Χτίζοντας μια σχέση αλληλοσεβασμού με τα παιδιά μας

Πως να διατηρήσουμε μια σχέση αλληλοσεβασμού με τα παιδιά μας

7 τρόποι ενισχύσης της σχέσης αλληλοσεβασμού ανάμεσα στο γονέα και το παιδί

Ανάμεσα στα πολλά που προσπαθούμε να έχουμε καθημερινά σε μια ισορροπία είναι και η σχέση με τα παιδάκια μας. Αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ αλληλοσεβασμού, διασκέδασης και τάξης. Υπάρχουν γονείς που έχουν υιοθετήσει ρόλο ‘’διαιτητή’’, άλλοι θέση ‘’αστυνομικού’’ και άλλοι που έχουν απλά παραιτηθεί.

Μπορούμε να δούμε μερικούς τρόπους που αν τους δοκιμάσουμε και τελικά μας ταιριάζουν, θα μας βοηθήσουν να είμαστε χαρούμενοι γονείς ενώ παράλληλα θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την τάξη και φυσικά τον σεβασμό των παιδιών μας. Δεν είναι πυρηνική φυσική (αν και μας μοιάζει, ειδικά με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας), είναι πράγματα που ίσως απλά να έχουν διαφύγει της προσοχής μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

  • Σαν γονείς πρέπει πρώτα να σεβόμαστε οι ίδιοι τον εαυτό μας

Αν νιώθουμε αδύναμοι, ευάλωτοι τότε προσφέρουμε έδαφος στους άλλους να μας φέρονται όπως τους βολεύει. Τα παιδιά εννοείται πως θα το παρατηρήσουν και φυσικά θα κάνουν και αυτά το ίδιο, θα γίνουν χειριστικά και θα το ‘’εκμεταλλευτούν’’.

Η αγάπη και ο σεβασμός πρώτα προς τον εαυτό μας και έπειτα προς όλα τα μέλη της οικογένειας είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου αυτή να λειτουργεί σωστά. Μην αφήνετε ως γονείς τον εαυτό σας στο παρασκήνιο, για να είναι μια οικογένεια ευτυχισμένη θα πρέπει πρώτα να είναι ευτυχισμένο κάθε μέλος της ξεχωριστά. Μείνετε αισιόδοξοι, δυνατοί και δείξτε σεβασμό και αγάπη σαν μεγάλοι.. τα μικρά ‘’σφουγγαράκια’’ δεν θα αργήσουν να σας μιμηθούν.

  • Πρέπει τα παιδιά μας να καταλάβουν πως θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτά

Όταν είμαστε αυστηροί από αγάπη, είναι εύκολο τα παιδιά μας να συγχιστούν, να μας παρεξηγήσουν και να αισθάνονται πως δεν τα αγαπάμε αρκετά. Αυτό το συναίσθημα μεγαλώνει αν βρισκόμαστε συχνά σε άσχημη ή αρνητική διάθεση. Ίσως φτάσουν στο σημείο να νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους πιστεύοντας, λανθασμένα, πως ευθύνονται τα ίδια για την ψυχολογική κατάσταση του γονιού.

Πρέπει λοιπόν να διαβεβαιώνουμε τα παιδάκια μας πως τα αγαπάμε πολύ και πως αν κάποιες φορές γινόμαστε λιγάκι παραπάνω αυστηροί, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή θέλουμε το καλύτερο γι΄αυτά! Όσο για την κούραση μας, είναι λιγάκι δύσκολο να αντιληφθούν τους χιλιάδες λόγους που μπορεί να είμαστε κουρασμένοι, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Δεν χρειάζεται κιόλας, το μόνο που χρειάζεται είναι να τους είναι ξεκάθαρο πως το νοιάξιμο και η αγάπη μας για αυτά, είναι ένα ποτάμι που δεν θα σταματήσει ποτέ να κυλάει.

  • Δεν πρέπει να προσπαθούμε πολύ για να είμαστε διασκεδαστικοί γονείς

Ειδικά όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, οι δυνάμεις και τα κουράγια μας, είναι ελάχιστα. Ωστόσο, καταβάλουμε υπέρ προσπάθεια προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικοί γονείς. Ξεπερνώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, τα όρια των αντοχών μας.

Πολλές φορές επηρεαζόμαστε και από άλλους γονείς. Ωστόσο, η κάθε οικογένεια λειτουργεί διαφορετικά, έχει το δικό της ‘’σύστημα’’. Μην μπαίνετε σε διαδικασία συγκρίσεων. Ο καθένας από εμάς προσφέρει, χωρίς καμία αμφιβολία, το καλύτερο που μπορεί προκειμένου να μεγαλώσει (όσο περνά από το χέρι του )ευτυχισμένα παιδιά.

Ανησυχήστε ,λοιπόν, λιγότερο για το πόσο διασκεδαστικοί γονείς είστε και δώστε αγκαλιές, προσοχή και μπόλικη αγάπη. Υπάρχουν δύσκολές μέρες αλλά και πιο εύκολές και σίγουρα πιο διασκεδαστικές και λιγότερο διασκεδαστικές. Όλα τα παραπάνω, είναι απλά εντάξει.

  • Σαν γονείς θα πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα της αυστηρότητάς μας

Υπάρχουν γονείς, που επιλέγουν να είναι κάθετοι με το πως πρέπει να φέρονται και να λειτουργούν τα παιδιά τους. Είναι αυτή η κατηγορία που δεν επιτρέπει στο παιδί να εξελιχθεί στον άνθρωπο που είναι προορισμένο να γίνει. Μεγαλώνοντας με τον τρόπο αυτό παιδιά, που δεν έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τίποτα χωρίς τις κατευθυντήριες οδηγίες των γονιών τους. Δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και θα είναι εύκολο να χειραγωγηθούν.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν γονείς, που αγαπάμε και πραγματικά νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας, είναι να επιτρέπουμε την ύπαρξη της ρευστότητας. Να φροντίζουμε τα παιδιά μας σαν τα πιο όμορφα λουλούδια, να τα αφήσουμε να ανθίσουν ζώντας πάντα με τις δικές τους επιλογές και όχι με τις δικές μας. 

Να ζήσουν την ζωή, που τα ίδια επιθυμούν, χωρίς να είμαστε απόλυτοι αλλά ανοιχτοί, ανοιχτοί σε διάλογο και ανοιχτοί σε αγκαλιές. Ποτέ δεν είμαστε αρκετά μεγάλοι για μια αγκαλιά, η αγκαλιά των γονιών θα είναι πάντα το πιο ασφαλές καταφύγιο για ένα παιδί, όσο μεγάλο και αν είναι.

  • Θα πρέπει να μένουμε σταθεροί στα όρια και τις θέσεις μας

Δεν είμαι υπέρ της τιμωρίας, είμαι υπέρ των ορίων. Όταν αυτά έχουν τεθεί από την αρχή πιστέψτε με δεν θα χρειαστεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με καμία τιμωρία. Μένοντας πιστοί και αμετάκλητοι στην αρχική μας θέση θα είναι εύκολο για το παιδί να κατανοήσει την έννοια των ορίων. Αλλάζοντας συνεχώς στάση, υποχωρώντας από την αρχική μας απόφαση, κλονίζεται η σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με το παιδί μας.

Αρχικά, το μεταφράσουν κάπως έτσι: «Tο γεγονός πως οι γονείς μου δεν έχουν σταθερή θέση μου δείχνει πως δεν σέβονται και οι ίδιοι τις επιθυμίες τους, οπότε γιατί να το κάνω εγώ;!». Νιώθουν και τα ίδια μπερδεμένα ,πράγμα που στο μέλλον ίσως οδηγήσει σε κλονισμό της σχέσης εμπιστοσύνης γονέα- παιδιού.

Τα όρια για ένα παιδί είναι μόνο καλά, νιώθουν ασφάλεια μέσα σε αυτά και τα βοηθούν να γίνουν δυνατές και σταθερές προσωπικότητες. Κάνουμε την αρχή, σεβόμενοι οι ίδιοι σαν γονείς τις αρχικές μας θέσεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

  • Θα πρέπει να διαβεβαιώνουμε τα παιδιά μας πως θα είμαστε πάντα δίπλα τους

Όπως και εμείς οι μεγάλοι έχουμε πολλές φορές την ανάγκη επιβεβαίωσης, ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά. Νιώθοντας σιγουριά, θα καταφέρουν να φτάσουν ψηλά. Θα γνωρίζουν πως πίσω υπάρχει κάποιος που πιστεύει σε αυτά και ναι, αυτό θα τους προσφέρει δύναμη και κουράγιο για να καταφέρουν τους όποιους στόχους τους.

Να είμαστε πλάι τους και να τα στηρίζουμε, να τα εμψυχώνουμε και να τονίζουμε μικρές νίκες αλλά και μεγάλες. Είναι σημαντικό να νιώθουν τα ίδια πίστη στον εαυτό τους. Πως μπορούν να τα καταφέρουν και μόνα τους και όχι με εμάς αλλά έχοντας εμάς σαν ‘’ραχοκοκαλιά’’, στήριγμα παντοτινό.

  • Σαν γονείς δεν πρέπει να παραμελούμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας

Πρέπει, αν όχι τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα να έχουν στο πρόγραμμα θετικές, διασκεδαστικές και ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές. Πρέπει, η οικογένεια να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί, αυτό μπορεί να είναι μια εκδρομή για πικ νικ. Μπορεί να είναι η ποδηλασία, το κάμπινγκ, βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα. Η ζωή είναι στιγμές και αυτές οι στιγμές είναι που σχηματίζουν τον τελικό πίνακα της ζωής. Ας τον γεμίσουμε χαμόγελα και υπέροχες αναμνήσεις για μας αλλά και για τα παιδιά μας.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα