Ο Ρόλος του Πατέρα Σήμερα

ρολοσ πατερα σημερα ψυχικη υγεια

Μπαμπά, να είσαι εκεί, σανίδα του παιδιού σου σε κάθε νέο κύμα!

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ρόλος του πατέρα σήμερα, είναι πιο ενεργός και αναμφίβολα λειτουργεί ευεργετικά στο χτίσιμο της προσωπικότητας του παιδιού. Υπάρχουν αρκετές διαστάσεις ενασχόλησης των μπαμπάδων με τα παιδιά τους, αλλά εμείς θα σταθούμε σε αυτές που προσφέρουν στα παιδιά σωστά πρότυπα, σωστή καθοδήγηση και πάνω απ’ όλα συναισθηματική υποστήριξη.

Το εργασιακό περιβάλλον, ευτυχώς για τις σημερινές οικογένειες, προσδίδει πλέον και στους ενεργούς μπαμπάδες δικαιώματα όσον αφορά την σωστή ανατροφή και πάνω απ’ όλα την παρουσία του μπαμπά στην καθημερινότητα της οικογένειας. Δικαιώματα όπως γονικές άδειες, άδεια γέννας , ευέλικτο ωράριο, μείωση ορών εργασίας. 

Δυστυχώς ακόμα, δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των μπαμπάδων που τις εκμεταλλεύεται ,αλλά τουλάχιστον είναι πρόσφορο το έδαφος για να το κάνουν όσοι το νιώθουν. Αισιοδοξώ πως το ποσοστό αυτό ολοένα και θα ανεβαίνει.

Για πάρα πολλά χρόνια η παρουσία του πατέρα ήταν εντελώς επιφανειακή. Ο ρόλος του αντικατοπτρίζονταν καθαρά στην οικονομική υποστήριξη της οικογένειας ως το ‘’πορτοφόλι’’ τους προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής . 

Ωστόσο, από την δεκαετία του 1960 με το φεμινιστικό κίνημα άρχισε να φαίνεται η αλλαγή που θα έφερνε τα πάνω κάτω στο θεσμό της οικογένειας. Με τις γυναίκες να παίζουν ενεργό ρόλο πια στο κομμάτι της εργασίας  και να απαιτούν ίση μεταχείριση, ο πατέρας ,απρόσμενα, ήρθε πιο κοντά στην οικογένεια και έγινε επιτέλους ενεργό μέλος της.

Η ζωή λοιπόν των παιδιών πλημμυρίζει με χρώμα, υπέροχά συναισθήματα, δυνατές εικόνες και αναμνήσεις με την παρουσία και δύο γονέων. Μιας και το άρθρο μας αυτό μιλάει για τον μπαμπά θα μιλήσω για την δύσκολη αποστολή του. Ο μπαμπάς πρέπει να είναι εκεί, παρόν σε κάθε χαρά αλλά και σε κάθε δυσκολία, προσφέροντας στο παιδί του προστασία, ασφάλεια, ανακούφιση σε περιόδους μεγάλης ανησυχίας, ικανός να σταθεί ως σανίδα σε κάθε επερχόμενο κύμα. Έχοντας λοιπόν την σανίδα τους παραμάσχαλα, τα παιδιά ανοίγονται, νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, σε νέες θάλασσες χωρίς φόβο για το κυματισμό που θα αντιμετωπίσουν.

Αντιλαμβανόμαστε πως εάν ένας πατέρας αφήσει το παιδί του στην θάλασσα χωρίς σανίδα, προτρέποντας το να κολυμπήσεις χωρίς βοήθεια γιατί αυτό θεωρεί πως θα τον κάνει πιο δυνατό, θα το κυριεύσει ο φόβος.  Όταν το παιδί νιώσει φοβισμένο και πληγωμένο, καθώς δεν είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί ο πατέρας του για το ίδιο, θα χάσει την εσωτερική του ισορροπία και θα γεμίσει του κόσμου τις ανασφάλειες.

Δεν έχεις το δικαίωμα να επικρίνεις, να κακοποιείς λεκτικά ή σωματικά το παιδί σου. Ένα παιδί έρχεται στον κόσμο από την επιλογή των γονέων. Είναι καθήκον μας λοιπόν να του προσφέρουμε άπειρη αγάπη, προσοχή και συναισθηματική ασφάλεια.

Η διαφορά της συμμετοχής του μπαμπά στην καθημερινότητα των παιδιών φαίνεται κυρίως μέσα από το παιχνίδι. Πάντα το παιχνίδι με το μπαμπά ξεφεύγει από αυτό του μονότονου παιχνιδιού με την μαμά. Ο μπαμπάς θα φωνάξει, θα σε πετάξει ψηλά, θα είναι η ενσάρκωση όλων των ‘’κακών΄΄ που φοβίζουν ένα παιδί μέσα στα παραμύθια. Αυτό το έντονο παιχνίδι προκαλεί ένα τρελό φάσμα συναισθημάτων στο παιδί και παράλληλα το μαθαίνει να τα διαχειρίζεται. Μέσα από την εμπειρία αυτή το παιδί νιώθει άπειρη χαρά, ενθουσιασμό, φόβο, προσοχή και αγάπη. 

Το έντονο παιχνίδι με τον μπαμπά, έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι συντελεί στην δημιουργία των βέλτιστων κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού. Πως συμβαίνει αυτό, ο μπαμπάς ενώ έχει ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι, αφήνει το παιδί να έχει τον κατευθυντήριο ρόλο. Αναγνωρίζει την προσπάθεια του, δείχνει τον θαυμασμό του για τις δυνατότητες του και υποστηρίζει σε κάθε του επιλογή και κάθε του κατόρθωμα μικρό ή μεγάλο. Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως ενώ η μητέρα είναι αυτή που περνά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τις περισσότερες ώρες με τα παιδιά, ή επιρροή του πατέρα είναι πολύ μεγαλύτερη

Σύμφωνα με έρευνες, όταν η σχέση του πατέρα με τα παιδία είναι δυνατή τότε τα ίδια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για μελλοντικές επιτυχίες είτε στις προσωπικές είτε στις επαγγελματικές τους σχέσεις. Πιστεύεται πως αυτό συμβαίνει διότι η σχέση πατέρα παιδιού περιβάλλεται από πολύ έντονα συναισθήματα.

Ας δούμε συνοπτικά τα οφέλη της παρουσίας του πατέρα δίπλα στο παιδί του.

  • Καλλιεργείτε η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού και έχει μεγαλύτερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
  • Έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
  • Νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και αντιμετωπίζεί με μεγαλύτερη ευκολία προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο εκάστοτε περιβάλλον του.
  • Έχει σωστό πρότυπο. Το παιδί που μεγάλωνει με ενεργό πατέρα, έχει λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και ελέγχου των έντονων συναισθημάτων του. Είναι γενναιόδωρο, δείχνει σεβασμό στα όρια, είναι συμπονετικό, σέβεται και υποστηρίζει τα δικαιώματα των υπολοίπων
  • Νιώθει και δίνει αγάπη. Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου. Όταν ένα παιδί νιώθει αποδεκτό και η αγάπη προς αυτό έρχεται με ασταμάτητη ροή, του διασφαλίζεις μια ζωή ευτυχισμένη, ψυχικά υγιή και με πολύ υψηλό δείκτη αυτοεκτίμησης.

Μπαμπά να είσαι ενεργός, είναι σπουδαία δύναμη για ένα παιδί η  αγάπη και η προσοχή σου.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα