Η διαχείριση συναισθημάτων του παιδιού

Η διαχείριση συναισθημάτων του παιδιού

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να ελέγχει τα έντονα συναισθήματα του

Τα παιδιά μας είναι όλα τους μοναδικά και ξεχωριστά. Ως γονείς έχουμε μια σπουδαία αποστολή, να τα μεγαλώσουμε με αγάπη, ώστε να δημιουργήσουμε ευτυχισμένους ενήλικες. Αναγνωρίζοντας και καλλιεργώντας τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, αυτά δηλαδή που τα κάνουν ξεχωριστά, να τα οδηγήσουμε στην προσωπική τους επιτυχία.

Προβάλλοντας με όποια αφορμή τα θετικά τους και υποβαθμίζοντας τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά έχουμε κάνει ήδη ένα μεγάλο βήμα.

Υπάρχουν δύσκολες στιγμές μέσα στην ημέρα όπου καλείσαι να διαχειριστείς με όση περισσότερη ψυχραιμία μπορείς. Αυτές τις στιγμές έντασης, κούρασης και έντονης υπερκινητικότητας, είναι που πρέπει να μάθεις στο παιδί σου να τις ελέγχει και να μπορεί και πάλι να βρίσκει την προσωπική του ηρεμία.

Ας δούμε κάποιους τρόπους που ίσως να σου δώσουν ένα χεράκι.

  • Δώσε άφθονη θετική προσοχή

Ακόμα και στο πιο μικρό του κατόρθωμα να είσαι εκεί επαινώντας το θετικά. Αυτό θα βοηθήσει το αγγελούδι σου να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επιβράβευσε το λοιπόν χωρίς όρια με έπαινο και προσοχή στην όποια θετική του συμπεριφορά.

  • Αναγνώρισε τα όρια του

Αναγνωρίζοντας πότε το παιδί σου είναι κουρασμένο, γνωρίζεις πως δεν θα είναι η καλύτερη στιγμή να το πιέσεις για να κάνει τα υπόλοιπα μαθήματά του ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Όταν φτάνει στα όρια του αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη, είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ανάγνωση του αγαπημένο του βιβλίου ή παραμυθιού, η απόλαυση της αγαπημένης του ταινίας ή του αγαπημένου του φαγητού. Φρόντισε να υπάρχει μια ρουτίνα στην καθημερινότητα σας.

  • Βάλε την ενσυναίσθηση ως καθημερινό σύμμαχο

Αναγνώρισε και αποδέξου τα συναισθήματα του, προσπάθησε να το δείξεις πως καταλάβεις γιατί νιώθει έτσι. ’’Καταλαβαίνω πως νιώθεις..’’ ‘’Αντιλαμβάνομαι ότι σε πλήγωσε αυτό που έγινε..’’ Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσεις να προσδιορίσει και το ίδιο τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτό το συναίσθημα. Πάντα με κατανόηση και όχι με επικριτικό τόνο.

  • Σύστησε του την τέχνη της χαλάρωσης

Η μέθοδος της χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου με ποικίλους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα θα μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του και να τα κατανοεί. Θα το βοηθήσει σημαντικά, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης του σώματος του. 

Ενδεικτικά κάποιες τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, διαλογισμό συγκέντρωσης, γιόγκα. Ποια μέθοδος από τις παραπάνω θα ταιριάζε στο παιδί σου ίσως απαιτήσει λίγο χρόνο να το ανακαλύψεις, αλλά πίστεψέ με το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

  • Δώσε στο παιδί σου επιλογές για να αποφύγεις το ‘’όχι’’

Μπορείς να του ‘’δίνεις’’ τον έλεγχο των μικρών πραγμάτων της καθημερινότητας. ‘’Θέλεις φυσικό χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι;’’, ‘’Θέλεις να βουρτσίσεις τα δοντάκια σου τώρα ή μετά το μπάνιο;’’, ‘’Θα φας τώρα το μεσημεριανό σου ή αφού πρώτα κάνεις τα μαθήματά σου;’’. Ακολουθώντας το παραπάνω παραδείγμα ερωτήσεων, σίγουρα θα ακούσεις λιγότερες φορές ‘’όχι’’.

  • Μετράω έως το 10

Μια μικρή παύση 10 δευτερολέπτων μπορεί σας αποτρέψει από την δημιουργία έντονης διαφωνίας και λεκτικών επιθέσεων που αργότερα και οι δυο πλευρές θα μετανιώσουν. Αν καταφέρεις να κάνεις μέρος της έντασης του παιδιού αυτή την παύση, τότε αυτή θα είναι μια από τις πιο πολύτιμες ικανότητες του για το μέλλον.

  • Αγκαλιά

Το καλύτερο ηρεμιστικό για το μικρό σου είναι η αγκαλιά. Κρατώντας το στην ζεστή σου αγκαλιά, κάνοντας ασκήσεις αναπνοής μαζί του και δίνοντας του αγάπη, θα δεις και πάλι το γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Όποια μέθοδο και αν ακολουθήσεις τελικά, μην ξεχνάς πως για να λειτουργήσει, τα βασικότερα συστατικά θα πρέπει να είναι η αγάπη, η αποδοχή και η κατανόηση των συναισθημάτων του μικρού σου!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα