Ναρκισσισμός, όταν η αγάπη του ”εγώ” παίρνει λάθος δρόμο

Πως θα ξεχωρίσεις ένα νάρκισσο

Κανείς δεν είναι τόσο άδειος όσο αυτοί που είναι γεμάτοι από τον εαυτό τους.

Ναρκισσισμός. Μια εγωκεντρική στάση ζωής όπου καταλήγει να φθείρει το άτομο που την φέρει άλλα και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τους ανθρώπους που «επιλέγει» να έχει γύρω του. Το άτομο που αποκτά μια παθογένης μορφή ναρκισσισμού διακατέχετε από μια αίσθηση υπεραξίας έναντι των υπολοίπων. Η ανάγκη που έχουν να τους θαυμάζουν οι άλλοι είναι ζήτημα ζωής.

Λοιπά χαρακτηριστικά τους, είναι: αίσθηση υπεροχής και ανωτερότητας, ανεξέλεγκτος θυμός, έντονη αίσθηση αυτό-προσοχής, πασχίζουν για φήμη και δόξα, επιθυμούν διακαώς τον θαυμασμό, εκμεταλλεύονται τους άλλους, έλλειψη ενσυναίσθησης, διπολικότητα, συναισθηματική αστάθεια, ασκούν έντονη κριτική, πάσχουν από μόνιμο άγχος και μοναξιά.

Ένας «νάρκισσος» είναι πολύ καλός ηθοποιός και χείριστής της γλώσσας. Κάλος ηθοποιός διότι, καταφέρνει με περίσσια δεξιοτεχνία να κρύψει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον «προδώσουν». Καλός χειριστής της γλώσσας, διότι χρησιμοποιεί λέξεις που οδηγούν το «θύμα» σε παραπλάνηση και εξαναγκασμό με την δική του θέληση.

Η χειραγώγηση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα ακόμα ταλέντο ενός νάρκισσού. Γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πει αυτά που θέλει ώστε να μπερδέψει, να υποτιμήσει και να υποβαθμίσει το άτομο που βρίσκεται απέναντι του, χωρίς να κινήσει οποιαδήποτε κακοπροαίρετη υποψία.

Υποτιμώντας με διακριτικότητα τους άλλους, τους κάνει να νιώθουν πολύ έντονα, το συναίσθημα της κατωτερότητας. Έτσι θα γίνουν πιο εύκολα εξιλαστήρια θύματα του ίδιου, θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί όπως και όταν τον βολεύει. Τα ασταμάτητα παιχνίδια μυαλού που χρησιμοποιεί ένας νάρκισσος είναι τρομερά επιζήμια. Τα άτομα όπου και τα ασκεί, οδηγούνται σε τρομερές κρίσεις άγχους, στην κατάθλιψη και ένα πλήθος ακόμα ψυχολογικών διαταραχών.

Τα θύματα ενός νάρκισσου, αφήνονται ψυχικά τραυματισμένα με τον συναισθηματικό πόνο να μοιάζει ατελείωτός. Βρίσκονται αδρανείς, μη μπορώντας να διακρίνουν, μέσα στο θολό τοπίο, το λόγο που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Τα γλωσσικά τεχνάσματα ενός ναρκισσιστή είναι και η δύναμη μου. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

‘’Καλοπροαίρετα’’ σχόλια. Ξεκινά διακριτικά με την πρόφαση ενδιαφέροντος. Αυτή η σχεδόν αδιάκοπη ροή ‘’διακριτικών’’ ή και σχεδόν ασήμαντων σχολίων που σε αφορούν μοιάζουν εντελώς ‘’΄άκακα’’. Αυτά λοιπόν τα σχόλια αποτελούν την βάση προκειμένου να κτιστούν τα θεμέλια της λεκτικής του κακοποίησης. Για να μην κινήσει οποιαδήποτε υποψία, ένα φιλικό χαμόγελο και συνοδευτικές φράσεις όπως «Πρέπει να είσαι πολύ ευαίσθητο άτομο τελικά», «Δεν το εννοούσα έτσι, με παρεξήγησες» θολώνουν την διαύγεια του μυαλού σου.

Μοναδικός δεσμός. Καθένας από εμάς νιώθει όμορφα όταν κάποιος του λέει πως αποτελεί ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο κομμάτι στην ζωή κάποιου άλλου. Πως, τα συναισθήματα που γεννήθηκαν με την δημιουργία αυτής της σχέσης είναι πρωτόγνωρα και μοναδικά. Δημιουργείτε με αυτόν τον τρόπο, η αίσθηση ενός μοναδικού δεσμού ανάμεσα στον νάρκισσο και στην/στον σύντροφό του. Πείθονται πως, η ναι μεν εκρηκτική, αλλά και γεμάτο πάθος σχέσης τους, είναι πολύτιμη και καθ’ όλα φυσιολογική.

Υπερμεγέθυνση ανασφάλειας και αδυναμιών. Ένας νάρκισσος έχει την δυνατότητα να εντοπίζει και να υποδεικνύει με την πρώτη ευκαιρία τυχόν ανασφάλειες ή αδυναμίες σου. Πώς; Ενώ εσύ πιστεύεις πως προσπαθεί να σε γνωρίσει καλύτερα, αυτός μαζεύει το υλικό που θα του είναι απαραίτητο προκειμένου να ενισχύσει τα συναισθήματα αυτά. Με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί, θα ανοίξει παλιές και πονεμένες πληγές σου και θα σε κάνει να νιώσεις τον ίδιο πόνο ή μπορεί και χειρότερο.

Υποκριτικός έπαινος. Τα επαινετικά σχόλια του, ρέουν με μεγάλη ευκολία, μα κανένα από αυτά δεν συνοδεύεται από ειλικρινή συναισθήματα. Χρησιμοποιεί τον έπαινο ως μέσο, προκειμένου, η κρητική την οποία θέλει στην πραγματικότητα να ασκήσει, να έχει την κορδέλα καλοπροαίρετού δώρου. « Πολύ καλή επιλογή φορέματος, μα στην πραγματικότητα δεν σε κολακεύει». Η χρήση του κομπλιμέντου αποσκοπεί στην μείωση της αυτοεκτίμησής σου.

Θολή αντίληψη. Οι σχέσεις που δημιουργεί ένας νάρκισσος χτίζονται με προσοχή από την αρχή. Τα βήματα που ακολουθεί είναι συγκεκριμένα και μελετημένα σε βάθος. Θολώνοντας την αντίληψη του άλλου για το τί ισχύει στην πραγματικότητα και τι όχι, γράφει ουσιαστικά την δική του συνέχεια στο δικό σου έργο. Η συνεχής αμφισβήτηση γεγονότων ή εντελώς διαφορετική προσέγγιση τους, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς επιρροής που έχει δημιουργήσει επάνω σου, φαίνεται να λειτουργούν ως μέσο χειραγώγησης. Προσοχή λοιπόν στον αποπροσανατολισμό σου.

Παρεξηγημένος. Φυσικά το πρόβλημα επικοινωνίας που έχει δημιουργηθεί υπάρχει μόνο μεταξύ σας. Οι υπόλοιπες σχέσεις του νάρκισσού, είναι απολύτως φυσιολογικές ενώ η δική σας ‘’πάσχει’’. Χαρακτηριστικές είναι φράσεις που χρησιμοποιεί όπως « Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που πιστεύει κάτι τέτοιο για ΄μένα», « Κανένας δεν μ’ έχει αμφισβητήσει όπως εσύ». Ο μόνιμα ‘’παρεξηγημένος’’ νάρκισσος έχει ως στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση της αυτοπεποίθησης σου, πράγμα που σε καθιστά ευάλωτο σε μελλοντική χειραγώγηση σου.

Η γλώσσα της σιωπής. Η πιο ισχυρή γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας νάρκισσος, είναι αυτή της σιωπής. Κατά την διάρκεια μιας αντιπαράθεσης, επιλέγει να κοιτάξει χαμηλά, να κουνήσει απογοητευμένος το κεφάλι του και να απομακρυνθεί. Μπορεί εναλλακτικά να αλλάξει την ένταση της φωνής του, από δυνατή πιο αθόρυβη ή και ψιθυριστή.

Ένας ναρκισσιστής θα υιοθετήσει όποια προσέγγιση απαιτείται ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο τριβής του θύματος του, ακολουθώντας ταυτόχρονα, μια αδιάκοπη επίθεση στο μυαλό. Ο εντοπισμός των παραπάνω τακτικών είναι μόνο το πρώτο βήμα για να τα ξεπεράσεις και να απελευθερωθείς από τη λαβή του.

 Η ψυχολογία και συνάμα ο χαρακτήρας του είναι αρκετά περίπλοκα. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετα αυτό που προβάλει προς τα έξω με αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Στα αλήθεια πιστεύω πως ένας νάρκισσος είναι πολύ αδύναμος και στην πραγματικότητα πονεμένος και μόνος. Ήταν από την ρίζα του τραυματισμένος.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα