Πως το μαγείρεμα μαζί με τα παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ωφέλιμο

Μαγειρική και παιδί

Στην κουζίνα της μαμάς μαθαίνω πράγματα πολλά

Το ταξίδι στην μαγειρική, με τόσες υπέροχες μυρωδιές, χρώματα, συστατικά, ήχους θα είναι γι’ αυτά μαγικός προορισμός. Θα μάθουν τόσα πολλά και μπορεί να τολμήσουν να δοκιμάσουν πράγματα που πριν δεν ήθελαν καν να τα βλέπουν.

Από τα δικά τους μάτια ίσως και να φαντάζει ‘’messy play ’’, αλλά θα είναι αναμφίβολα από τις πιο ωφέλιμες messy ώρες. Θα μάθουν να προσέχουν, θα μάθουν να ταξινομούν τα τρόφιμα, θα μάθουν τα οφέλη των τροφίμων στην υγεία τους, θα βελτιώσουν την λεπτή κινητικότητα των χεριών τους. 

Μπορείτε παράλληλα να παίζετε παιχνίδια ενώ μαγειρεύετε, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι των γραμμάτων « Βλέπω κάτι που αρχίζει από Μ». Αυτό τους επιτρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά. Ασκούν το μυαλό, ενώ παράλληλα τα χεράκια τους είναι απασχολημένα.

Ας δούμε πέντε τρόπους μπορούν τα παιδάκια μας να μας βοηθήσουν στο μαγείρεμα.

• Πλύσιμο λαχανικών και φρούτων

Δείξτε τους με προσοχή πως μπορούν να πλένουν τα λαχανικά και τα φρούτα. Είναι μια διαδικασία που ακόμα και τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας μπορούν να τα καταφέρουν. Ως γνωστόν, τα παιδιά μπορεί να μην ακούν πάντα τους μεγάλους αλλά μπορούν σίγουρα να τους μιμηθούν. Με αυτό τον τρόπο δεν θα τους πάρει και πολύ χρόνο να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν την σωστή διαδικασία πλυσίματος. Παράλληλα με το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων, μπορείτε να τους μαθαίνετε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

• Ώρα για μέτρημα

Μια μικρή καθοδήγηση θα είναι απαραίτητη στην αρχή. Το κομμάτι αυτό θα είναι πολύ διασκεδαστικό για τους μικρούς μας βοηθούς. Μπορούν να ξεκινήσουν με το αλεύρι, βάζοντας την σωστή δοσολογία ή τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, την ζάχαρη. Είναι ένας τρόπος μαθηματικής πρακτικής.

• Να σου σπάσω ένα αυγό;!

Τα περισσότερα παιδιά απογοητεύονται που δεν μπορούν να σπάσουν το αυγό με την ίδια ευκολία που το κάνουν οι μεγάλοι. Ίσως είναι λιγάκι πιο εύκολο για τα παιδάκια που έχουν ξεκινήσει σχολείο καθώς η γραφή τα βοηθάει να έχουν καλύτερο έλεγχο των χεριών τους. Ωστόσο κάθε αρχή και δύσκολη.. στο τέλος θα τα καταφέρουν και αυτό θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση τους.

• Επόμενη στάση.. ξεφλούδισμα

Όχι βεβαίως με μαχαίρι.., αν δεν έχετε ήδη, αγοράστε έναν ασφαλή αποφλοιωτή. Αφήστε τα να πειραματιστούν και να μάθουν πως μπορούν εύκολα να ξεφλουδίσουν μήλα, πατατούλες, καρότα, αγγούρια. Θα μάθουν να είναι υπομονετικοί και ευγενικοί, θέλει ευγένεια και όχι βιασύνη το καθάρισμα τους.

• Θα τα κάνω κομματάκια μαμά..!

Με την χρήση ενός πλαστικού μαχαιριού μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε τα υλικά για την σαλάτα ή και το φαγητό. Είναι δεδομένο πως θα πρέπει να βρίσκονται υπό την επίβλεψη σας καθ’ όλη την διάρκεια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η περιέργεια τους δεν έχει όρια.

Αφήστε τα να διασκεδάσουν μαζί σας, το μαγείρεμα θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες και να ανακαλύψουν έναν μαγικό κόσμο. Αυτόν της μαγειρικής!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα