Υπερανάλυση: To θαυμαστό ταξίδι από την πολυκοσμία του μυαλού στην ήρεμη φωνή μέσα σου!

Υπερανάλυση, απομακρινέ τον θόρυβο που προκαλεί στου νου

Απομάκρυνε τον θόρυβο της υπερανάλυσης

Πολλές φορές, πέφτω στην παγίδα της υπερανάλυσεως προσώπων και καταστάσεων. Μπορεί να ασχολούμαι με ένα κάρο πράγματα μέσα στην ημέρα, όμως μιας και τα περισσότερα από αυτά γίνονται μηχανικά, το μυαλό έχει στη διάθεσή του αρκετό ελεύθερο χρόνο. Μα και αυτό θα πρέπει με κάτι να αυταπασχοληθεί. Έτσι λοιπόν, καταπιανόμουν ασυναίσθητα, ενώ έχει προηγηθεί βεβαίως μια κλήρωση θέματος στο μυαλό μου, με κάτι που μου προκάλεσε (εννοείται) αρνητικά συναισθήματα.

Άλλο και τούτο… πάντα να μας ελκύουν την προσοχή οι αρνητικές σκέψεις. Κάνω μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό να αλλάξω την ροή, από αρνητική σε θετική. Ορίζοντας λοιπόν τον εαυτό μου ως προσωπικό θεραπευτή, προς μεγάλη μου έκπληξη βλέπω όμορφα αποτελέσματα. Ανακάλυψα πολλά ξεχασμένα ανθισμένα μονοπάτια της ψυχής μου. Η ομορφιά τους με τραβάει πίσω και με επαναφέρει στη στιγμή, στο τώρα!

Από μικρή ηλικία, είχα το προτέρημα να αναγνωρίζω τα πλεονεκτήματα μιας σωστής συμπεριφοράς. Την ακολουθούσα πιστά, χωρίς να παρεκκλίνω! Οικοδομήθηκε μέσα μου και το πολύτιμό στοιχείο της ενσυναίσθησης, το όποιο αποτελούσε πολύτιμο βοηθό μου. Πάντα όταν ήθελα να πω σε κάποιον δικό μου άνθρωπο κάτι που με ενόχλησε, το έλεγα με τρόπο που θα μπορούσε να το διαχειριστεί, χωρίς να τον πληγώσω. Κατανοώντας τον χαρακτήρα του άλλου, σίγουρα μπορείς (αν θέλεις) να βρεις τον τρόπο που θα του στοιχίσει λιγότερο.

Επειδή λοιπόν, το μυαλό μου έμαθε να λειτουργεί με τον παραπάνω τρόπο, προσπαθούσα να εξηγήσω και να δικαιολογήσω τις δικές μου πράξεις. Αντιλαμβανόμουνα το γιατί και το πώς, έβγαζα νόημα! Περίμενα να λειτουργούν και οι υπόλοιποι απέναντί μου το ίδιο. Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν γινόταν και ήταν κάτι μου κόστιζε πάντα πολύ. 

Στο σημείο αυτό, άρχιζε το ψαχούλεμα στο μυαλό, γιατί και πώς, με την μια σκέψη να φέρνει την άλλη και στο τέλος όλο αυτό να μην μπορεί να μαζευτεί με τίποτα. Η άκρη του νήματος πουθενά! Είναι πολύ περίπλοκες οι λεπτομέρειες της ψυχής του καθενός. Και είναι αυτές οι λεπτομέρειες που καθορίζουν το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας.

Ευτυχώς, προσφέροντας μου χώρο, ψάχνοντας βαθιά μέσα μου βρήκα την απάντηση που καταλάγιασε μυαλό και ψυχή. Την είχα πολύ ανάγκη, για να βρω τις δικές μου προσωπικές ισορροπίες. Ποια ήταν αυτή; Συνειδητοποίησα, πως δεν έχω ενεργό ρόλο στις συμπεριφορές των υπολοίπων ανθρώπων γύρω μου. Μπορεί να επηρεάζονται οι ίδιοι από την δική μου, αλλά και πάλι δεν είμαι προσωπικά υπεύθυνη γι’ αυτό. Δεν έχω μερίδιο ευθύνης για τις δικές τους πράξεις και συμπεριφορές και φυσικά δεν μπορώ εγώ να τις ελέγξω ή να τις αλλάξω.

Το πρόβλημα όταν έχεις ανοιχτό μυαλό είναι ότι διάφοροι άνθρωποι έρχονται και επιμένουν να βάλουν πράγματα μέσα.

Δεν έχεις την δυνατότητα να εμποδίσεις την κάθε σκέψη που θα τρυπώσει στο μυαλό σου. Έχεις όμως την πολύτιμη δυνατότητα να ελέγχεις τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσεις. Θετικά ή αρνητικά! Μην μπαίνεις στην διαδικασία να την αναλύεις ξανά και ξανά γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, με εσένα στο κέντρο του να σε ρουφάει σαν την κινούμενη άμμο.

Προσπάθησε να πάρεις πίσω τον έλεγχο. Όταν καταφέρεις και πάρεις και πάλι στα δικά σου χέρια το τιμόνι των σκέψεων σου, τότε θα συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχουν πάντα απαντήσεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Όλα εξαρτώνται και αλληλοσυνδέονται. Το φαινόμενο της πεταλούδας. Μια μικρή, τόση δα αλλαγή, στη ροή μιας ημέρας ενός ανθρώπου, μπορεί να φέρει αλλαγές που θα επηρεάσουν μια κατάσταση στο μέλλον, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η αλλαγή.

Κανένας από εμάς δεν έχει την δύναμη να καταλάβει και να εξηγήσει όλα όσα συμβαίνουν στον ίδιο, αλλά και γύρω από αυτόν. Έτσι είναι η ζωή, φέρνει τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω. Κάτι που μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιον πριν πολλά χρόνια θα έρθει και θα συναντήσει εσένα και θα σε επηρεάσει στο βαθμό που εσύ θα του επιτρέψεις. Αποδέξου πως κάποια πράγματα στην ζωή είναι απλώς ακατανόητα, δεν βγάζουν νόημα πως το λένε! 

Αυτό και μόνο θα ελαφρύνει το μυαλό και την ψυχή σου. Θα είναι το καλύτερο βάρος που θα ξεφορτωθείς ποτέ από μέσα σου! Αυτό, το βάρος που κουβαλάς στην ψυχή σου. Τα υπόλοιπα είναι ελεύθερα να έρχονται και να φεύγουν από το μυαλό σου.. Και η απάντηση σε τυχόν ερώτηση του εαυτού σου, «Μα γιατί συνέβη αυτό;», μπορεί να είναι πιο απλή από αυτή την περίπλοκη που εσύ φαντάζεσαι… «Δεν μπορώ να ξέρω το γιατί..!».

Το μόνο μέσο για να δυναμώσεις τη διάνοιά σου είναι να μην έχεις κατασταλάξει για τίποτε, να αφήνεις το μυαλό σου να είναι ένα πανηγύρι για όλες τις σκέψεις.

Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να βρεις απαντήσεις. Κυρίως όταν πρόκειται για σχέσεις ζωής. Αν νιώθεις να χάνεσαι αυτό που χρειάζεσαι είναι χρόνος και απόσταση. Και έχεις κάθε δικαίωμα να τα έχεις .

Ο ανθρώπινος νους είναι αναμφίβολα χαοτικός! Προκαλεί δέος και είναι γεμάτος από αντιφάσεις που είναι πραγματικά αδύνατο να κατανοηθούν απόλυτα. Μα αυτό είναι που κάνει την ζωή μας τόσο συναρπαστική και τόσο ξεχωριστά όμορφη. 

Αποχαιρέτησε το δράμα και την υπερανάλυση και συνδέσου με το τώρα, δώσε προσοχή στην ήρεμη φωνή μέσα σου. Η υπερβολική ανάλυση μιας κατάστασης δεν οδηγεί ποτέ στην διορατικότητα. Αυτό όσον αφορά το παρελθόν αλλά και το μέλλον. Ότι και να φαντάζεσαι πως θα συμβεί, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι την στιγμή που θα το ζήσεις! Το άγνωστο αποτελεί τα μπαχαρικά της ζωής!

Δώσε αέρα στα πανιά σου και απόλαυσε το ταξίδι σου χωρίς πολλές αχρείαστες σκέψεις έχοντας κάνει εσωτερική ειρήνη με τον εαυτό σου!  

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα