Πως θα βρείτε τις ισορροπίες σας ως ζευγάρι μετά τα παιδιά.
Τι πιο όμορφο απο την εικόνα μιας οικογένειας που είναι μεταξύ τους δεμένοι, αγαπημένοι και λάμπουν από ευτυχία. Ένα ζευγάρι ολοκληρώνει την σχέση του φέρνοντας στην ζωή τον καρπό της αγάπης του. Aντικρίζοντας αυτό το μικρό τοσοδούλι πλασματάκι συνειδητοποιείς πως τα θαύματα υπάρχουν και το πιο μεγάλο βρίσκεται στην αγκαλιά σου. Τι συμβαίνει όμως στην σχέση του ζευγαριού μετά τον ερχομό του μωρού τους στην ζωή;!
Θα έλεγα πως δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι, ως νέοι γονείς, για το τι επακολουθεί ύστερα απο την έλευση του μωρού, κυρίως στην περίοδο των πρώτων χρόνων του. Πλέον έχεις οικογένεια, πρέπει να φροντίσεις το παιδί σου και το σπίτι ενώ οι λογαριασμοί τρέχουν και η δουλειά επίσης. Προτεραιότητα πια έχει το μωρό σου και το πώς θα μεγαλώσει σωστά. Χρειάζεται, αναμφίβολα, χρόνο για να βρει το κάθε ζευγάρι ξανά τις ισορροπίες του στην προσωπική του σχέση αλλά και στην οικογενειακή πια ζωή.
Ο χρόνος κυλάει και η ζωή προχωρά και εσύ χαζεύεις τα ζευγαράκια που φαίνονται τόσο χαρούμενα και ευτυχισμένα, χωρίς ανησυχίες. Αναπολείς αυτά τα συναισθήματα, όμως θα άλλαζες αυτό που τώρα έχεις στην ζωή σου; Όχι! Αυτό που μπορείς όμως, αν πραγματικά το θέλεις, είναι να έρθεις και πάλι κοντά με τον σύντροφο σου. Να είστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι πια έχοντας αποκτήσει τον πιο σπουδαίο θησαυρό όλου του κόσμου.
Πως θα έρθετε και πάλι κοντά; Νομίζω γνωρίζεις το πως, αλλά θα σου κάνω μικρές υπενθυμίσεις, γιατί είναι πολλές οι σκέψεις και ανησυχίες σου.
- Συμφωνήστε πως θα διαφωνείτε.
Οι διαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ‘’εμείς’’. Όταν είμασταν ζευγάρι κάναμε παραχωρήσεις γιατί ο έρωτας και η αγάπη μας ήταν πάνω απ’ όλα, ήμασταν το κέντρο αλλά τώρα άλλος έχει πάρει την θέση αυτή. Ωστόσο, η υποχώρηση από την πραγματική σου άποψη και θέση δεν βοηθάει.
Αυτό που θα πρέπει να συμβεί είναι να είστε προετοιμασμένοι πως θα αντιμετωπίσετε σαν ζευγάρι διαφορές απόψεων. Να ξεκαθαρίζεις πάντα την προσωπική σου θέση και να ακούς και την θέση του συντρόφου σου, με συμπάθεια και όχι με προκατάληψη.
Σε κάθε έντονη συζήτηση θα πρέπει και οι δύο πλευρές να νιώθουν ότι ακούστηκαν και είχαν δίκαιη μεταχείριση. Διαφορετικά, η δυσαρέσκεια συσσωρεύεται δημιουργώντας δυσάρεστες εκρήξεις. Να είστε λοιπόν ειλικρινείς, να αποδεχθείτε πως οι διαφωνίες είναι εντάξει και θα αποτελούν μέρος της κοινής σας ζωής.
- Μετατρέψτε το θυμό σε αποδοχή.
Ο θυμός είναι ένα ”όπλο” της κάθε πλευράς προκειμένου να μην παραδεχθεί πως ίσως εχεί και αυτή μέρος της ευθύνης. ‘’Εσύ φταις, όχι εγώ!’’. Ποτέ δεν ευθύνεται μόνο η μία πλευρά, είναι κανόνας,τέλος. Με τον θυμό απομακρύνεσαι, δοκίμασε την επόμενη φορά όταν νιώσεις πως θυμώνεις, να πάρεις μερικά δευτερόλεπτα αποστασιοποίησης και να σκεφτείς με ψυχραιμία τι σε οδήγησε σε αυτό το συναίσθημα.
Την επόμενη φορά δοκίμασε αντί να βάλεις τις φωνές, να αποδεχθείς την άποψη του συντρόφου σου και να τον αντιμετωπίσεις με ενσυναίσθηση. ‘’Καταλαβαίνω πως νιώθεις..’’ , ‘’Είναι εντάξει να αισθάνεσαι έτσι..’’ ,είναι δυο προτάσεις που θα αποκαταστήσουν την ένταση της στιγμής και θα δημιουργήσουν ένα πιο ήρεμο κλίμα συζήτησης.
- Να παίρνετε αμοιβαία σημαντικές αποφάσεις.
Θα πρέπει το ζευγάρι να παίρνει αποφάσεις από κοινού, θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να χτίσει μια σχέση αμοιβαίας ισότητας και αλληλοϋποστήριξης. Ακόμα περισσότερο, όταν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα την αρμονία και το ήρεμο οικογενειακό κλίμα. Η συζήτηση είναι και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση για να ακουστούν και οι δύο πλευρές καθώς και οι δυο απόψεις είναι εξίσου σημαντικές.
- Συνδεθείτε και πάλι συναισθηματικά.
Στο τέλος της ημέρας, είναι και οι δύο πλευρές πολύ κουρασμένες, πέφτεις σαν τούβλο στον καναπέ, αφού κοιμηθούν τα μικρά μέλη της οικογένειας. Δοκίμασε αντί να βρίσκεσαι δίπλα στον σύντροφό σου να είστε αγκαλιά, να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε. Αυτή η επαφή θα βοηθήσει να συνδεθείτε και πάλι και θα απομακρύνει την ένταση και το άγχος.
Είναι πιο πιθανό να ανοιχτείς στον σύντροφό σου συναισθηματικά και σωματικά όσο είστε αγκαλιά έχοντας μια υπέροχη συνέχεια στο βράδυ σας. Η υγιής σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού το κάνει να αισθάνεται ισορροπία και ευτυχία.
- Μείνετε μακριά από οθόνες για 1 ώρα κάθε μέρα.
Αυτή η ώρα θα μπορούσε να είναι η ώρα του φαγητού (μεσημεριανού, βραδινού). Είναι μόνο μία ώρα, αλλά εκείνη η ώρα θα εκπλαγείς με πόσο ποιοτικό χρόνο μπορεί να σας ανταμείψει ‘Όταν είστε απαλλαγμένοι από περισπασμούς, μπορείτε να σκεφτείτε πράγματα που σας απασχολούν και η συζήτηση τους να αποδειχθεί ωφέλιμη για την εξισορρόπηση του γάμου και της οικογενειακής σας ζωής γενικότερα.
Μπορείτε ακόμα να κάνετε σχέδια για το πως θα περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας το απόγευμα στο σπίτι ή εκτός. Ιδέες όπως μια οικογενειακή βόλτα για ποδήλατο, επιτραπέζια παιχνίδια, διάβασμα ενός ακόμα κεφαλαιού από το αγαπημένο σας βιβλίο.
- Σκεφτείτε το επόμενο σας ταξίδι.
Αχ διακοπές, μικροί και μεγάλοι τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη και εκεί εξισορροπεί τέλεια ο γάμος και η οικογένεια. Λίγος χρόνος μακριά από την καθημερινή ρουτίνα θα αναζωογονήσει όλα τα μέλη της οικογένειας. Σκέψου μια υπέροχη τοποθεσία , μακριά από την δουλειά, χωρίς την τρέλα της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας μόνο τον χρόνο με τους αγαπημένους σου.
- Μην σπαταλάς τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σου για την εργασία σου.
Σίγουρα στις μέρες που διανύουμε είναι σημαντικό να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό στην εργασία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα βάλεις σε δεύτερη μοίρα την οικογένεια σου. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως η εργασία είναι μέρος της ζωή σου άλλα η σχέση σου με την οικογένεια είναι εξίσου σημαντική αν όχι πιο σημαντική.
Προσπάθησε να μην μεταφέρεις την εργασία στο σπίτι. Μην ανταλλάξεις τον οικογενειακό χρόνο με οτιδήποτε στον κόσμο. Μπορεί τα χρήματα να είναι κρίσιμος πόρος για τις ανάγκες τις καθημερινότητας αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία που κρύβεται στις οικογενειακές στιγμές.
Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα σου, ανακάλυψέ την και ζήσε την κάθε σου μέρα με αγάπη προς εσένα και τους αγαπημένους σου!