Διαλογισμός τώρα!

dialogismos twra

Βρίσκομαι εδώ στο παρόν, στο τώρα και ζώ την κάθε στιγμή έντονα και δυνατά. Σκέψεις πολλές και πραγματικά αχρείαστες κατακλύζουν το μυαλό σου καθημερινά χωρίς να τους πρέπει. Θυμήσου πως το παρελθόν σε διδάσκει και το μέλλον σε προκαλεί και μέχρι εκεί θα πρέπει να φτάνουν οι σκέψεις, όχι παραπέρα.

Προσκάλεσε τον εαυτό σου μέσω του διαλογισμού σε μια εσωτερική κουβέντα εσύ και αυτός, θα μάθεις πολλά για σένα και θα σε εντυπωσιάσεις. Αυτή η εσωτερική σύνδεση θα είναι πολύτιμη και θα σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι με μεγαλύτερη ψυχραιμία δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις φέρνοντας το μυαλό σου αυτόματα σε κατάσταση ηρεμίας. Ο διαλογισμός σε βοηθάει να αναγνωρίσεις ότι η εσωτερική σου στάση καθορίζει και την προσωπική σου ευτυχία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του διαλογισμού :

• Μείωση άγχους καθώς διώχνει μακριά το στρες και σε βοηθά να βρεις την εσωτερική ισορροπία σου.

• Διαχείριση συναισθημάτων που έχει ως επακόλουθο την συναισθηματική υγεία και ευεξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός βελτιώνει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση την αυτοεκτίμηση. Όταν διαλογίζεσαι συνειδητοποιείς τις σκέψεις που οδηγούν τα συναισθήματα και τις πράξεις σου εκείνη τη στιγμή.

• Αύξηση δημιουργικότητας, εστίασης και συγκέντρωσης καθώς το μυαλό σου βρίσκεται σε ισορροπία με την συνείδηση σου.

• Ενισχύει την ενσυναίσθηση. Ο διαλογισμός αγάπης-καλοσύνης πυροδοτεί νευρικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο που ενεργοποιούν θετικά συναισθήματα όπως την ενσυναίσθηση και την καλοσύνη. Εστιάζεις με τον τρόπο αυτό στο καλό, σε κάνει πιο στοργικό και φιλικό ως άτομο απέναντι στο σύνολο.

• Μπορεί να αποτελεσεί φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη καθώς μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου και να ελέγχεις τις σκέψεις που σε οδηγούν σε αυτά. Γεμίζεις με εσωτερική γαλήνη και ηρεμία.

• Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της επιθυμίας σου, σπάζοντας την σχέση ώθησης και δράσης.

Ο διαλογισμός έχει σημαντικά οφέλη και για τα παιδιά, ενδεικτικά:

• Βελτίωση προσοχής, εστίασης, σαφήνειας.
• Διαχείριση έντονων συναισθημάτων όπως ο θυμός.
• Αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και δυναμισμό.
• Ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μέσω της ισοτιμίας .
• Ενίσχυση στόχων και επιτευγμάτων.
• Χτίζουν την ενσυναίσθηση, αναπτύσσουν το αίσθημα της φροντίδας και της καλοσύνης για τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.

Ας γνωρίσουμε ποια είναι τα είδη διαλογισμού και να σε ωθήσω να ανακαλύψεις ποιο από αυτά θα σου ταίριαζε :

1. Ο διαλογισμός συγκέντρωσης σε διδάσκει πώς να εστιάσεις το μυαλό σου σε ένα και μόνο πράγμα.

2. Ο διαλογισμός με επίκεντρο την καρδιά περιλαμβάνει την ησυχία του νου και την ευαισθητοποίηση της καρδιάς, ένα ενεργειακό κέντρο στη μέση του στήθους.

3. Ο διαλογισμός ενσυνειδησης (mindfulness) όπου σε καλεί να αποδεχθείς και να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου όπως ακριβώς τα νιώθεις, την στιγμή που τα νιώθεις ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις μια κατάσταση ηρεμίας.

4. Το Τάι Τσι και το τσιγκόνγκ είναι κινούμενες μορφές διαλογισμού που συνδυάζουν τη σωματική άσκηση με την αναπνοή και την εστίαση.

5. Ο υπερβατικός διαλογισμός είναι μια πολύ γνωστή τεχνική στην οποία επαναλαμβάνεις ένα μάντρα μια λέξη, μια φράση ή έναν ήχο για να ηρεμήσεις τις σκέψεις σου και να επιτύχεις μεγαλύτερη συνειδητοποίηση.

6. Ο διαλογισμός περπατήματος στρέφει την εστίασή σου τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό καθώς αναπνέεις.

Διαβάζοντας τα παραπάνω εύχομαι να σου ξύπνησα την επιθυμία να σε γνωρίσεις λίγο καλύτερα και να σε αγαπήσεις πολύ περισσότερο.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα