7 συμβουλές για μία χαρούμενη μαμά

ελευθερος χρονος για την μαμα

Σου φαίνεται όλο και περισσότερο ουτοπικό να βρεις λίγο χρόνο μέσα στην μέρα για σένα; Παρακάτω σου έχω 7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρεις αυτόν τον χρόνο που έχεις τόσο πολύ ανάγκη και παράλληλα να νιώσεις λιγότερο κουρασμένη και περισσότερο χαρούμενη.

  • Βάλε την ρουτίνα στο καθημερινό σου πρόγραμμά.

 Όταν λέω ρουτίνα δεν αναφέρομαι μόνο στην ρουτίνα που αφορά την ώρα του μπάνιου και του ύπνου. Βάλε την ρουτίνα στο εβδομαδιαίο φαγητό, στο διάβασμα ακόμα και στο παιχνίδι. Σκέψου για παράδειγμα, αν υπάρχει ρουτίνα γευμάτων πόσο χρόνο κερδίζεις από το να σκέφτεσαι τι θα μαγειρέψεις σήμερα ή τι δεν φάγατε αυτήν την εβδομάδα.. 

Tο μυαλό σου είναι ελεύθερο να επικεντρωθεί στο υπόλοιπο της ημέρας , και ο χρόνος που χρειάζεται για να προγραμματίσεις αυτά τα πράγματα κάθε εβδομάδα απελευθερώνεται. Όλα λειτουργούν καλύτερα για το σύνολο της οικογένειας όταν υπάρχει καθημερινή ρουτίνα, γνωρίζουν όλα τα μέλη την ροή της ημέρας και την ακολουθούν πιστά.

  • Μαγείρεψε έξτρα μερίδες φαγητού.

Φρόντισε να μαγειρεύεις έξτρα μερίδες φαγητού για περιπτώσεις πίεσης χρόνου, ή γιατί όχι για περισσότερο ελεύθερο χρόνο!  Όταν ένα φαγητό καταψύχετε δεν χάνει τα θρεπτικά του συστατικά αρκεί να προσέξεις και να το καταψύξεις όταν αυτό έχει κρυώσει και όχι όσο είναι ακόμα ζεστό. 

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μένεις χωρίς γεύμα αλλά μπορείς να εντυπωσιάσεις τους αγαπημένους με μικρά και εύκολα πια για σένα γεύματα όπως μπέργκερ ή πίτσα (χρησιμοποιώντας αντικολλητικό χαρτί μπορείς να αποθηκεύσεις την έξτρα ζύμη και να την τυλίξεις καλά με μεμβράνη).

  • Κάνε μια μικρή προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ, θα σου ελευθερώσει αισθητά την πρωινή πίεση χρόνου.

 Μπορεί να σου φαίνεται πως χρειάζεται λίγο χρόνο η επιλογή ρούχων, η προετοιμασία της σχολικής τσάντας, η του κολατσιού. Πίστεψέ με κάνοντας κάτι μικρό για τα παραπάνω από το προηγούμενο βράδυ μειώνεται αισθητά το πρωινό χάος και το να πλησιάσεις χωρίς να έχεις πάθει νευρικό κλονισμό στην εξώπορτα γίνεται λίγο πιο εύκολο.

  • Να είσαι αληθινή και να εκφράζεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.

Μπορεί να μην αρέσει σε όλους άλλα ο ρόλος της μαμάς δεν σε μεταμορφώνει αυτόματα σε υπεράνθρωπο. Δεν μπορείς να βρίσκεσαι πάντα και για όλους εκεί, είναι αδύνατον. Πρέπει να μάθεις να λες όχι και να αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου. Δώσε προτεραιότητα σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για εσένα και την οικογένεια σου. Να θυμάσαι πως για τα παιδιά σου είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου και αν τα ρωτήσεις ακόμα και την πιο δύσκολη ώρα της ημέρας δεν θα σε άλλαζαν με τίποτα.

  • Ψώνισε μια φορά την εβδομάδα.

Το να τρέχεις κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ σου τρώει χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Όρισε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας που θα κάνεις τα ψώνια σου. Φτιάξε μια λίστα με τις εβδομαδιαίες ανάγκες του σπιτιού και ακολούθησε την.

  • Εκμεταλλεύσου την κίνηση.

 Βρίσκεσαι κολλημένη για μια ακόμη φορά για αρκετή ώρα στην κίνηση; Εκμεταλλεύσου αυτά τα λεπτά ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική ή κάποια ομιλία που θα σε χαλαρώσει. Να κάνεις διαλογισμό; Γιατί όχι, μπορείς να κάνεις μια εσωτερική κουβέντα με τον εαυτός σου (έχοντας κλείσει προηγούμενος ερμητικά τα παράθυρα του αυτοκινήτου)  και να ακούσεις τις πραγματικές σου ανάγκες.

  • Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου.

 Ο χρόνος με το «εγώ» σου είναι πολύ σημαντικός ακόμα και αν είναι πολύ περιορισμένος. Μπορείς να τον απολαύσεις κάνοντας το βραδινό σου μπάνιο, ή χαζεύοντας τηλεόραση το βράδυ στον καναπέ σου ή κάνοντας διαλογισμό. Μην σε παραμελείς, να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις διαφορετικά όλα τα υπόλοιπα δεν θα λειτουργούν αρμονικά.  Φροντίζοντας εσένα θα δεις μεγάλη διαφορά στην λειτουργία του συνόλου της οικογένειας.     

Όταν μια γεμάτη μέρα φτάνει στο τέλος της κάνοντας την αποτίμησή της, εύχομαι να κρατάς τις όμορφες στιγμές της και τις δύσκολες να τις αφήνεις στο περιθώριο. Δεν χρειάζεται να πέφτεις για ύπνο παίρνοντας μαζί σου σκέψεις όπως πως θα μπορούσες να χειριστείς τις καταστάσεις καλύτερα. Η αγάπη, η κατανόηση και η αλληλοβοήθεια είναι τα καλύτερα συστατικά για να λειτουργεί σωστά μια οικογένεια!

p.s: Το να ζητήσεις λίγη βοήθεια που και που δεν καταργεί το ρόλο σου αντιθέτως θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα