Ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που λέει εύκολα συγγνώμη; Νιώθεις πως δεν είχες κανένα μερίδιο ευθύνης και παρόλα αυτά, πάλι απολογείσαι;! Ακόμα και εάν, η υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ σου έσπασε την θήκη με τα αυγά κάνοντας τα ομελέτα, απολογείσαι στους υπολοίπους στην ουρά γιατί περίμεναν παραπάνω μέχρι να στα αντικαταστήσει;! Ένας δικός σου άνθρωπος, ενώ είστε σε μεγάλη παρέα, σε έφερε σε δύσκολη θέση, είσαι εσύ που και πάλι ζητάς συγγνώμη προσπαθώντας να τον δικαιολογήσεις;!
Aν οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετικές τότε προσπάθησε σε παρακαλώ να λες λιγότερες φορές συγγνώμη, για τον απλούστατο λόγο πως σε καμία από τις παραπάνω υποθέσεις δεν ευθύνεσαι εσύ. Δεν μπορείς να ζητάς συγγνώμη για κάτι που δεν έκανες, ή δεν μπορούσες να ελέγξεις ή για το πώς νιώθεις εσύ όμορφα ντυμένη, ή για τα συναισθήματα σου γενικότερα. Δεν μπορείς με λίγα λογία, να ζητάς συγγνώμη απλά επειδή είσαι εσύ.
Βέβαια υπάρχουν και στιγμές για τις οποίες θα πρέπει να ζητάς συγγνώμη, όπως αν είπες κάτι προσβλητικό, έβλαψες κάποιον είτε σωματικά είτε ψυχικά, πρόσβαλες τα αγνά συναισθήματα κάποιου, δεν σεβάστηκες ή «παραβίασες» τα προσωπικά όρια κάποιου.
Τι είναι αυτό που σε οδηγεί στις επαναλαμβανόμενες συγγνώμες;!.. ‘Ισως αυτό αντικατοπτρίζει την χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση σου. Ασκείς αρνητική κρητική στον εαυτό σου, κάνοντας σε να πιστεύεις πως φταις εσύ για όλα και είναι δικά σου τυχόν λάθη άλλων. Εστιάζεις πολύ περισσότερο στις ανάγκες και τα συναισθήματα των γύρων σου και όχι στα δικά σου. Μέγα λάθος γιατί μηδενίζεις το εγώ σου και δεν σου δείχνεις σεβασμό και αγάπη. Δεν είσαι όμως ευτυχισμένη έτσι, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να είναι καλά οι γύρω σου ενώ εσύ όχι.
Το να ελέγξεις το εαυτό σου και να σου βάλεις όρια στις συγγνώμες σου δεν είναι εύκολο και σίγουρα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και πρακτική, όποτε φρόντισε να μην απογοητευτείς γρήγορα.
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πως θέλεις να απολογηθείς πρώτα :
• Βάλε σε λειτουργία την ενσυνείδηση σου, δώσε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματα σου εκείνη την στιγμή. Παρατήρησε τι σκέφτεσαι και πως νιώθεις, σε ποιόν και γιατί θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη, μήπως είναι άγχος, μήπως φόβος; Σίγουρα η συνείδησή σου θα είναι σημαντική βοήθεια θα σου δώσει αντιστοίχως σημαντικές απαντήσεις.
• Ρώτησε τον εαυτό σου αν ευθύνεσαι εσύ. Μήπως αναλαμβάνεις για μια ακόμη φορά την ευθύνη για την λάθος συμπεριφορά κάποιου άλλου; Μια δεύτερη γνώμη θα ήταν σημαντική βοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να κάνεις μια συζήτηση εμπιστοσύνης με κάποιον δικό σου άνθρωπο, που σε γνωρίζει καλά, και να ζητήσεις την άποψή του. Μπορεί να έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου και αυτό να μην σε βοηθάει.
• Δοκίμασε αντί της συγγνώμης να πεις κάτι άλλο που θα ταίριαζε ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση όπως,
– «Δυστυχώς δεν ζήτησα κάτι τέτοιο..»
– «Ευχαριστώ αλλά δεν νομίζω πως..»
– Να δείξεις μεγαλύτερο δυναμισμό, «Παρακαλώ να σας κάνω μια ερώτηση..»
Πρώτα απ’ όλα οφείλεις ένα μεγάλο συγγνώμη στον εαυτό σου. Κανείς μας δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη και τα λάθη είναι εντάξει. Σταμάτα να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου έχοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων σου. Μην ρίχνεις τον εαυτό σου έναντι οποιουδήποτε άλλου. Αγάπα τον εαυτό σου!