Η κουρασμένη μαμά δεν έχει ανάγκη απο ύπνο

η κουρασμενη συναισθηματικα μαμα

Είναι αλήθεια η σωματική ή η συναισθηματική κούραση της μαμάς που την καταβάλει;

 Η μαμά ακόμα και αν καταφέρει να απολαύσει έναν φυσιολογικό ύπνο χωρίς ενδιάμεσα ξυπνήματα και πάλι θα είναι μια κουρασμένη μαμά. Την ‘’κουρασμένη μαμά’’ δεν την ξεκουράζει ο ύπνος. Δεν μπορεί να βρει τις λέξεις για να περιγράψει σε τι οφείλεται η κούραση της. Είναι τα συναισθήματα της κουρασμένα και έτσι μη μπορώντας αυτό να το προσδιορίσει, περιορίζεται στο να λέει ‘’είμαι απλά κουρασμένη’’.

Η μαμά κουράστηκε και είναι εντάξει να νιώθει κουρασμένη, γιατί:

Κουράστηκε να νιώθει υπεύθυνη για όλα.

Ξεχνούν οι άνθρωποι γύρω της πως είναι και η ίδια άνθρωπος. Πολλές φορές οι απαιτήσεις την κάνουν να αισθάνεται υπεράνθρωπος. Η μαμά έχει και αυτή συγκεκριμένη αντοχή, αποθέματα ενέργειας, αντανακλαστικά και συναισθηματικά όρια.  Είναι περισσότερες από μια, οι φορές που μέσα στην ημέρα υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της προσποιούμενή πως ναι μπορεί ΑΛΛΑ στην πραγματικότητα, δεν μπορεί. Μα είναι αδύνατον να μπορεί ΠΑΝΤΑ, θα σπάσει.

Κουράστηκε να ‘’απολαμβάνει’’ την κάθε στιγμή.

Πριν η μητρότητα της χτυπήσει την πόρτα, δεν απολάμβανε ,ως γυναίκα, κάθε λεπτό της ζωής της . Γιατί να το κάνει τώρα; Γιατί θα πρέπει να πολεμά τα συναισθήματα της πιέζοντας τον ίδιο της τον εαυτό, νιώθοντας ενοχές όταν συμβαίνει το αντίθετο. Αναγκάζεται και πάλι να φορά την προσωπίδα της χαρούμενης μαμάς μη μπορώντας να εκφράσει τα αληθινά της συναισθήματα.

Κουράστηκε να ακούει την γνώμη των άλλων.

Έχει χορτάσει η μαμά να ακούει τους άλλους να μιλούν για το πως θα μεγαλώσει το παιδί της. Οι γονείς, τα πεθερικά οι φίλοι με παιδιά ή χωρίς .. όλοι έχουν κάτι να της πουν και να της υποδείξουν. Την κάνουν να νιώθει, ενοχές, τύψεις και ένα κάρο άλλα αρνητικά συναισθήματα. Η μαμά γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για το παιδί της. Είναι στην σύσταση της ιδίας της δημιουργίας γραμμένα… αφήστε την ήσυχη γιατί ΑΠΛΑ γνωρίζει πως να είναι μαμά.

Κουράστηκε από τον ίδιο της τον εαυτό.

Οι ενοχές εμφανίζονται και εξαπλώνονται σαν ιστοί αράχνης και η μαμά βρίσκεται τυλιγμένη ανάμεσα τους. Η μάχη που δίνει με τον ίδιο της τον εαυτό είναι άνιση. Συναισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας και άγχους την κάνουν να νιώθει εγκλοβισμένη. Είναι σκληρή με τον εαυτό της γιατί θέλει να βγάλει το καλύτερο της προς τα έξω, αλλά δεν έχει την δύναμη και την αντοχή για να το κάνει.

Κουράστηκε να αφήνει τα πάντα στην μέση.

Μαγείρεμα, γεύματα, καθάρισμα, πλυντήριο, σιδέρωμα, συνομιλίες. Δίνει κάτι παραπάνω από ότι στην πραγματικότητα μπορεί για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα με όλα. Ξεκινώντας κάτι από τα παραπάνω, θα σταματήσει τουλάχιστον 3-4 φορές για ενδιάμεσες υποχρεώσεις, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά. Πάντα κάτι μένει πίσω, δημιουργώντας της άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ό χρόνος της μαμάς είναι περιορισμένος ή και ανύπαρκτος.

Κουράστηκε να μην έχει χρόνο για την ίδια.

Ακόμα και όταν της δίνεται η ευκαιρία να μείνει μόνη της, είναι τόσο μεγάλη η ψυχολογική πίεση που νιώθει που δεν μπορεί να το απολαύσει. Είναι τόσες οι δουλειές που την περιμένουν, που το να αφιερώσει χρόνο στο διάβασμα ενός βιβλίου, να πιεί έναν καφέ ή απλά να χαζέψει στην τηλεόραση  μοιάζει στα μάτια της χάσιμο χρόνου.

Κουράστηκε με την εικόνα της.

Γίνεται μια μάχη, το σώμα της πριν τα παιδιά και το σώμα της τώρα. Δεν της αρέσει η εικόνα της τώρα, αλλά δεν της αρέσει που δεν της αρέσει. Θα έπρεπε να νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη γιατί το σώμα της μεταμορφώθηκε για να φέρει στην ζωή ένα θαύμα. Οι αλλαγές στην εμφάνιση της συμβολίζουν ότι πιο όμορφο θα μπορούσε ποτέ να της συμβεί. Βλέποντας γύρω της όμως, δεν αντίκρισε παραδείγματα ελκυστικών γυναικών που να μοιάζουν με την ίδια. Νιώθει πως και εκεί μειονεκτεί, πως πια δεν είναι επιθυμητή. Θα μπορούσε να το αγνοήσει, όμως πληγώνεται γιατί έχει μεγαλώσει σε μια κοινωνία που η γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να είναι ελκυστική για να αγαπιέται, αυτό είναι δύσκολο.

Κουράστηκε να έχει πολλούς ρόλους.

Δουλειά, μητέρα, σύζυγος και νοικοκυρά. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να διαχειριστεί και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει διατηρώντας την  ισορροπία της. Προσπαθεί, σίγουρα δίνει όλο της το είναι γιατί δεν θέλει να απογοητεύσει καθέναν, έτσι οδηγείτε στο να απογοητεύει τον εαυτό της νιώθοντας λίγη για τα πολλά που πρέπει να κάνει.

Κουράστηκε να χρειάζεται βοήθεια και να μην μπορεί να την ζητήσει.

Πολλές φορές ο σύζυγος λείπει, λόγω της φύσης της δουλειάς του ή είναι απόν από επιλογή. Είναι και κάποιοι σύζυγοι που θεωρούν υποχρέωση της μαμάς το μεγάλωμα των παιδιών τους. Δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, παιδιά με συναισθηματική ανισορροπία και μια μαμά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Κουράστηκε να την ρωτούν γιατί είναι κουρασμένη.

Αυτά που μια μαμά καταφέρνει να φέρει εις πέρας στην διάρκεια της μέρας είναι ΠΑΡΑ πολλά. Αρκεί η απουσία της για να τα αντιληφθεί κάποιος. Κουράστηκε να την ρωτούν γιατί είναι κουρασμένη, είναι μαμά και είναι κουρασμένη  συναισθηματικά και σωματικά και αυτό είναι εντάξει…Όταν όμως την ρωτούν το γιατί, αυτό την κάνει να είναι παραπάνω κουρασμένη άλλα και απογοητευμένη που δεν αναγνωρίζουν το έργο της.

Μια μαμά όταν δεν νιώθει καλά με τον εαυτό της δεν μπορούν οι ερωτήσεις ή οι υποδείξεις σου να την κάνουν να νιώσει καλύτερα. Οι πράξεις όμως μπορούν. Στάσου δίπλα και αφουγκράσου της ανάγκες της, είναι και αυτές που πρέπει να ακουστούν. Ποιος ξέρει μπορεί σιγά σιγά να μην υπάρχουν κουρασμένες μανούλες και ένας απλός ύπνος να τους αρκεί για να ξεκουραστούν.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα