Προώθησε την σωστή υγεία και ευεξία μέσω της ενσυνείδητης διατροφής

Ενσυνείδητη διατροφή για υγεία και ευεξία

Γνωρίζοντας την ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating) και τα οφέλη της

Θέλεις να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή στην διατροφή σου; Όχι απαραίτητα για να χάσεις βάρος, αλλά γιατί σε αγαπάς και θέλεις να σε προσέξεις λίγο παραπάνω; Σου συστήνω λοιπόν την έννοια της ενσυνείδητης διατροφής (mindful eating).

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Είναι μια διαδικασία που προσωπικά θα βάφτιζα, πραγματική απόλαυση του φαγητού. Όπως και στην γενικότερη προσέγγιση της ενσυνειδητότητας, έτσι και στην ενσυνείδητη διατροφή πρέπει να εστιάζουμε στο τώρα. Τι τρώμε, γιατί το τρώμε, πως το τρώμε, απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε ή όχι. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν το φαγητό τους. Τρώνε γρήγορα και μηχανικά μην έχοντας επίγνωση του τι πραγματικά καταναλώνουν. Φταίει ο περιορισμένος μας χρόνος! Δημιουργούν με τον παραπάνω τρόπο μια αδιάφορη σχέση με το φαγητό, μονότονη, βαρετή, χάνοντας στην ουσία το πραγματικό του νόημα. Την απόλαυση του!

Η ενσυνείδητη διατροφή σε καλεί να είσαι συγκεντρωμένος στο φαγητό, τόσο κατά την διάρκεια παρασκευής όσο και κατά την διάρκεια κατανάλωσης του, ως γεύμα. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, αν το καλοσκεφτείς και το φαγητό σου δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, όπως χαρά, ικανοποίηση, ευχαρίστηση.

Υιοθετώντας το mindful eating, ενθαρρύνεις μια σχέση ευχάριστη και συνάμα γευστική με το φαγητό σου. Στόχος δεν είναι απλώς να τρως, αλλά να δίνεις την απαραίτητη προσοχή  στα συναισθήματα που σου προκαλεί η τροφή σου, διακρίνοντας στο βάθος τι είναι αυτό που σου προκαλεί πείνα. Είναι πραγματικά η ανάγκη σου για φαγητό ή προσπαθείς μέσο αυτού να καλύψεις κάποιο άλλο σου συναίσθημα, όπως άγχος και στρες;!

Χρησιμοποιείσαι όλες τις αισθήσεις σου λοιπόν, γεύση, οσμή, υφή. Επέλεξε τρόφιμα που σε κάνουν να νιώθεις ικανοποίηση με την κατανάλωση τους. Τρώγοντας συνειδητά θα είσαι και σε θέση να καθοδηγήσεις πότε αρχίζει ένα γεύμα και πότε αυτό πρέπει να τελειώσει, χωρίς να παρεκκλίνεις από τις πραγματικές σου διατροφικές ανάγκες.

Πως μπορείς να ενισχύσεις την ενσυνείδητη διατροφή.

  • Επέλεξε να μαγειρεύεις και να καταναλώνεις φαγητά που πραγματικά σου είναι ευχάριστα, χρησιμοποιώντας όλες σου τις αισθήσεις.
  • Απέφυγε την κατανάλωση φαγητού στο χέρι ή ενώ βρίσκεσαι σε κίνηση.
  • Μείωσε το ρυθμό κατανάλωσης του γεύματος σου, πρόσθεσε μικρά ενδιάμεσα διαλείμματα στην κάθε μπουκιά, μάσησε πιο αργά.
  • Αξιολόγησε την πείνα ή τον κορεσμό σου. Μπορεί συναισθήματα όπως θλίψη, άγχος να σε οδηγούν στην επόμενη μπουκιά και όχι η πραγματική σου ανάγκη για φαγητό.
  • Απομακρύνσου από ερεθίσματα που σου αποσπούν την προσοχή κατά την διάρκεια του γεύματος σου. Τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό, τάμπλετ.
  • Αναλογίσου τις θετικές επιπτώσεις της συνειδητής κατανάλωσης φαγητού. Καλύτερη υγεία και ευεξία. Αποφυγή περιττών κιλών, ψυχολογική ισορροπία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Δώσε προσοχή στο πως απαντά τα σώμα σου κατά την διάρκεια του φαγητού. Σε ενημερώνει για την πληρότητα του, προσπάθησε να εντοπίζεις αρχικά εκείνη την στιγμή και στην συνέχεια θα καταφέρεις να την εντοπίζεις με πιο φυσικό τρόπο.

Μερικά οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής είναι η μείωση αρνητικών συναισθημάτων, όπως κακή ψυχολογία, άγχος και στρες. Επίσης η πιο συνειδητή κατανάλωση είχε άμεσα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Δώσε στο σώμα σου την ευκαιρία να ελέγξει την διατροφική του συμπεριφορά και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν. Άκουσε τις διατροφικές του ανάγκες. Κάνε την εμπειρία του φαγητού μοναδική, όπως πραγματικά της αξίζει!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα