Τα προσωπικά υγιή όρια καθορίζουν το δικό μας σωματικό και ψυχικό χώρο

Θέσε υγιή προσωπικά όρια, προστάτευσε το χώρο και την ενέργεια σου

Η ελευθερία ενός ατόμου πρέπει να φτάνει ως το σημείο που δεν παραβιάζει την ελευθερία των άλλων.

Η δοκιμασία που περνάμε, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στην ζωή μας. Η κοινωνική απόσταση μας βοήθησε, μεταξύ άλλων, να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια μας, γεννώντας ένα πιο υγιές συναίσθημα εσωτερικής ελευθερίας. Τα προσωπικά όρια, μας προσφέρουν δύναμη, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν το ραντάρ εμβέλειας επιρροής των άλλων πάνω μας. Τους κάνουν πιο κατανοητό το μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Έτσι προστατεύουμε τον προσωπικό μας χώρο και την τόσο πολύτιμη ενέργειά μας.

Ο καθορισμός ορίων στις διαπροσωπικές μας σχέσεις ταυτίζεται με την μη υιοθέτηση των προτύπων, συμπεριφορών, πεποιθήσεων και γενικότερα των απόψεων των άλλων. Αναλαμβάνουμε τον πλήρη έλεγχο του εαυτού μας και ακολουθούμε πιστά τις δικές μας αξίες και ιδανικά. Παραμένοντας σταθεροί στην προσωπική στάση ζωής, με ό,τι και εάν αυτή περιλαμβάνει, και πάνω από όλα είμαστε ο αληθινός εαυτός μας. Τα όρια είναι αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς, ορίζουν την διαφορετικότητα μας, αποτελούν την ταυτότητα μας.

Είναι πολύ εύκολο να περάσεις την γραμμή που διαχωρίζει τις προσωπικές σου επιθυμίες από τις επιθυμίες των άλλων. Μπορεί όλοι μας, σε κάποια φάση τις ζωής μας, να την έχουμε περάσει, ανάλογα σε τι συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν. Όταν καταφέρεις να αναγνωρίσεις τα προσωπικά σου όρια και να τα αποδεχθείς θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι ανθρώπους που δεν το έχουν κάνει.

Τους βλέπεις να θυσιάζουν την δική τους υπόσταση, να μην αποδέχονται τον εαυτό τους, υιοθετώντας την εικόνα ενός ατόμου που μοιάζει περισσότερο με μακρινό συγγενή και όχι με τους ίδιους. Γυρνούν την πλάτη στον αληθινό τους εαυτό προκειμένου να κερδίσουν την αγάπη και την στοργή που λαχταρούν. Το τίμημα είναι βαρύ καθώς ικανοποιώντας τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες ενός άλλου, βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό τους. Χάνούν την τόσο πολύτιμη και ειλικρινή σχέση μαζί του, αποδυναμώνοντας την αυτοεκτίμηση τους.

Σκέψου πως είσαι εσύ αυτός που αξίζει, πέρα από τον οποιοδήποτε άλλο, την προσοχή και την αγάπη σου.

Αυτοί που δίνουν πρέπει να βάζουν όρια επειδή αυτοί που παίρνουν σπάνια το κάνουν.

Υπάρχουν στιγμές που είσαι πιο ευάλωτος συναισθηματικά. Αγνοώντας το και  παραμένοντας σε αυτή την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήνεις απροστάτευτο τον εαυτό σου και στο τέλος γίνεσαι θύμα χειριστικών συμπεριφορών. Είναι αυτό ακριβώς το σημείο που πρέπει να επέμβεις και να προλάβεις. Με την αποδοχή του εαυτού σου, που συνεπάγετε αυτά-αγάπη και αναγνώριση της αυταξίας σου. Έπειτα προχωράς στον καθορισμό υγιών προσωπικών ορίων και προσπαθείς με κάθε τρόπο να τα ενδυναμώσεις.

Κάνοντας το εσύ, κρατά μέσα σου την ελπίδα πως παραδειγματίζεις και στους υπολοίπους να πράξουν το ίδιο. Είναι σημαντικό να βάλεις μια υποσημείωση στο πίσω μέρος του μυαλού σου: δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, δική σου ευθύνη να το κάνεις γι’ αυτούς. Μπορεί να φανεί αποτελεσματική η σωτήρια επέμβαση σου, όμως η επανειλημμένη σου εμπλοκή ίσως απλά ενισχύσει ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς.

Άφησε τον καθένα να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, πρόσφερε του απόσταση για να αναγνωρίσει τα προσωπικά του ζητήματα. Θα ανακαλύψει την εσωτερική του δύναμη και ,αν και μόνο το επιθυμεί πραγματικά, θα βάλει μπρος τον προσωπικό του μηχανισμό διάσωσης. Αλλιώς, με την συχνή επέμβαση σου, θα παραμείνει αιωρούμενος. Επέτρεψε του να ανακαλύψει και στο τέλος να βρει τις προσωπικές του ισορροπίες.

Η  αρχή δημιουργίας ορίων απαιτεί πρώτα να συστηθείς ξανά με τον εαυτό σου. Άρχισε αυτή την σύνδεση δίνοντας προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Άκουσέ τα. Έπειτα, επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες σου, τις πραγματικές σου επιθυμίες, τις προτιμήσεις και τις αξίες σου. Ορίζεις με τον τρόπο αυτό μια νέα στάση ζωής που σε αντιπροσωπεύει.  Άφησε πίσω ότι δεν σου ταιριάζει. Από ρούχα μέχρι ανθρώπινες σχέσεις. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που σε οδηγούν σε συναισθηματική εξάντληση. Μεταξύ άλλων είναι και άνθρωποι που ξεχειλίζουν από αρνητική ενέργεια, είναι χειριστικοί και χάνουν τον έλεγχο φτάνοντας στον εκφοβισμό ή ακόμα και στην απειλή. Μην επιτρέπεις να υπάρχει χώρος στην ζωή σου για τέτοιους ανθρώπους. Δεν είναι δική σου ευθύνη να τους κάνεις ευτυχισμένους ή να τους διορθώσεις.

Σε ό,τι αντιστέκεστε, επιμένει

Αποδέξου τα προβλήματα ως μέρος της ζωής. Αν όμως κάποιο από αυτά, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας σου πρέπει να προσδιορίσεις την πηγή του. Πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε σε μια κατάσταση κυρίως παρασυρόμενοι από την δύναμη της συνήθειας. Πρέπει να αναγνωρίσεις την αιτία και να αναλάβεις την ευθύνη της επίλυσης του. 

Αν δεν το  αντιμετωπίσεις  δεν θα μπορέσεις να απελευθερωθείς ποτέ από αυτό. Δεν έχουμε την δύναμη να ελέγξουμε τι θα βρεθεί στο δρόμο μας, όμως μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σαν μια ακόμη πρόκληση ή μπορούμε να το αφήσουμε να μας γονατίσει. Είναι στο χέρι μας!

Άφησε στην άκρη την αυτοκριτική. Αγκάλιασε την διαφορετικότητα σου, αγάπα τον εαυτό σου για αυτό που ακριβώς είναι. Όταν κάνεις λάθος, αναγνώρισέ το, πάρε το μάθημα σου και άφησε το να φύγει. Δώσε την υπόσχεση πως την επόμενη φορά θα προσπαθήσεις περισσότερο. Μην στήνεις στον τοίχο τον εαυτό σου για ένα λάθος. Αύριο είναι μια νέα μέρα γεμάτη από νέες ευκαιρίες.

Να προσφέρεις χρόνο στον εαυτό σου. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Διατηρώντας την ψυχραιμία σου, η ανταπόκριση σου θα είναι καλύτερη. Αν συμβαίνει κάτι που αισθάνεσαι πως αυτό ενεργοποιεί τους μηχανισμός άμυνας σου πάρε μια μικρή απόσταση και σκέψου. 

 «Είναι πραγματικά αυτή η απάντηση που θέλω να δώσω αυτήν την στιγμή;», «Είναι προσωπική μου στάση αυτή;», «Μήπως η αντίδραση μου συνδέεται με κάποιο φόβο του παρελθόντος;», «Μήπως η αντίδραση αυτή βασίζεται σε ένα παλιό μοτίβο συμπεριφοράς που πια δεν με αντιπροσωπεύει;». Απομάκρυνε τον φόβο και πίστεψε στην δύναμη σου.

Άφησε τον εαυτό σου να λειτουργεί απλώς φυσικά. Θα δεις πως αν ακολουθήσεις το ένστικτό σου, η ροή της ζωής θα κυλάει για κάποιο λόγο πιο ανάλαφρα. Νιώσε σίγουρος για τον εαυτό σου, εμπιστεύσου τον! Μην του πας κόντρα. Όταν είσαι ψυχικά ήρεμος συνειδητοποιείς πως η θέση σου είναι ακριβώς εκεί, στην γαλήνη και την ηρεμία. Η προσωπική σου ευημερία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σου.

Μάθε να μην αισθάνεσαι ένοχές όταν η απάντηση σου είναι όχι. Μπορείς να αρνηθείς κάτι με ευγενικό τρόπο. Μπορείς για παράδειγμα να μην αποδεχθείς μια σύσταση ενός φίλου λέγοντας του πως πιστεύεις πως δεν θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει σε εσένα. 

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου, να εκφράζεις αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κάνεις γνωστές και τις δικές σου σκέψεις και επιθυμίες απομακρύνοντας τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις.  Δεν μπορεί κανείς να υποθέσει τι θα ήταν αποδεκτό για εσένα.

Μην παραμελείς την προσωπική σου ευτυχία. Προτεραιότητα έχει ο εαυτός σου. Τα όρια είναι απαραίτητα για την προστασία του. Η ειλικρίνεια απέναντι σε εσένα και έπειτα στους άλλους είναι επίσης απαραίτητη για να καταφέρεις να απομακρύνεις καταστάσεις που είναι ανεπιθύμητες.  

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα