7 συμβουλές για ένα πιο χαρούμενo και ευτυχισμένο παιδί

χαρουμενο και ευτυχισμενο παιδι

Τι έχει ανάγκη να ακούει ένα παιδί από τους γονείς του για να είναι ευτυχισμένο

Ως γονείς επιθυμούμε το παιδί μας να είναι δυνατό, ανεξάρτητό, ευγενικό και πάνω απ’ όλα ευτυχισμένο. Παιδί χωρίς συναισθηματικά κενά, παιδί που θα είναι σε θέση να χαλιναγωγεί τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του. Παιδί, που ακολουθώντας τον δικό του δρόμο, θα μας έχει στήριγμα σε κάθε του επιλογή. 

Νιώθοντας πίστη στον εαυτό του και τις δυνατότητες του τίποτα δεν θα μπορέσει να του σταθεί εμπόδιο. Μπορείς, μέσα από την καθημερινή σας επικοινωνία, να το βοηθήσεις να γίνει ο άνθρωπος που το ίδιο επιθυμεί έχοντας αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Πως;

  1. Υπενθυμίζοντας του συνέχεια πόσο το αγαπάς 

  Η αγάπη και η αποδοχή είναι το πιο σπουδαίο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου. Πρέπει να το ακούει συνέχεια, πολλές φορές, χιλιάδες μην σου πω. Είναι η κινητήρια δύναμη του σε ότι και αν αυτό επιθυμεί. Η αγάπη σου κάθε επιτυχία του θα την  επισφραγίζει, κάθε αποτυχία θα την απαλαίνει ατενίζοντας με αισιοδοξία μπροστά. Παίρνοντας αγάπη θα μάθει να την προσφέρει με ανιδιοτέλεια.

Πόσες είναι οι φορές που λες σ ’αγαπώ και πόσες είναι οι φορές που επιστρέφει σαν μπούμερανκ στα αυτιά σου; Αμέτρητες; Αυτό είναι σπουδαίο γιατί θα αγαπηθεί πολύ στην ζωή του. Η αγάπη έρχεται με ευκολία σε αυτούς που την έχουν μέσα τους, την νιώθουν και την προσφέρουν.

  1. Λέγοντας του πόσο όμορφος/η είναι

 Έχω ακούσει γονείς να λένε πως δεν επαινούν τα παιδιά τους για να μην νιώθουν ανώτερα από τα υπόλοιπα, να είναι λέει προσγειωμένα. Δεν συμφωνώ καθόλου. Όσο επαινείς το παιδί σου μικρό, μα αφού είναι ο πρίγκιπας/σα σου, θα πρέπει να εξακολουθήσεις να το επαινείς κάθε ώρα και στιγμή ακόμα και όταν το ίδιο μεγαλώσει.

Ο έπαινος δεν θα κάνει το παιδί σου νάρκισσο, αντιθέτως θα το κάνει να νιώθει όμορφο και ξεχωριστό. Καθένας είναι όμορφος και ξεχωριστός, κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν. Όταν δεν νιώθει ανασφάλεια θα μάθει να αντανακλά και στους γύρω του αυτοπεποίθηση. Πόσο όμορφο να κάνει και τους άλλους να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Δέχεσαι συχνά κομπλιμέντα από το παιδί σου? Αυτό είναι σπουδαίο γιατί θα κάνει πολλούς ανθρώπους χαρούμενους και το πιο σπουδαίο, είναι και το ίδιο.

  1. Μιλώντας μαζί του για τον κριμένο θυμό του

  Ο θυμός είναι αποδεκτός, όπως και κάθε συναίσθημα. Όταν αυτός δημιουργείτε θα πρέπει να βρεις τρόπο  να του δείξεις πως να τον εξωτερικεύει ειρηνικά. Ένας εύκολος τρόπος, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού φυσικά, είναι η απομάκρυνση. Μένω για λίγο μόνος/η για να βρω τι ήταν αυτό που με θύμωσε και αφού ηρεμίσω είμαι έτοιμος/η να το κουβεντιάσω. Πρέπει να μάθει το παιδί να ανταποκρίνεται σε αυτόν μέσω της συζήτησης και όχι της βίας.

Προσφέροντας αναγνώριση απέναντι στο θυμό, έναντι της φωνής ή το πέταγμα ενός αντικειμένου, τον κάνεις αποδεκτό και μπορείς να τον διαχειριστείς.

  1. Ζητώντας του συγγνώμη

Όλοι κάνουμε λάθη, μικροί και μεγάλοι. Όταν για τον λάθος λόγο πληγώσεις κάποιον πρέπει να ζητάς συγγνώμη. Όταν παραβιάσεις τα όρια κάποιου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη. Όταν προκάλεσες ένα ατύχημα κατά λάθος ή σκόπιμα πρέπει να ζητάς συγγνώμη.

Ως γονέας, σίγουρα έχεις δύσκολες στιγμές μέσα στην ημέρα και αυτό είναι εντάξει. Δεν πρέπει να παραμελήσεις όμως, να ζητήσεις συγγνώμη σε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας, εάν έκανες κάτι από τα παραπάνω. Για το παιδί αποτελείς πρότυπο. Βλέποντας εσένα να ζητάς συγγνώμη και να παραδέχεσαι τυχόν λάθη, θα μάθει και το ίδιο την σωστή έννοια της συγγνώμης καθώς επίσης και τους λόγους που πρέπει αυτη να λέγεται.

‘’Συγγνώμη που δεν είμαι τέλεια, κάνω και εγώ λάθη, αλλά είμαι εδώ για να τα διορθώσω.’’ Αν χτίσεις μια σχέση ανοιχτή με το παιδί σου σε μικρή ηλικία τότε  θα την δεις να  δυναμώσει στα εφηβικά του χρόνια.

  1. Αναγνωρίζοντας πως έχει δίκιο

 Ειδικά αν υπάρχει και αδερφάκι, αποκλείεται να μην χάσει, το ένα από τα δυο, το δίκιο του. Είναι σημαντικό όμως, σε στιγμή ηρεμίας ,να το πάρει πίσω από το δικό σου στόμα . ‘’  Έκανα λάθος, γνωρίζω πως δεν ήσουν εσύ υπεύθυνος, αλλά η αδερφή σου είναι πιο μικρή και δεν μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό που έκανε ήταν λάθος.’’ Είναι ένας τρόπος, να του διδάξεις πως μπορεί να αποκαταστήσει ειρηνικά καταστάσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο μεγαλώνοντας.

  1. Λέγοντας του ευχαριστώ και παρακαλώ

 Τα μικρά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα είναι αυτά που στο τέλος αποδεικνύεται πως έχουν και την μεγαλύτερη αξία. Μια βόλτα μαζί με το παιδί σου, ένα σινεμά, ένα γεύμα περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Λάθος, εδώ είναι που πρέπει να πάρει θέση το ”ευχαριστώ”. ”Ευχαριστώ που μου κράτησες συντροφιά στην βόλτα μας”, ”Ευχαριστώ που πήγαμε σινεμά και ήσουν δίπλα μου”, ”Ευχαριστώ που απόλαυσες μαζί μου το γεύμα μας”.

’’Παρακαλώ μαμά, εγώ ευχαριστώ που πέρασα μια υπέροχη μέρα μαζί σου σήμερα.’’

Μαθαίνει με αυτόν τον τρόπο, την τόσο σπουδαία έννοια της ευγνωμοσύνης. Διατηρώντας στην καθημερινότητα σας αυτές τις δύο δυνατές λέξεις θα έχεις ένα παιδί που θα νιώθει ευγνωμοσύνη για όλα τα πράγματα που θα του έρθουν στην ζωή.

  1. Λέγοντας του πόσο χαρούμενη σε κάνει

 Ένα παιδί είναι προορισμένο να μοιράζει χαρά με τον ερχομό του σε αυτό τον κόσμο. Πήγαινε πίσω στην στιγμή που το κράτησες για πρώτη φορά στην αγκαλιά σου, πόση χαρά ένιωσες; Σίγουρα σε κάνει να νιώθεις πολλές φορές χαρούμενη μέσα στην μέρα, ίσως ξεχνάς να του το αναφέρεις. Μην το αμελείς, το παιδί νιώθει μεγάλη ευτυχία όταν κάνει χαρούμενους του γονείς του.

Το παιδί περιμένει ασυνείδητα την δική σου επιβράβευσή για κάθε του κατόρθωμα, μικρό η μεγάλο. Μην ξεχνάς λοιπόν να το επιβραβεύεις  και να του λες πόσο χαρούμενη και υπερήφανη νιώθεις που είσαι η μαμά του.

Ας βοηθήσουμε, σαν γονείς, τα παιδιά μας να γίνουν αυτό που πραγματικά είναι προορισμένα, χωρίς να μπερδεύουμε τις δικές μας προσδοκίες με τις δικές τους επιθυμίες.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα