Συμβουλές προς τον νεότερο εαυτό μου

Συμβουλές προς τον νεότερο εαυτό μου

5 συμβουλές προς το νεότερο εαυτό μου

Αν μπορούσα να επιστρέψω πίσω στο χρόνο θα μου έλεγα: ‘’Χαλάρωσε! Μην ανησυχείς τόσο πολύ για όλα. Προσπάθησε να ζεις την κάθε μέρα και μην αφήνεις το άγχος να στη στερεί.’’

Ρίχνοντας μια ματιά πίσω στο παρελθόν, επιβεβαιώνεις πως τα προσωπικά βιώματα και οι εμπειρίες, τα λάθη και οι στεναχώριες σε βοήθησαν να μάθεις πολλά και σε γέμισαν δύναμη.

Αν μου δινόταν η ευκαιρία να γυρίσω πίσω στο παρελθόν μου, θα με αγκάλιαζα σφιχτά και θα μου έλεγα:

Να είσαι αληθινή, εκφράσου ελεύθερα και ξεπέρασε τη ντροπή. Έχασα αρκετές ευκαιρίες που μου είχαν προσφερθεί, δεν συνδέθηκα με ανθρώπους που ίσως να ήθελα, γιατί ήμουν ντροπαλή και συχνά ένιωθα άβολα. Μπορεί κάποιοι να μετέφραζαν την ντροπαλότητα μου ως αγένεια ή και αδιαφορία.

Μελετώντας την προσωπική μου «Ιστορία Ζωής» και απολύτως συνειδητά θα προέτρεπα τον νεότερο εαυτό μου να εκφράζεται ελεύθερα. Αν σουφαίνεται δύσκολο, πάρε βαθιές ανάσες, χαλάρωσε και κατεύνασε τις παράλογες σκέψεις σου. Δεν πρόκειται κανείς να μπει στον κόπο να αναλύσει την κάθε σου κίνηση όπως εσύ νομίζεις. Όλοι βρίσκονται πολύ απασχολημένοι με όσα συμβαίνουν στον δικό τους κόσμο, δεν διαθέτουν έξτρα χρόνο για να αναλύσουν την κάθε σου λέξη.

Δεν είναι εύκολο το γνωρίζω, αλλά ούτε και δύσκολο. Αν το προσπαθήσεις, θα αρχίσεις να βλέπεις σιγά σιγά έναν νέο αληθινό εαυτό να αναδύεται και θα νιώσεις πολύ όμορφα με αυτό. Όσο περισσότερο το προσπαθείς τόσο πιο εύκολο θα μοιάζει. Θα αρχίσεις να έχεις εμπιστοσύνη σε εσένα, θα αισθάνεσαι σιγουριά και τότε όλα θα αρχίσουν να ρέουν φυσικά. Γιατι; Μα γιατί θα είσαι απλά ο εαυτός σου και αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στο κόσμο!

Η ντροπή είναι ένα αχρείαστο συναίσθημα, σε αιχμαλωτίζει μέσα στο ίδιο σου το σώμα. Σε εμποδίζει να ζεις αληθινά, όπως πραγματικά θα ήθελες. Απαγκιστρώσου, αγαπά εσένα και αποδέξου κάθε κομμάτι του εαυτό σου. Η διαφορετικότητα σου, είναι η ταυτότητα σου. Είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από το σύνολο. Είναι όμορφο να διαφέρεις και είναι ακόμα πιο όμορφο να αγαπάς την διαφορετικότητα σου!

Κάνε ειρήνη με τα αρνητικά σου συναισθήματα. Σπαταλάς τόσο πολύτιμο χρόνο προκειμένου να αντισταθείς στα αρνητικά σου συναισθήματα. Έχεις μια κρυφή ελπίδα πως απλά κάποια στιγμή αυτά, θα απομακρυνθούν. Θυμάμαι πολλές φορές αυτόν τον κόμπο στο στομάχι και τα χέρια να παγώνουν από το άγχος και την αγωνία. Μου έκανα κακό, άθελά μου. Μην σου κάνεις κακό!

Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω θα μου έλεγα να σκεφτώ θετικά, γιατί πολύ απλά είναι οι σκέψεις αυτές, που δημιουργούν τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζεις. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από τα αρνητικά σου συναισθήματα είναι η αποδοχή τους. Όσο περισσότερο προσπαθείς να τα καταπολεμήσεις, λέγοντας πως είναι λάθος να αισθάνεσαι έτσι, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν και στο τέλος σε πνίγουν.

Όλα γίνονται πιο εύκολα και πιο διαχειρίσιμα με την αποδοχή τους. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να τα βιώσει, χωρίς να ασκείς κριτική ,αλλά, συμπόνια και αποδοχή.

Εστίασε στην αιτία που τα προκάλεσε και όχι στα συναισθήματα. Όταν επικεντρωθείς στην αιτία θα διαπιστώσεις ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα διαλύονται πολύ πιο εύκολα. Θα είσαι στην πηγή και θα δεις πιο καθαρά την λύση. Με τον τρόπο αυτό σταματάς να τροφοδοτείς ακόμα παραπάνω τις άσχημες σκέψεις.

Τα συναισθήματα είναι επισκέπτες. Έρχονται και φεύγουν, δεν μένουν για πάντα. Το μόνο που πραγματικά επιθυμούν είναι προσοχή και αναγνώριση, μόλις την πάρουν θα σε αφήσουν στην ηρεμία σου!

Αγκάλιασε την αβεβαιότητα. Τους περισσότερους απο εμάς, μας διακατέχει μια επίκτητη ανάγκη να γνωρίζουμε τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή, να ελέγχουμε την ζωή. Κανένας όμως δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει τι θα γίνει ούτε καν για το επόμενο λεπτό, πόσο μάλλον στο μέλλον. Η εποχή στην οποία ζούμε μας διαβεβαιώνει πως τίποτε δεν είναι βέβαιο και σίγουρο. Και αυτό είναι εντάξει, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πως θα είναι η ζωή σου σε ένα χρόνο από τώρα.

Αν μπορούσα λοιπόν να γυρίσω πίσω θα μου έλεγα να δείξω εμπιστοσύνη στη ζωή. Αν δεν δείχνεις εμπιστοσύνη στη ζωή, αυτομάτως αρχίζεις να ανησυχείς για τα πάντα. Γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό. Είναι εντάξει κάποιες φορές τα πράγματα να μοιάζουν μπερδεμένα και να μην έχεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Άφησε χώρο για εκπλήξεις, άφησε χώρο στο μυστήριο. Εξάλλου αυτά τα δύο είναι που κάνουν την ζωή να μοιάζει συναρπαστική.

Πιστεύω πως οι περισσότερες σκέψεις που σου δημιουργούν φόβο και ανησυχία για το μέλλον, αν τις εξετάσεις πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσεις και εσύ πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από νοητές κατασκευές που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού παρά μόνο στο μυαλό σου. Είναι υποθέσεις, οι περισσότερες των οποίων, δεν πρόκειται να συμβούν στην πραγματικότητα. Ακόμα και να συμβούν, μπορεί να μάθεις από αυτές και να εξελιχθείς ακόμα περισσότερο σαν άνθρωπος.

Σταμάτα να προσπαθείς να αποφύγεις τα δύσκολα. Αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα που ίσως να μας προκαλέσουν, μία κάποια, δυσφορία. Σίγουρα αναζητάμε τον πιο εύκολο,τον πιο γνωστό και πιο άνετο δρόμο για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε. Είναι στην φύση μας να αποφεύγουμε τη δύσκολη διαδρομή.

Ωστόσο, είναι πολλά πράγματα που είναι ωφέλιμα για εμάς και αξίζει να κουραστούμε προκειμένου να τα κατακτήσουμε. Εάν προσπαθείς μονίμως να αποφεύγεις την ταλαιπωρία, είναι σαν να θέλεις να αποφύγεις να μεγαλώσεις και να εξελιχθείς σαν άτομο.

Η ανταμοιβή βρίσκεται στην άλλη άκρη της προσπάθειας, γι’ αυτό αξίζει και πρέπει να προσπαθούμε για ότι βαθιά επιθυμούμε. Το μυαλό μας αρέσκεται στην δημιουργία σεναρίων. Τα περισσότερα μάλιστα είναι πολύ πειστικά. Μπορεί να εφεύρει ολόκληρο κατάλογο προκειμένου να σε καθυστερήσει ή και να σε κάνει να αποφύγεις εντελώς κάτι που μοιάζει δύσκολο. Δείξε προθυμία στα δύσκολα και στο τέλος μόνο κερδισμένος άνθρωπος θα βγεις.

Αποδέξου τον εαυτό σου και σταμάτα να σε κρίνεις. Είμαι εγώ αυτός που πρέπει να επικυρώσω τον εαυτό μου και κανείς άλλος. Είμαι εγώ που πρέπει να με αποδεχτώ και κανείς άλλος. Είμαι εγώ που μπορώ και έχω το δικαίωμα να με κρίνω και κανείς άλλος.

Μόλις αντιληφθείς, πως είσαι εσύ ο κύριος του εαυτού σου και κάνεις άλλος, θα καταλάβεις πως δεν έχει καμία σημασία τι σκέφτονται οι υπόλοιποι για εσένα. Η γνώμη των άλλων μπορεί να σε ενοχλεί, η ενόχληση αυτή θα είναι φευγαλέα και τίποτα παραπάνω.

Δεν έχουν καμία σημασία για την δική σου ζωή οι σκέψεις και οι απόψεις των άλλων. Δεν έχεις καμία υποχρέωση, να είσαι και να φέρεσαι όπως οι άλλοι. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθεις πως πρέπει να απολογηθείς γιατί ακολουθείς το δικό σου προσωπικό φως και όχι τον προβολέα που ίσως ακολουθούν οι άλλοι.

Σ ’αγαπώ εαυτέ μου, σ’ αγαπώ και σε έχω πιο ψηλά από όλους εκεί κοντά στο γαλάζιο του ουρανού, ελεύθερο και αληθινό!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα