Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ)

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσκηση

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, διάγνωση,πορεία, αντιμετώπιση

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδη, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων και πολλές φορές μπορεί να προσβάλλει και διάφορα άλλα όργανα του σώματος, όπως την καρδία, τους οφθαλμούς ή και το αναπνευστικό σύστημα. 

Περιβαλλοντικοί, ορμονικοί, γενετικοί αλλά και ψυχικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της.

Η πορεία της νόσου είναι κυμαινόμενη και η κλινική της εικόνα χαρακτηρίζεται τόσο από πόνο, οίδημα και πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις όσο και με διαταραχές ύπνου και κοινά συμπτώματα κόπωσης, που οδηγούν σε λειτουργικούς περιορισμούς.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα όταν δεν συναντάτε στην τυπική της μορφή, είναι δύσκολο να διαγνωστεί στο αρχικό της στάδιο, καθώς μιμείται τα συμπτώματα πολλών άλλων νοσημάτων. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση της και κατ’ επέκταση την καθυστέρηση έναρξης θεραπείας.

Εφόσον η νόσος διαγνωστεί, απαιτεί τακτική ιατρική παρακολούθηση και χρόνια θεραπευτική αγωγή. Εκτός από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, το είδος της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμήσει ο ειδικός γιατρός, βασικό ρόλο παίζει και η σωστή εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την νόσο και τους κινδύνους της.

Η υποστήριξη του ασθενούς από ομάδα στελεχωμένη από γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους και ψυχολόγους εξασφαλίζει την σωστή φροντίδα και παρακολούθηση του.

Παρ΄ όλο που τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν βελτιώσει τη διαχείριση της ΡA, η σωματική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την συνολική θεραπεία. 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής, έμφαση πρέπει να δίνεται στην αερόβια άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 – 5 φορές την εβδομάδα για την διατήρηση καλής κάρδιο-αναπνευστικής ικανότητας σε συνδυασμό με ασκήσεις αντίστασης 2 με 3 ημέρες την εβδομάδα για ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τις αρθρώσεις.

Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά ως παρέμβαση για άτομα με ΡΑ και τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν μεγάλη αύξηση της αποτελεσματικότητά της. Συμβάλει στην μείωση του πόνου, βοηθάει στην πρόληψη παραμορφώσεων, στην αποκατάσταση δυσκαμψίας, βελτιώνει τους λειτουργικούς περιορισμούς και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ειδικότερα, ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα άσκησης που θα περιλαμβάνει διατάσεις, επανεκπαίδευση μυών, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και βελτίωσης του εύρους κίνησης δεν επιδεινώνουν την νόσο ούτε επιβαρύνουν τις αρθρώσεις αρκεί πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του γιατρού και του φυσικοθεραπευτή σας.

8 συμβουλές για την αυτοδιαχείριση της ΡΑ

1. Να είστε οργανωμένοι, να κρατάτε ημερολόγιο και να καταγράφετε τα συμπτώματα, το επίπεδο πόνου, τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και να τα συζητάτε με τον γιατρό σας.

2. Διαχειριστείτε τον πόνο σας, ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει σε αυτό.

3. Διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας, γεγονότα της καθημερινής ζωής που δημιουργούν ένταση ή αρνητική διάθεση μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της νόσου.

4. Βελτιώστε τον ύπνο σας.

5. Διατηρήστε την ρουτίνα της άσκησής σας.

6. Διατηρήστε μια ισορροπία μεταξύ δραστηριότητας και ανάπαυσης.

7. Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

8. Ελέγξτε το σύμπτωμα της κόπωσης, αντιμετωπίζοντας την αιτία του.

Μαρία Βενέτη |
Φυσικοθεραπεύτρια MA, BSc |
maveneti@icloud.com

Το περιεχόμενο του άρθρου παρέχεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για τη λήψη ιατρικής συμβουλής.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα