Απαγορεύεται η γυμναστική στην εγκυμοσύνη;

Γυμναστική και εγκυμοσύνη

Θετικό τέστ μόλις ανανέωσα την ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο και τώρα τι….;!

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), η άσκηση έχει αρκετά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,μεταξύ άλλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, την προεκλαμψία, την καισαρική τομή, την υπερβολική αύξηση βάρους.

Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, να μειώσετε τους μυοσκελετικούς πόνους στην πλάτη και στην μέση σας, καθώς συμβάλει και στην καλύτερη διαχείριση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Πριν την έναρξη οποιασδήποτε μορφής άσκησης κρίνεται απαραίτητο να έχετε πάρει την έγκριση του γυναικολόγου που
σας παρακολουθεί.

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψιν κατά την διάρκεια της άσκησης την περίοδο της εγκυμοσύνης.

  • Προτεραιότητα έχει η λήψη άδειας από το γιατρό σας ειδικά εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την άσκηση ή υπάρχει κάποια αντένδειξη.
  • Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να μειωθεί ο κίνδυνος υπερθερμίας.
  • Σημαντικές είναι οι ασκήσεις προθέρμανσης πριν την άσκηση και ασκήσεις αποθεραπείας μετά από αυτήν.
  • Χρήση κοιλιακού ή πυελικού ιμάντα υπό την καθοδήγηση ειδικού για αποφυγή της επιδείνωσης μυοσκελετικών προβλημάτων και διάστασης ορθού κοιλιακού.
  • Αποφύγετε την μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Αποφύγετε να ξαπλώνετε στην πλάτη σας για πολύ ώρα, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο.
  • Αποφύγετε τα αθλήματα επαφής όπως kickboxing, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, καθώς και δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση (σκι, ιππασία, κ.λπ.).
  • Αποφύγετε την άσκηση σε υψόμετρα άνω των 2500 μέτρα.

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι πολλές γυναίκες δυστυχώς αγνοούν την ύπαρξη και την σημαντικότητα του πυελικού εδάφους με αποτέλεσμα να μην είναι η προτεραιότητα τους να ενισχύσουν τους μύες που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι παράγοντες κινδύνου χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους, προκαλώντας ακράτεια, πρόπτωση και πολλές άλλες δυσλειτουργίες.

Η φυσιοθεραπεία και η εκπαίδευση γύρω από τις ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους στοχεύουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, πάντα με την καθοδήγηση εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή.

Μαρία Βενέτη |
Φυσικοθεραπεύτρια MA, BSc |
maveneti@icloud.com

Το περιεχόμενο του άρθρου παρέχεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για τη λήψη ιατρικής συμβουλής.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα