Μεγαλώνοντας ψυχικά ανθεκτικά παιδιά

Μεγαλώνοντας ψυχικά ανθεκτικά παιδιά

3 φράσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να έχουν περίσσεια ψυχική δύναμη

Πρέπει να παραδεχθούμε πως, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ παλεύουμε εμείς οι γονείς καθημερινά για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να είναι τα παιδιά μας ευτυχισμένα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα βρεθεί στο διάβα τους.

Ανοίγουμε έναν δρόμο φυτεύοντας όσα περισσότερα πολύχρωμα λουλούδια μπορούμε, δεξιά, αριστερά και στο βάθος δεσπόζει πάντα το ουράνιο τόξο. Ο δρόμος της ζωής όμως κρύβει πολλές απρόσμενες λακκούβες και πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την ύπαρξη τους.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια υπερδύναμη στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ας πούμε πως είναι κάτι σαν οδηγίες χρήσεως για γρήγορη ανάκαμψη από πτώση σε ‘’λακκούβες’’. Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα και καθώς η ευτυχία είναι καθαρά προσωπική υπόθεση θα πρέπει από μικρά να τους μάθουμε πως δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους την στερήσει.

Χρησιμοποιώντας, μέσα στην καθημερινότητα μας, 3 απλές φράσεις που εμπεριέχουν τεράστια θετική επιρροή, μπορούμε να ενισχύσουμε την πίστη στον εαυτό τους. Σε κάθε δυσκολία  θα νιώθουν πως βαθιά μέσα τους υπάρχει η υπερδύναμη που τους είναι απαραίτητη για να ανακάμψουν γρήγορα από οποιαδήποτε πτώση. Δημιουργώντας έτσι ψυχικά ισσοροπημένα και ανθεκτικά παιδιά. 

Ας δούμε παρακάτω ποιές είναι αυτές.

  • Πιστεύω σε σένα

 Η φράση αυτή μπορεί να ξεγλιστρήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στην κουβέντα σας. Μέσα στην ημέρα μας δίνουν πολλές ευκαιρίες να την αναφέρουμε. Με τον ίδιο τρόπο που γλιστρά η τροφή στο σώμα για να επιβιώσει έτσι θα πρέπει να γλιστρά και η τροφή για την ψυχή των παιδιών μας. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από το διάβασμα, τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια. Ας φέρουμε για παράδειγμα την δυσκολία  ολοκλήρωσης ενός  δύσκολού παζλ .

– Μαμά, θέλω βοήθεια δεν μπορώ να το κάνω.

– Το έχεις προχωρήσει αρκετά. Πιστεύω σε εσένα, μπορείς να τα καταφέρεις.

Η πίστη στον εαυτό τους είναι ένα δώρο ζωής. Θα το ανοίγουν ξανά και ξανά και θα τους προσφέρει όση δύναμη χρειάζονται για να μην το βάλουν ποτέ κάτω. Επαναλαμβάνοντας συχνά την φράση αυτή, θα παρατηρήσετε πως θα την αγκαλιάσουν και τα ίδια τα παιδιά. Θα έρθει και θα συναντήσει και εσάς μέσα στην καθημερινότητα σας.

-Μα που άφησα το τηλέφωνο μου.

-Μαμά, ξέρω πως μπορείς να το βρεις, πάντα τα βρίσκεις όλα. Πιστεύω σε εσένα!

Η δύναμη που κρύβουν αυτές οι τρείς λέξεις είναι τρομερή, η ζωή θέλει τόλμη και όταν τολμάς τρανές δυνάμεις θα έρθουν να σε βοηθήσουν.

  • Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής

Στην προσπάθεια μας να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένους ενήλικες ξεχνάμε πως στην πραγματικότητα είναι ακόμα παιδιά. Τα κρίνουμε πολλές φορές σαν να είναι ενήλικες. Πρέπει από μικρά να μάθουν πως το να κάνουν λάθη είναι μέρος της καθημερινότητας, είναι αποδεκτό και τους προσφέρουν έδαφος για να προχωρήσουν παρακάτω. Οι αποτυχίες προσφέρουν γνώση. Να θυμάστε πως κάθε επιτυχημένος ενήλικας πέρασε μέσα από πολλές αποτυχίες για να φτάσει τελικά σε αυτό που θεωρούσε προσωπική επιτυχία.

Θα πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πριν κάνουμε λόγο στα παιδιά μας για τυχόν λάθη και αποτυχίες. Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε στην άκρη οποιαδήποτε σύγκριση και να τονίζουμε την μοναδικότητα τους. Ο χαρακτήρας και κάθε παιδί στο σύνολό του είναι κάτι παραπάνω από αρκετό. Όταν καταλάβουν πως η αξία τους είναι μοναδική, η αίσθηση της πληρότητας θα καλύπτει κάθε κενό.

Η προσπάθεια από μόνη της είναι αρκετή. Εμείς σαν ενήλικες προσπαθούμε να γιατρέψουμε πληγές των παιδικών μας χρόνων. Ας γεμίσουμε τα παιδιά μας με πίστη και αυταξία, ώστε να μην ανατρέχουν και τα ίδια μεγαλώνοντας πίσω στο χρόνο να γιατρέψουν αντίστοιχες πληγές.

Σ’ αγαπώ στην επιτυχία μα σ’ αγαπώ ακόμα περισσότερο στην αποτυχία, γιατί εκεί γνωρίζω καλά πως με έχεις πολύ περισσότερο ανάγκη.

  • Είσαι ασφαλής και σ’ αγαπώ

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μεγαλώνουν νιώθοντας ασφάλεια και αγάπη. Είναι εφόδια που θα τα βοηθήσουν να νιώθουν πίστη, θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Δεν είναι δεδομένη η ασφάλεια και η αγάπη για τα παιδιά. Επιβάλλεται να λέμε αμέτρητες φορές σ’ αγαπώ στα παιδιά μας.

Όταν ο φόβος και η ανασφάλεια τρυπώσει μέσα στην ψυχή ενός παιδιού δύσκολα τα απομακρύνεις. Τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα μπορεί να καλύπτουν μικρή ή και μεγάλη επιφάνεια . Η έκταση μεγαλώνει ή μικραίνει ανάλογα με το πόσο ασφαλής και αγαπημένο νιώθει ένα παιδί. Σκεφτείτε την αγκαλιά της μαμάς όταν ήσασταν και εσείς παιδιά. Εκεί νιώθαμε ασφαλής και η αγάπη της μας γέμιζε άπλετο φως και αισιοδοξία.

Όταν ένα παιδί νιώθει φοβισμένο θα πρέπει να του ανοίγουμε την αγκαλιά μας και να ακούμε με προσοχή τα συναισθήματα του. Να του επιτρέπουμε να τα εξωτερικεύει και να μην τα αγνοεί. Να γαληνεύουμε τον φόβο μέσα από την συζήτηση και την προσοχή.

Ψιθυρίζοντας απαλά τα λόγια αυτά στο αυτάκι του παιδιού σας όταν το καληνυχτίζεται θα νιώθει άτρωτο.

Αυτός ο ήσυχος ψίθυρος θα δημιουργήσει μια πολύ πολύ δυνατή ηχώ με διάρκεια παντοτινή και ένα παιδί γεμάτο δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα