Πως η ψυχική υγεία συνδέεται με την ποικιλία συναισθημάτων (emodiversity)

Πως η ψυχική υγεία συνδέεται με την ποικιλία συναισθημάτων (emodiversity)

Θετικοί άνθρωποι. Είναι η δυναμική τους, το χαμόγελό τους, είναι το δυνατό φως σε κάθε σου σκοτάδι. Τι είναι αυτό όμως που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς; Φαίνονται να ζουν μια ζωή γεμάτη μόνο από νότες χαράς και ευτυχίας, όλοι θα θέλαμε κάτι τέτοιο.. Δεν είναι όμως αυτό που τους κάνει να διαφέρουν.

Είναι που αφουγκράζονται κάθε νότα χαράς και λύπης με την ίδια πνευματική αφοσίωση. Έχουν αποκτήσει με αυτό τον τρόπο συναισθηματική ανθεκτικότητα. Σαν άνθρωπος χρειάζεται να βιώνεις ένα πλήρες φάσμα εμπειριών και συναισθημάτων καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής σου. 

Πρέπει να βιώνεις την χαρά αλλά και λύπη, την ευτυχία αλλά και την δυστυχία, το καλό αλλά και το κακό. Να είσαι ευγενικός οικοδεσπότης και να υποδέχεσαι όλα τα συναισθήματα σου με ανοιχτή αγκαλιά, συμπόνια και αγάπη.

Δεν είναι λοιπόν η διαρκείς χαρά, όπως εμείς πιστεύουμε πως κυριαρχεί, σε έναν θετικό άνθρωπο. Νιώθει την θλίψη, νιώθει και τον πόνο, νιώθει τον αρνητισμό, νιώθει χαμένος, νιώθει και μπερδεμένος. Όμως όλα αυτά τα συναισθήματα τα χρησιμοποιεί σαν πρόκληση για να γίνει ακόμα πιο δυνατός, αισιόδοξος, καλύτερος άνθρωπος, σίγουρα πιο σοφός αλλά ακόμα περισσότερο ευτυχισμένος.

Ο θετικός άνθρωπος αγκαλιάζει τόσο το πικρό όσο και το γλυκό, τόσο το όμορφο όσο και το οδυνηρό. Το πακέτο της ζωής μας περιέχει ατελείωτες προκλήσεις. Κρατώντας μια σωστή στάση απέναντί τους χτίζεις ένα, ολοένα και πιο ισχυρό, τείχος προστασίας της θετικότητας και συνάμα της ευτυχίας σου.

Το νόημα λοιπόν της ζωής δεν είναι να ζεις χωρίς πόνο. Το νόημα της ζωής βρίσκεται στην αποδοχή πρώτα του εαυτού σου, έπειτα των συναισθημάτων σου και ύστερα στην προσωπική εξέλιξη. 

Να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου μέσω των δοκιμασιών που σου επιφυλάσσει η κάθε καινούργια μέρα. Να ανακαλύψεις τα προνόμια της ζωής, ανακαλύπτοντας πρώτα την βαθύτερη έννοια της. Ποιος είναι ο σκοπό σου και τι είναι αυτό που θα οδηγήσει εσένα μπροστά, στην προσωπική ανάπτυξή και εξέλιξη σου.

Τα αισθήματα που δεν εκφράζονται δεν πεθαίνουν ποτέ. Θάβονται ζωντανά και θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας σαν φαντάσματα.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως όση μεγαλύτερη ποικιλία συναισθημάτων βιώνει ένα άτομο, είτε θετικά είτε αρνητικά, τόσο λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ή και γενικότερων προβλημάτων υγείας, θα αντιμετωπίσει στην ζωή του. Αφήνοντας ελεύθερο τον εαυτό σου, αγκαλιάζοντας με συμπόνια και αγάπη κάθε σου συναίσθημα, γίνεσαι πιο δυνατός και πιο καλός άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα. 

Ο τρόπος που επιλέγεις να αντιδράς απέναντι στα συναισθήματα σου, επηρεάζει άμεσα την υγεία καθώς και την ποιότητα ζωής σου.

Η ψυχολογία εξηγεί την σημαντικότητα της ύπαρξης ποικιλίας συναισθημάτων, κάνοντας μια μεταφορά της έννοιας emodiversity με την αντίστοιχη έννοια της βιοποικιλότητας που συναντούμε στην φύση. Υπάρχει λόγος ύπαρξης κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη μας. Υπάρχει αλληλουχία. Η μείωση της βιοποικιλότητας (εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης) έχει οδηγήσει σε αστάθεια των οικοσυστημάτων. 

Αντίστοιχα και με την ποικιλία των συναισθημάτων. Πρέπει να τα βιώνουμε όλα ,όπως ακριβώς, τα νιώθουμε. Κάθε απόρριψη συνοδεύεται και από μια ψυχολογική και συναισθηματική αστάθεια. Η ικανότητα μας, να αισθανόμαστε, να αποδεχόμαστε και να βιώνουμε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων χωρίς να τα εμποδίζουμε να βγουν στην επιφάνεια, μας κάνουν πιο δυνατούς και ψυχικά υγιείς και ισορροπημένους ανθρώπους.

Υπάρχει νόημα στην χαρά όπως υπάρχει νόημα και στην λίπη. Είναι όλες αυτές οι προκλήσεις που τα συνοδεύουν και τελικά δίνουν νόημα στην ίδια την ύπαρξη μας. Πολλές φορές η αναζήτηση της ευτυχίας είναι αυτή που τελικά σε οδηγεί στην δυστυχία.

 Παραμένοντας ανθεκτικός στην κάθε πρόκληση, αφουγκράζοντας και προσφέροντας προσοχή στα συναισθήματά σου, ταξιδεύοντας μαζί τους, μεγαλώνεις και εξελίσσεσαι στον καλύτερο εαυτό σου και τελικά ανακαλύπτεις πως αυτό που τόσο καιρό έψαχνες βρίσκεται εκεί, μέσα σου.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια στην αλήθεια της ζωής μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυθεντικότητα.

Tα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι επιζήμια. Αποτελούν μια δέσμευση προς τον εαυτό σου, δέσμευση που θα σε βοηθήσει να σε γνωρίσεις καλύτερα, να σε καταλάβεις και να βρεις λύσεις που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις, να πας παρακάτω. Δημιουργώντας την αλλαγή που τόσο βαθιά επιθυμείς.

Μέσα στον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που τον συνοδεύουν, κρύβονται πολύτιμοι και λαμπεροί λίθοι.

 Όπως, μεγαλύτερη διορατικότητα και άνοιγμα δρόμου προς την ανακάλυψη του αυτοσκοπού σου. Όπως, ευγνωμοσύνη, καθώς ο πόνος σε βοηθά να εκτιμάς αυτό που ήδη έχεις στη ζωή σου, με μεγαλύτερη ένταση και με έναν πιο ευγνώμονα τρόπο. Όπως, προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, καθώς μέσα από τις δοκιμασίες μεγαλώνεις και γίνεσαι πιο δυνατός και πιο ανθεκτικός άνθρωπος.

Είναι εντάξει να μην νιώθεις κάθε μέρα ευτυχισμένος. Είναι ακόμα πιο εντάξει να ζεις μέσα σε ένα πλούσιο χρωματιστό φάσμα συναισθημάτων. Όμως, όταν σηκωθείς και πάλι όρθιος μετά από μια δύσκολή συναισθηματικά και ψυχικά ημέρα, πρέπει να πιάσεις αμέσως δουλειά!

Πρέπει να ανακαλύψεις τον κρυμμένο πολύτιμο λίθο σου, τον θησαυρό σου. Κάθε δυνατό χτύπημα αφήνει κάπου εκεί γύρω σου και ένα δυνατό μάθημα ζωής. 

Αναζήτησε το όταν το μυαλό και η ψυχή σου είναι ήρεμη και γαλήνια. Μείνε για λίγο στην σιωπή και πες στον εαυτό σου πως είναι δυνατός, πιο δυνατός από τις προκλήσεις που σου επιφυλάσσει η ζωή. Είναι αυτές, οι ίδιες οι προκλήσεις, που θα σε δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα