεινά μονοπάτια. Μα, στάσου! Πιστεύεις πως θα βρεις παρηγοριά μέσα στον θυμό σου;

Ίσως επηρεάζεσαι από κάποιες σειρές, ταινίες ή μυθιστορήματα, καθώς σε όλα η εκδίκηση προωθείτε ως μια επιθυμία που θεωρείτε εντελώς φυσιολογική. Παρουσιάζονται οι δυο πλευρές, η καλή και η κακή. Ο κακός προκάλεσε πολύ πόνο στον ‘’καλό’’ της ιστορίας μας. Έτσι όλη η ιστορία κυλάει με ανυπομονησία για όλους εμάς , επιθυμώντας να πάρει ο ‘’καλός’’ το αίμα του πίσω, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσει και την ίδια του την ζωή. Στο τέλος το καλό θα θριαμβεύσει, όμως, αν το καλοσκεφτείς δεν έχει πια ‘’καλό’’ η ιστορία μας.

Πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι για εκδίκηση, σκάψε δυο τάφους.

Αναζητώντας την εκδίκηση το μόνο που θα κερδίσεις είναι μια προσωρινή ικανοποίηση, δεν θα καταφέρεις να απαλύνεις τον πόνο που νιώθεις, αντίθετα θα γιγαντωθεί. Η εκδίκηση θα βλάψει περαιτέρω την ψυχική σου ευημερία. Θα σε γεμίσει άγχος, επηρεάζοντας αρνητικά τη σωματική και συναισθηματική σου υγεία.

Έπειτα, κάνοντας την εκδίκηση μέρος της ζωή σου και θεωρώντας την παράγοντα της ευτυχίας σου, θα επιδιώκεις κάθε φορά που κάποιος σε πληγώνει να τον ‘’τιμωρείς’’ με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, όχι μόνο δεν θα νιώσεις ευτυχισμένος, αλλά θα πιστεύεις πως ο λόγος που δεν είσαι ευτυχισμένος είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των άλλων προς εσένα. Είναι η παγίδα που πέφτουν πολλοί, κατηγορούν μονίμως τους άλλους για την έλλειψη προσωπικής ευτυχίας.

Δεν φταίνε οι άλλοι, σπαταλάς το χρόνο σου προσπαθώντας να εκδικηθείς κάποιον ενώ θα μπορούσες να βελτιώσεις την δική σου ζωή. Μετατρέπεσαι σιγά σιγά στην χειρότερη εκδοχή του εαυτού σου. Στο τέλος αρχίζεις να μεταμορφώνεσαι σε εκείνον που αρχικά ισχυριζόσουν πως δεν θα ήθελες ποτέ να μοιάσεις.

 Όταν ο θυμός αρχίσει να καταλαγιάζει, τότε θα βρεθείς μετανιωμένος, βυθισμένος μέσα σε ένα πηγάδι γεμάτο τύψεις και ενοχές. Όχι για αυτό που προκάλεσες, αλλά γιατί βλέπεις τον εαυτό σου να είναι το ‘’θύμα’’ για μια ακόμη φορά. Έχασες εσένα, σε πλήγωσες εσύ αυτή τη φορά!

Προκαλώντας κακό σε κάποιον, προκαλείς ακόμα μεγαλύτερο στον ίδιο σου τον εαυτό. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει γλυκιά η γεύση που σου αφήνει η εκδίκηση, αλλά στο τέλος η πικρή γεύση θα είναι αυτή που θα υπερισχύσει.

Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι, μόνο το φως μπορεί. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος, μόνο η αγάπη μπορεί.

Ίσως σκεφτείς πως προσφέροντας εκδίκηση θα είσαι πιο ήρεμος και πιο ευτυχισμένος, γιατί θα έχει αποδοθεί δικαίωση. Ίσως σκεφτείς ακόμα πως αν αυτός που σε πλήγωσε, νιώσει τον ίδιο πόνο που προκάλεσε σε εσένα δεν θα το επαναλάβει. Όποια από τις σκέψεις και να κυριαρχεί, δεν θα έχει το αποτέλεσμα που πιστεύεις πως θα έχει. Η ‘’τιμωρία’’ του, δεν θα έχει τον στόχο που επιθυμείς, για τον απλούστατο λόγο πως δεν θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις ποτέ την αιτία που τον οδήγησε στην πράξη.

Υπάρχει σίγουρα λόγος όταν κάποιος άνθρωπος βλάπτει ηθελημένα κάποιον άλλο. Συνήθως οι απαντήσεις που αναζητούμε κρύβονται στο παρελθόν του. Είναι ο ίδιος πληγωμένος βαθιά, μπορεί να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον χωρίς αγάπη και αγκαλιά. 

Δεν είναι απαραίτητα  ‘’κακός’’ αυτός που του βάζουμε την ταμπέλα του κακού. Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις πιο εύστοχα ‘’άτυχο’’. Ήταν άτυχος γιατί δεν έλαβε αγάπη και αποδοχή από την οικογένεια  και το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον. Δεν έμαθε τι πάει να πει αγάπη, πως να δώσει αφού καλά καλά δεν ξέρει πως είναι να σε αγαπούν;!

Αναμφίβολα, όταν πονάς δεν είναι καθόλου εύκολο να μπεις στην θέση αυτού που σου προκάλεσε τον πόνο. Προσπαθώντας να γιατρέψεις εσένα, δεν είσαι σε θέση να σκεφτείς με ψυχραιμία και να προσφέρεις ελαφρυντικά. Έχε όμως στο μυαλό σου και προσπάθησε να το βάλεις σε ένα από τα χιλιάδες κουτάκια του πως, η εκδίκηση αποτελεί μια προσπάθεια να αποδοθεί ευθύνη σε κάποιον που είναι ήδη πληγωμένος.

 Ένας άνθρωπος που προκαλεί πόνο είναι θύμα τεράστιων δυσκολιών και σίγουρα έχει πολλές συναισθηματικές πληγές που του είναι αδύνατον να θεραπεύσει. Έτσι του έμαθαν.. αυτή την γωνιά του φώτισαν και μεγάλωσε αγκαλιά με τον πόνο και όχι με την αγάπη.

Ο φυσιολογικός άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Κατά γενικό κανόνα οι βασανισμένοι είναι αυτοί που μετατρέπονται σε βασανιστές.

Δείχνοντας θυμό, μίσος ή παίρνοντας εκδίκηση για τον πόνο που σου προκάλεσε ενισχύεις την άποψη του για την σκληρότητα αυτού του κόσμου. Του επιβεβαιώνεις πως ο μόνος τρόπος για να επιλύσει όποια διαφωνία προκύπτει, είναι η βία. Έτσι καταλήγει να γίνεται ακόμα πιο σκληρός, πιο εχθρικός, πιο αυτοκαταστροφικός, πράγμα ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελες να συμβεί.

Το μόνο φάρμακο που θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις από τον συναισθηματικό πόνο είναι η συγχώρεση. Μπορεί να σου μοιάζει παράλογο, μπορεί να σου φαίνεται τρελό και αυτό είναι καθ’ όλα αποδεκτό. Μιας και μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία όπου βρισκόμαστε σε καθημερινό ανταγωνισμό προκειμένου να επιβιώσουμε, κάνοντας αγώνες για να αποδείξουμε πως είμαστε ο ένας καλύτερος από τον άλλο. 

Βαλλόμαστε από χιλιάδες μηνύματα σωστόν και επιτυχημένων προτύπων που μοιάζουν άδεια από συναισθήματα. Πως εσύ να μπορέσεις με αυτές τις βάσεις να προσφέρεις συγχώρεση;!

Σκέψου όμως πως είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε τέλειοι, όλοι κάνουμε λάθη. Αυτά τα λάθη επηρεάζουν τους άλλους, άλλες φορές λιγότερο άλλες περισσότερο. Όταν αυτό το λάθος έρθει και χτυπήσει την δική σου πόρτα, το πρώτο που θα σκεφτείς είναι να ανταποδόσεις το χτύπημα. 

Εκείνο είναι ακριβώς το σημείο που πρέπει να ανοίξεις το κουτάκι που δημιουργήσαμε παραπάνω. Θα σου θυμίσει πως, αν τιμωρήσεις με τον ίδιο τρόπο κάποιον που σε πλήγωσε, οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου θα αρχίσουν να μοιάζουν με εκείνου. Δεν θα βρεις χώρο για να προσφέρεις συγχώρεση.

Αν όμως προλάβεις και σκεφτείς πως τα λάθη είναι ανθρώπινα, πως κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος, τότε θα δεις τα πράγματα με άλλη προοπτική. Ίσως καταφέρεις να διακρίνεις και τα ασυνείδητα δεινά που κουβαλάει ο ‘’κακός’’ της ιστορίας σου. Ίσως δεις πως είναι ένα ακόμα θύμα ενός γεμάτου πληγές παρελθόντος. Θυμήσου πως προσφέρεις συγχώρεση στον άνθρωπο και όχι στην πράξη που έκανε και τον πόνο που σου δημιούργησε. 

Η συγχώρεση θα βοηθήσει εσένα να προχωρήσεις την ζωή έχοντας ψυχική ηρεμία. Όταν ένας άνθρωπος σε πληγώνει, σε πονάει λεκτικά ή σωματικά, απομακρύνεσαι προκειμένου να σε προστατεύσεις. Δεν είναι δική σου ευθύνη να γιατρέψεις δικές του πληγές. Η συγχώρεση που θα προσφέρεις είναι πρωτίστως δώρο σε ‘σένα. Ένα δώρο που θα σε βοηθήσει να σταθείς και πάλι στα πόδια σου και να ζήσεις την όμορφη ζωή σου.

Η συγχώρεση δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, δείχνω ανοχή και υπομένω να είμαι θύμα άσχημων και χειριστικών συμπεριφορών. Η συγχώρεση σημαίνει, αναγνώριση του ψυχικού τραύματος και του πόνου που αυτό μου προκάλεσε και έπειτα απομάκρυνση για να επουλώσω την πληγή. 

Προστατεύω τον εαυτό μου, ξαναβρίσκω τη δύναμη και το κουράγιο να δείξω συμπόνια και όχι θυμό και σου στέλνω την συγχώρεση μου για να μπορέσεις να δεις πως υπάρχει το καλό. Υπάρχει αγάπη σε αυτόν τον κόσμο, πολύ αγάπη και σου εύχομαι να την γνωρίσεις! Τι και αν φαίνεται αδύνατον, ακόμη και τα πιο άσχημα γεγονότα που μπορεί να συμβούν στην ζωή σου, με ένα μαγικό τρόπο στο τέλος σε οδηγούν στο πιο όμορφο μέρος. 

Να τους αγαπάς όλους, να εμπιστεύεσαι λίγους, να μην κάνεις κακό σε κανέναν.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα