Συμβουλές για πρόληψη παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης

prolipsi paidikis sexoualikis kakopoiisis

8 τρόποι για να διδάξετε στο παιδί σας δεξιότητες πρόληψης σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Τα γεγονότα που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μας έχουν ταρακουνήσει σαν σεισμό 10+ ρίχτερ. Διδάσκουμε στα παιδιά μας να προσέχουν την φωτιά ώστε να μην καούν, πως να περνούν σωστά το δρόμο ελέγχοντας τα φανάρια, ξεχνώντας κάτι πολύ σημαντικό.

Δεν τους διδάσκουμε πως να προφυλάξουν το σώμα τους. Τώρα λοιπόν που μας έχει κυριεύσει ο φόβος, είναι η ευκαιρία να κινητοποιηθούμε. Να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε πως τα παιδιά μας δεν θα πέσουν θύμα κανενός αρρωστημένου μυαλού.

Όταν τα παιδιά μας θα βγουν έξω μόνα και θα αλληλοεπιδρούν με κόσμο, που δυστυχώς δεν θα γνωρίζουμε, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα. Θα πρέπει να γνωρίζουν για τους ανθρώπινους κίνδυνους που μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα. Αν τα οπλίσουμε με γνώση, θα καταφέρουν να σωθούν και να μην είναι ακόμα ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Δεν μιλάμε αρκετά νωρίς στα παιδιά για το σώμα τους, ίσως γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που πρέπει να το κάνουμε. Τα αντιμετωπίζουμε πάντα ως μικρά αλλά δεν θα είναι ποτέ μεγάλα στα δικά μας μάτια. Ακολουθούν 8 συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να είναι λιγότερο ευάλωτα, σε ένα ενδεχόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης.

  • Μιλήστε νωρίς στο παιδί σας για τα μέλη του σώματος του

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες λέξεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Γνωρίζοντας τις κατάλληλες λέξεις για τα σημεία του σώματος του, θα του είναι πιο εύκολο να σας μιλήσει αν έχει συμβεί κάτι ανάρμοστο ή ακατάλληλο.

  • Διδάξτε του ότι ορισμένα μέρη του σώματος είναι εντελώς ιδιωτικά

 Εξηγήστε στο παιδί σας πως τα ιδιωτικά μέρη του σώματος του ονομάζονται έτσι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν επιτρέπεται να τα βλέπουν όλοι. Εξηγήστε του πως οι γονείς μπορούν να το βλέπουν γυμνό, όταν το κάνουν μπάνιο, όταν το αλλάζουν και πως είναι φυσιολογικό.

Όμως δεν ισχύει το ίδιο  έξω από το σπίτι. Όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς ή μη, πρέπει να το βλέπουν μόνο ντυμένο. Εξηγήστε του πως και ο γιατρός του μπορεί να δει ή και να αγγίξει κάποια σημεία του σώματος του χωρίς ρούχα. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί η μαμά και ο μπαμπάς βρίσκονται εκεί και είναι η μέρος της δουλειάς του να ελέγχει το σώμα του.

  • Διδάξτε στο παιδί σας τα όρια του σώματος του

Εξηγήστε του ότι πραγματικά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίξει τα προσωπικά σημεία του σώματος του. Δεν πρέπει να ακολουθήσει καμία προτροπή και να αγγίξει οποιοδήποτε σημείο του σώματος κάποιου άλλου. Η σεξουαλική κακοποίηση συνήθως αρχίζει με τον δράστη, να ζητά από το παιδί, να αγγίξει κάποιο μέρος του σώματος του.

  • Πείτε στο παιδί σας πως απαγορεύεται στην σχέση σας να υπάρχουν μυστικά σχετικά με το σώμα του

Οι περισσότεροι δράστες θα πουν στο παιδί να κρατήσει σαν δικό τους μυστικό αυτό που συνέβη. Αυτό μπορεί να γίνει με φιλική προσέγγιση «Μου αρέσει να παίζω μαζί σου, αλλά αν πεις σε κανέναν άλλο τι παίξαμε, δεν θα με αφήσουν να σε ξαναδώ.». Ή μπορεί να έχει απειλητική προσέγγιση «Αυτό θα είναι το μυστικό μας. Εάν πεις σε κανέναν αυτό που συνέβη μεταξύ μας θα πω πως ήταν δική σου ιδέα και θα βρεις τον μπελά σου, θα μπλέξεις.». 

Εξηγήστε στο παιδί σας πως δεν επιτρέπονται μεταξύ σας μυστικά που αφορούν το σώμα του, όσο και να επιμένει κάποιος τρίτος γι’ αυτό. Κάντε ξεκάθαρο στο παιδί σας πως δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε μπελάδες αν σας αποκαλύψει ένα μυστικό που αφορά το σώμα του.

  • Πείτε στο παιδί σας πως απαγορεύεται να τραβήξει οποιοσδήποτε φωτογραφίες από μέρη τους σώματος του.

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω από άρρωστους παιδόφιλους. Τους αρέσει να τραβάνε φωτογραφίες παιδιών και τις ανταλλάσσουν στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια αρρωστημένη επιδημία χωρίς τέλος, αποφύγετε και οι ίδιοι να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο.

  • Διδάξτε στο παιδί σας πως θα μπορούσε να ξεφύγει από τρομακτικές ή δυσάρεστες καταστάσεις

Μερικά παιδιά είναι ντροπαλά ή και παραπάνω αγαθά έτσι δυσκολεύονται να πουν «ΟΧΙ». Δυσκολεύονται περισσότερο να είναι αρνητικοί σε ηλικιωμένους ή ενήλικες που γνωρίζουν. Εξηγήστε στο παιδί σας πως είναι εντάξει να λέει ΟΧΙ όταν νιώθει πως δεν επιθυμεί μια κατάσταση ή  νιώθει άβολα με έναν άνθρωπο. Μπορείτε να του μάθετε μια πρόταση αποφυγής κατάστασης όπως «Πρέπει να φύγω, είμαι καλεμσένος στα γενέθλια ενός φίλου.».

  • Ορίστε μια λέξη κλειδί

Να ορίσετε μια λέξη κλειδί που θα γνωρίζετε μόνο οι γονείς και το παιδί. Μεγαλώνοντας με τον κωδικό σας μπορεί να σας προειδοποιήσει, χωρίς να νιώθει φόβο μήπως γίνει αντιληπτός από κάποιον που νιώθει πως κινδυνεύει. Σκεφτείτε μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή για παράδειγμα.

  • Πείτε στο παιδί σας ότι αυτοί οι παραπάνω κανόνες ισχύουν ακόμη και με άτομα που γνωρίζουν ή ακόμη και με ένα άλλο παιδί

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στην συζήτηση με το παιδί σας. Είναι δύσκολο για ένα παιδί, να αντιληφθεί πόσο κακό μπορεί να  του προκαλέσει κάποιος που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Για να μην του προκαλέσετε τρόμο, μπορείτε να του πείτε κάτι σαν «Η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν να αγγίζουν τα προσωπικά σου σημεία όταν σε καθαρίζουμε ή αν χρειάζεσαι κρέμα. Αλλά κανένας άλλος δεν πρέπει να σε αγγίξει εκεί. Κανένας φίλος, ούτε θείες ή θείοι, ούτε δάσκαλοι ή προπονητές.».

Πηγή

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα