Το αχρείαστο συναίσθημα της αγωνίας

Αγωνία, ένα ανώφελο συναίσθημα

Γιατί νιώθουμε αγωνία και πως να την απομακρύνουμε

Παρατήρησε το σώμα σου που αναπνέει. Αναπνέει ακόμη κι όταν κοιμάσαι, κι όταν πια δεν έχεις συναίσθηση των σκέψεων και του εαυτού σου. Άρα ποιος ορίζει την αναπνοή;

Αφέσου στο τώρα, ζήσε! Δεν υπάρχει εκεί έξω τίποτα που μπορείς να αλλάξεις νιώθοντας αυτό το πραγματικά αχρείαστο συναίσθημα της αγωνίας. Άφησε το οξυγόνο να σε πλημμυρήσει, η αναπνοή σου δεν αλλάξει ρυθμό παρά μόνο αν εσύ την ταράξεις. Όταν νιώθεις πως χάνεις τον δρόμο της λογικής και ασυναίσθητα οδηγείσαι στο μονοπάτι της αγωνίας .. ανάσα και πάλι ανάσα. Η ήρεμη αναπνοή σου θα σε φέρει και πάλι πίσω στο δρόμο σου!

Αν το μάθημα της ψυχολογίας ήταν υποχρεωτικό σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ο κόσμος θα ήταν γεμάτος ευτυχισμένους ανθρώπους. Τον τελευταίο καιρό διαβάζω αρκετά βιβλία αυτοβελτίωσης, νιώθω άλλος άνθρωπος. Ξεδιαλύνονται μπροστά στα μάτια μου ερωτήματα που κουβαλούσα δεν ξέρω και ‘γω πόσα χρόνια…

Ανάμεσα στα πολλά συναισθήματα μου που προσπαθώ να βάλω σε τάξη, αγκάλιασα και ήρθα πιο κοντά και με αυτό της αγωνίας. Το συναίσθημα της αγωνίας για το μέλλον, άμεσο και μακρινό, φλέγεται μέσα μας.. Ακόμα περισσότερο σήμερα, ζώντας στην εποχή της αγωνίας, όταν τα πράγματα γύρω μοιάζουν τόσο μετέωρα. Αγωνία για το τώρα και το μετά.

Ας πάμε στο τι μας προσφέρει το συναίσθημα της αγωνίας. Μας κάνει μήπως πιο αποτελεσματικούς; Μας βάζεις σε άμεση δράση; Διώχνει μακριά την αβεβαιότητα; Φέρνει μήπως στο σήμερα καταστάσεις που προβλέπεται να ζήσουμε χρόνια αργότερα; Μήπως ενώ βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αγωνίας δημιουργούμε θετικές αλλαγές γι’ αυτά που αγωνιούμε; Μπα! Η αγωνία δεν μας προσφέρει τίποτα παραπάνω από ακινητοποίηση στο παρόν. Η αγωνία είναι από εκείνα τα συναισθήματα που δεν σε αφήνει να ζήσεις. Σου στερεί την στιγμή και το τώρα βάζοντας σου τρικλοποδιές σε κάθε γωνιά που περνάς.

Αγωνία για την ζωή, αγωνία για τα παιδιά, αγωνία για τις αρρώστιες, αγωνία για τους γονείς, αγωνία για την δουλειά, αγωνία για το σωστό ή το λάθος, αγωνία για το βάρος σου, αγωνία για τα χρήματα, αγωνία για το θάνατο. Αγωνιώντας λοιπόν για τα ΠΑΝΤΑ.

Αναλογίσου, μπορεί κάθε λεπτό που περνάς αγωνιώντας για κάτι, να αλλάξει οποιοδήποτε συνθήκη προς το καλύτερο; Mα φυσικά και όχι. Είναι το πρώτο και το πιο βασικό βήμα για να την απομακρύνεις. Έπειτα προσπάθησε να διακρίνεις τι σε οδηγεί στις σκέψεις αυτές. Αν η αγωνία είναι μέρος της ζωής σου, τότε σίγουρα κουβαλάς γεγονότα του παρελθόντος  στις αποσκευές σου. Αλλά και πάλι πιο είναι το τίμημα; Η αδράνεια!  Το παρελθόν πάει πέρασε, έχεις το σήμερα. Συγχωρέσε τυχόν λάθη του παρελθόντος που σε κρατούν σε μια στάσιμη κατάσταση και αφέσου στο τώρα. Μην μένεις αδρανής χρησιμοποιώντας την αγωνία, ως μέσο, για να δραπετεύσεις από το παρόν στο μέλλον. Γιατί αυτό ουσιαστικό συμβαίνει.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στο κόσμο που να μην πόνεσέ, που να μην βίωσε την απώλεια, την απόρριψη, την αποτυχία. Όλες οι δύσκολες καταστάσεις μας αλλάζουν. Το πως καθένας από εμάς βιώνει αυτή την αλλαγή είναι καθαρά υποκειμενικό. Όλα τα κομμάτια των εμπειριών μας χτίζουν την προσωπικότητα μας. Αποδέξου τα γεγονότα, διότι τα περισσότερα για τα οποία αγωνιάς, δεν είναι στο χέρι σου να τα αλλάξεις ή να τα καθοδηγήσεις. Τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συμβάντα της ζωής μας μπορούν να σε συναντήσουν απροσδόκητα, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ακόμα και τα καλύτερα οργανωμένα σχέδια έχουν πιθανότητες αποτυχίας.

Αγωνιώντας προκαλείς πόνο τόσο στο μυαλό και την ψυχή όσο και στο σώμα. Προσπέρασε το συναίσθημα αυτό και απάντησε με δράση.

  • Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις πως η συναισθηματική σου κατάσταση εξαρτάται από εσένα και μόνο. Το μυαλό, όπως και το σώμα, με ότι του δίνεις τρέφεται.
  • Δες πόσο ανώφελο και αχρείαστο συναίσθημα είναι η αγωνία μιας και δεν μπορείς να αλλάξεις ποτέ κάτι με το να αγωνιάς διαρκώς γι’ αυτό.
  • Μην κάνεις μέρος της δικής σου ζωής το άγχος και την αγωνία που μπορεί να μοιράζονται μαζί σου οι υπόλοιποι άνθρωποι. Θυμήσου πως δεν είσαι παρά κομπάρσος στις ζωές των άλλων ενώ στην δική σου είσαι ο πρωταγωνιστής.
  • Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι και προσέγγισε την ευτυχία που βρίσκεται μέσα σου. Σταμάτα να τρέφεις τα αρνητικά συναισθήματα. Δώσε βήμα να έρθουν μπροστά τα θετικά. Περιμένουμε την ευτυχία να έρθει μια μέρα και να μας χτυπήσει την πόρτα. Δεν είναι έτσι, θέλει δουλειά και επιμονή η ευτυχία. Δεν είναι έξω από εσένα είναι μέσα σου και είσαι εσύ που κρατάς το κλειδί για να της ανοίξεις.
  • Εστίασε σε αυτό που μπορείς να αλλάξεις και όχι σε αυτά που όσο και να προσπαθείς δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξουν. Βελτίωσε τον τρόπο που βλέπεις εσένα πρώτα και έπειτα θα δεις πως θα αλλάξει και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα γύρω σου.
  • H αγωνία, για τα τρομερά πράγματα που θα έρθουν στο μέλλον, δημιουργεί έλκη, κράμπες, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη. Δεν χρειάζεσαι τίποτα από αυτά τα έξτρα βάρη στην ζωή σου.

Εστίασε την προσοχή σου στο τώρα. Άφησε την αγωνία για το μέλλον σου λέω. Ναι, μπορείς να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου αγωνιώντας για το μέλλον. Όσο μεγάλη και αν είναι η αγωνία σου, δεν πρόκειται να αλλάξει το ελάχιστο από αυτά που πρόκειται να συμβούν. Ότι είναι να έρθει, θα έρθει, είτε αγωνιάς γι’ αυτό είτε όχι. Δεν μπορείς να το αλλάξεις. Αντιμετώπισε τις καταστάσεις που έρχονται στην ζωή σου όταν αυτές έρθουν. Μην ξοδεύεις το παρόν σε ένα αβέβαιο μέλλον. Δώσε συγχώρεση στο παρελθόν μιας και δεν μπορείς να το αλλάξεις και δράση στο παρόν, μιας και το μέλλον ευχόμαστε να είναι μπροστά.

Υπάρχει ένας τρόπος αναπνοής που μοιάζει με όνειδος και με πνιγμό, υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος, η αναπνοή της αγάπης που σου επιτρέπει να ελευθερωθείς στο έπακρον.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα