Έρχεται νέο μωρό, χτίστε μια σχέση αγάπης με το αδερφάκι του

νεο μέλος στην οικογένεια, χτύστε σχεση αγάπης

Πως θα προετοιμάσετε το παιδί σας για τον ερχομό του νέου μωρού.

Θυμάμαι ακόμα το γεμάτο θυμό προσωπάκι του γιού μου όταν τον ρωτήσαμε για πρώτη φορά αν θέλει αδερφάκι. Από εκείνη την ημέρα λοιπόν και όποτε μας δινόταν η αφορμή, κάναμε συζήτηση για το πως θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε και ένα αδερφάκι.
Κουβεντιάζαμε και προσπαθούσαμε να κινητοποιήσουμε το ίδιο, προκειμένου να εντοπίσει τα θετικά του να έχει ένα μικρότερο αδερφάκι.

Όταν ένα παιδί έχει πάρει όση αγάπη χρειάζεται, βαθιά μέσα του γνωρίζει πως η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα σταματήσουν ποτέ να το αγαπούν ανεξάρτητου καταστάσεων. Περισσότερο απ’ όλα θυμάμαι να μου αναφέρει πως δεν θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του, το οποίο και ξεπεράσαμε γρήγορα αφού μάθαμε πως το αδερφάκι μας θα είναι κοριτσάκι.

Αρχικά, σκεφτόμασταν πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να του πούμε πως σε λίγο καιρό θα έρθει το μωρό μας. Αποφασίσαμε πως η κατάλληλη στιγμή είναι στην αρχή και τελικά είχαμε δίκαιο. Διότι με αυτόν τον τρόπο είχαμε πολύ χρόνο μπροστά μας να προετοιμάσουμε το έδαφος για τον ερχομό του. Αφού πρώτα μοιραστείτε την χαρά του ερχομού με την οικογένεια σας, θα πρέπει να ενημερώσετε και το μικρό σας αγγελούδι. Σκεφτείτε να υποπέσει στην αντίληψη του κάτι σε κάποια συζήτηση με τους δικούς σας, θα νιώσει μεγάλη απογοήτευση και σίγουρα δεν θέλετε να χάσετε έναν σπουδαίο βοηθό.

Στην καθημερινότητα μας, είχαμε τις στιγμές μας, όπως όλοι οι γονείς. Μέσα στην ρουτίνα μας υπήρχε η ώρα της μαμά και η ώρα του μπαμπά. Φροντίστε αυτές οι ώρες που περνούσατε με το μικρό σας να διατηρηθούν. Ίσως στην αρχή να είναι πιο ενεργή η ώρα του μπαμπά αλλά σιγά σιγά και η μαμά θα βρει τις ισορροπίες της και θα πάρει την ώρα της πίσω.

Εννοείται πως το νέο μωρό περνούσε ‘’αδιάφορο’’ στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσει κάποιος τον ενθουσιασμό του μπροστά στην εικόνα του μικρού αυτού γούτσου θησαυρού, αλλά ειδικά τον πρώτο καιρό, βοηθάει πολύ να περνά απαρατήρητο. Το νέο μωρό δεν θα ‘’επωφεληθεί’’ της προσοχής, ενώ αντίθετος το μεγαλύτερο θα νιώθει πως δεν έχει σταματήσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και θα νιώθει καλά χωρίς να χάσει την αίσθηση της ασφάλειας του.

Αξιοποιούσαμε την ώρα του παραμυθιού διαβάζοντας παραμυθάκια που είχαν ως επίκεντρο, τον ερχομό του νέου μέλους. Έπειτα κουβεντιάζαμε γι’ αυτό. Και επειδή μόνο το διάβασμα δεν βοηθά, μπορείτε να το κάνετε πιο διαδραστικό, εάν έχετε στον κύκλο σας γονείς με μικρότερα αδερφάκια, να το φέρετε σε επαφή και να κάνει εικόνα και το ίδιο πως θα είναι με το μικρό του αδερφάκι.

Διατηρήσαμε την καθημερινή ρουτίνα ύπνου. Επίσης ο παιδίατρος μας μας είχε συστήσει αν είχαμε στο νου την αλλαγή από την κούνια στο κρεβάτι, αυτό να συμβεί πολύ πριν την έλευση του νέου μωρού. Επέλεξε λοιπόν ο μικρός μας το κρεβάτι που του άρεσε περισσότερο και είχε αρκετό χρόνο να το συνηθίσει και να το κάνει κομμάτι της καθημερινότητας του. Δεν συνέδεσε με αυτό τον τρόπο πως το νέο μωρό ‘’κατέλαβε’’ το δικό του κρεβατάκι, αντιθέτως ένιωθε μεγάλος, αφού είχε πια και το δικό του μεγάλο κρεβάτι.

Ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο παρελθόν. Πως ήμασταν εμείς μικροί, πως μεγαλώσαμε και αποκτήσαμε το μικρό μας αγοράκι. Προσπαθώντας να το κάνουμε να κατανοήσει πως αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη μιας οικογένειας, να μεγαλώνει. Τονίζοντας τις όμορφες οικογενειακές στιγμές με τα δικά μας αδέρφια, οικογενειακές φωτογραφίες από διακοπές, οικογενειακά τραπέζια.

Ζητώντας την πολύτιμη συμβουλή και βοήθεια του. Τα παιδιά λατρεύουν να είναι βοηθοί μας. Εξάλλου, ποιος άλλος θα ήταν καλύτερος βοηθός για την επιλογή των μωρουδιακών ρούχων. Διακοσμητής δωματίου? Αμέ! Ακόμα και μετά την έλευση του μωρού, η βοήθεια του θα είναι ακόμα πιο σημαντική, στο μπάνιο ή και την αλλαγή του μωρού. Φροντίστε να νιώθει πως ο ρόλος του είναι ενεργός.

Όσον αφορά τα ξεσπάσματα, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να τα αποφύγετε, φροντίστε όταν και αν αυτά συμβούν, να πάρετε το μικρό σας κάπου που θα είστε μόνοι σας και με την αγκαλιά και την κουβέντα, μέσω της ενσυναίσθησης, να το ηρεμήσετε. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο,το μεγαλύτερο αδερφάκι, από οτιδήποτε άλλο είναι η κατανόησή και η διαβεβαίωση σας ότι θα εξακολουθεί να παίρνει την ίδια αγάπη και προσοχή.

Υπάρχει και το κομμάτι της παλινδρόμησης, που πρέπει να αποδεχτείτε πως αποτελεί και αυτό ένα μέρος του νέου ερχομού, πολλά παιδιά το κάνουν, είναι φυσιολογικό και δεν διαρκεί για πολύ. Μια μικρή αντίδραση και αυτό είναι όλο, φροντίστε να μην δίνετε μεγάλη έκταση, να το περνάτε με κουβέντα και με όσο το δυνατόν μικρότερη ένταση.

Μην ξεχνάτε πως ο ερχομός του νέου μωρού ανοίγει έναν νέο κόσμο για το μεγαλύτερο αδερφάκι. Μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο λυπημένο είναι, γιατί πια δεν θα αποτελεί το κέντρο της προσοχής, όμως σύντομα, με την πολύτιμη βοήθεια σας θα προσαρμοστεί. Το σημαντικό είναι να κατανοήσετε τι περνάει και πως είναι όλα τα συναισθήματα του επιτρεπτά.

Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή για τα περισσότερα μεγαλύτερα παιδιά. Δεν μπορείτε να επιταχύνετε την προσαρμογή του, μπορεί να χρειαστεί λίγο ή και παραπάνω χρόνο. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού. Δώστε του πολύ αγάπη και ακόμα περισσότερες αγκαλιές, προσπαθήστε να επικεντρώνεστε στα θετικά όπως για παράδειγμα, πως θα έχουν έναν νέο αδελφό ή αδελφή που θα αγαπήσουν και θα είναι δίπλα τους για μια ζωή.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα