5 κανόνες που πρέπει να διδαχθούν στo παιδί όσο είναι ακόμα μικρό

5 κανόνες που πρέπει να διδαχθούν σε ένα μικρό παιδί

Πέντε κανόνες συμπεριφοράς που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός δυνατού και ανθεκτικού χαρακτήρα

Τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού είναι και αυτά που στο τέλος θα διαμορφώσουν και τον χαρακτήρα του. Όσον γνωστόν το παιδί λειτουργεί σαν σφουγγάρι,  ό,τι του προσφέρεις το απορροφά. Η αρχή, στο ταξίδι της ζωής, είναι γεμάτη από νέες εμπειρίες, καθώς ανακαλύπτει και εξερευνά τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γονιών του. 

Όταν αρχίζει να μεγαλώνει, συναντάει όλο και πιο περίπλοκα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει μόνο του. Η αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο θα το φέρει αντιμέτωπο με προσωπικότητες πολύ διαφορετικές από το ίδιο.

Το παιδί παρατηρώντας τους γονείς, μαθαίνει (αποτελούμε την βασική πηγή γνώσεων για τα παιδιά μας) και προχωράει σταδιακά, έχοντας μας εμπιστοσύνη, στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Ποιος γονέας δεν επιθυμεί να είναι ένα καλό πρότυπο για το παιδί του; Προσφέρουμε όλοι το καλύτερο που μπορούμε και ευχόμαστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν χαρακτηριστικά που θα τα οδηγήσουν στο χτίσιμο ενός ισχυρού και άκαμπτου χαρακτήρα.

Ας δούμε τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς που μπορούμε να του διδάξουμε προκειμένου  να αποφύγει μελλοντικές συγκρούσεις. Συγκρούσεις που αφορούν τις κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις, τις προσωπικές ή ακόμα και συγκρούσεις με τον ίδιο του τον εαυτό.

  1. Να φέρετε με σεβασμό

Θα πρέπει να διδάξουμε στο παιδί μας από νωρίς πως θα πρέπει να φέρετε στους υπολοίπους όπως θα ήθελε να του φέρονται. Αν καταφέρουμε να του μάθουμε πως για να το αντιμετωπίζουν οι άλλοι με σεβασμό, θα πρέπει πρώτο το ίδιο να σέβεται τους άλλους, θα το βοηθήσουμε να δημιουργήσει μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Καθώς αποτελούμε πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί μας, καλούμαστε να δείχνουμε σεβασμό μεταξύ μας, στους ανθρώπους γύρω μας αλλά πρωτίστως στο ίδιο. Με τον τρόπο αυτό  κερδίζουμε το σεβασμό του και μαθαίνει και το ίδιο πόσο σπουδαίο είναι να σέβεσαι τους άλλους. 

  1. Να είναι ειλικρινής

Σαν ενήλικες γνωρίσουμε την σπουδαιότητα μιας ειλικρινούς σχέσης. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί να σε εμπιστεύεται κάποιος. Μαθαίνοντας στο παιδί μας την έννοια της ειλικρίνειας και παραδειγματίζοντάς το μέσα από την καθημερινότητα μας  θα ενισχύσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, ανοίγοντας του έναν καθαρό ορίζοντα μπροστά. Όταν νιώθει εμπιστοσύνη απέναντι μας, καταφέρνει και χτίζει μια ειλικρινή σχέση με τον εαυτό του, νιώθει αποδοχή, αγάπη και αυτοεκτίμηση.

Αν για κάποιο λόγο νιώθει φόβο ή ανασφάλεια θα αναγκάζει τον εαυτό του να λέει ψέματα για να προστατευτεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του μεταφέρουμε με ήρεμο τρόπο πως τα αποτελέσματα μιας μη ειλικρινούς συμπεριφοράς είναι δυσάρεστα. Ίσως του κοστίσουν φιλίες, ευκαιρίες, γενική πρόοδο και ευημερία.

  1. Να δείχνει συμπόνια

 Διδάσκοντας το πολύτιμο μάθημα της ενσυναίθησης στο παιδί, ξεδιπλώνουμε μπροστά του έναν δρόμο φροντίδας και ευγένειας. Μαθαίνοντας του να νοιάζεται και να φροντίζει τους άλλους, θα κερδίζει φυσικά και χωρίς καμιά προσπάθεια την εμπιστοσύνη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι αγαπητό, θα νιώθει μεγάλη εμπιστοσύνη και το ίδιο στο εαυτό του. Αυτό συνεπάγεται έναν δυνατό χαρακτήρα, γεμάτο αυτοεκτίμηση.

  1. Να είναι υπεύθυνο

Μαθαίνοντας το παιδί να είναι υπεύθυνο από μικρή ηλικία, εξασφαλίζει κατά ένα μέρος την μελλοντική του επιτυχία. Αν γνωρίσει την έννοια της ατομικής ευθύνης και αν μάλιστα την κάνει μέρος της καθημερινότητας του, αποκτά μια ζωτικής σημασίας αρετή που θα είναι μέγα προσόν στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Από μικρή ηλικία μπορεί να διδαχθεί πως να είναι υπεύθυνο, μπορείτε για παράδειγμα να του αναθέσετε μικρά καθήκοντα, όπως η τακτοποίηση των παιχνιδιών του. Είναι πολύ σημαντικός ο έπαινος όταν φέρει εις πέρας το καθήκον του.

  1. Να είναι ανθεκτικό και να δείχνει επιμονή

Το παιδί θα πρέπει να μάθει από νωρίς πως και η αποτυχία είναι μέρος του ταξιδιού της ζωής και πως δεν πρέπει να τα παρατάει. Μπορούμε να το πετύχουμε, δείχνοντας του πως και η αποτυχία είναι αποδεκτή, αρκεί που έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε εκείνη την στιγμή. Εστιάζοντας στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα συμβάλουμε στην προθυμία για μια καλύτερη προσπάθεια την επόμενη φορά.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις παραπάνω αρετές αποτελώντας σωστά πρότυπα συμπεριφοράς για το παιδί μας. Δίδοντας έμφαση σε αυτές και μεταλαμπαδεύοντας  τες στο παιδί, το βοηθάμε να αποκτήσει σωστά εφόδια για το μέλλον, όντας ένας ανεξάρτητος δυνατός και γεμάτο καλοσύνη άνθρωπος.   

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα