Φέρε πίσω στην ζωή σου την ηρεμία που τόσο έχεις ανάγκη

ζώ με ηρεμία και γαλήνη

''Δεν θα βρεθείς στο φως αναλύοντας το σκοτάδι!''

Όσο μεγάλωνα τόσο συνειδητοποιούσα πόσο πολύ ανάγκη είχα την ψυχική μου ηρεμία. Πόσο ανάγκη είχα να σκέφτομαι και να εκφράζομαι αληθινά όπως τα μικρά παιδιά. Όταν ήμουν μικρή δεν έδινα διόλου σημασία για την γνώμη των άλλων, ντυνόμουν όπως ένιωθα όμορφη εγώ, χόρευα, τραγουδούσα και ζούσα αληθινά, στον δικό μου κόσμο ναι μεν, αλλά για μένα αυτός ήταν αληθινός και τόσο γαλήνιος.

Δεν γνώριζα το συναίσθημα του φόβου, του άγχους και της ανασφάλειας. Συναισθήματα που δυστυχώς, έχουν γίνει μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο σημερινός άνθρωπος νιώθει σπάνια έως και καθόλου, γαλήνη και ηρεμία.

Με τον καιρό κατάλαβα πως δεν είναι στο χέρι μου να ελέγξω τι θα μου φέρει η ζωή στο δρόμο μου, είναι όμως στο χέρι μου να διαλέξω τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσω. Μπορείς να υιοθετήσεις μια αρνητική προσέγγιση (θυμός, ένταση, άγχος) ή μια θετική (ψυχραιμία, γαλήνη, ηρεμία). Προσπαθώ να ακολουθώ στην θετική, δεν είναι πάντα εύκολο αλλά μπορώ μέχρι ενός σημείου να χαλιναγωγώ τα αρνητικά μου συναισθήματα.

Αν νιώθεις την ανάγκη να δέχεσαι με μεγαλύτερη  ψυχραιμία και λιγότερο άγχος κάθε πρόκληση που θα έρχεται σε εσένα, σου έχω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να τις εφαρμόζεις παντού και πάντα, ωστόσο κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις τα όμορφα συναισθήματα μέσα σου, δίνοντας τους προτεραιότητα και θα παραγκωνίζεις τα άσχημα.

  • Μάθε στον εαυτό σου να μην παίρνει τα πράγματα πολύ προσωπικά.

  Υπάρχει πολύ μεγάλή ένταση εκεί έξω, αναγνωρίζεις και εσύ πως με το παραμικρό που μπορεί να συμβεί στο δρόμο όλοι είναι έτοιμοι για καυγά. Μπορεί να υπάρχει ένταση και στην δουλειά και ο προϊστάμενος σου να σε κατηγορεί γιατί σε θεωρεί υπεύθυνη που πήγαν όλα στραβά. Ο σύντροφος σου δεν ήταν τόσο ζεστός μαζί σου σήμερα και τα παιδιά αδιαφορούσαν σε κάθε σου κουβέντα. Δεν είναι λίγες οι φορές δε, που πιστεύεις πως ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον σου.

Μπορεί η απάντηση σου σε όλα τα παραπάνω να είναι τα νεύρα, ό θυμός και το άγχος. Μπορεί όμως να είναι και η ηρεμία, να ερμηνεύσεις το καθένα από αυτά ως ένα ανεξάρτητο από εσένα γεγονός. Αν πάρεις λίγο χρόνο και σκεφτείς, θα δεις καθαρά πως για κανένα από τα παραπάνω δεν είσαι εσύ υπεύθυνη. Δεν αποτελεί κανένα από τα παραπάνω, απόρροια κάποιας δική σου λάθος συμπεριφοράς.

Όταν αισθάνεσαι πως όλα πάνε στραβά απομακρύνσου, καθάρισε το μυαλό και την ψυχή σου και επέστρεψε, ώστε να τα αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία και ηρεμία. Μπορεί σε κάποια από τα γεγονότα, να μην χρειάζεται καν να πάρεις θέση, μπορείς απλά να αναγνωρίσεις πως δεν πρέπει να τους δώσεις χώρο και να τα αφήσεις να περάσουν χωρίς να σε αγγίξουν.

  • Ξεκίνα την μέρα σου νωρίς, όταν ακόμα δεν ακούς θόρυβο.

 Γνωρίζω καλά πως, προσπαθείς να ξεκλέψεις λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστείς. Όμως αν βάλεις στο πρόγραμμά σου να ξυπνάς το πρωί 30’ πιο νωρίς από την υπόλοιπη οικογένεια θα δεις μεγάλη διαφορά στην συνέχεια της ημέρας σου. 

Μέσα στα αυτά τα 30’ θα ξυπνήσεις, θα κάνεις 10’ διαλογισμό ή θα διαβάσεις ένα απόσπασμα από το αγαπημένο σου βιβλίο, θα ρουφήξεις την ηρεμία και την ησυχία που θα έχεις πολύ ανάγκη κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι όμορφη και γαλήνια η πρωινή ησυχία, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να την γνωρίσεις.

  • Νιώσε ευγνωμοσύνη.

 Έχεις βαρεθεί να το ακούς, το καταλαβαίνω. Όπως καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο μέσα σε δύσκολες περιόδους να εστιάσεις στο καλό. Βλέπεις ολόκληρο το σύμπαν να καταρρέει και εσύ πρέπει να νιώθεις ευγνώμων. 

Αν μάθεις όμως στον εαυτό σου να απορρίπτει τα παραπάνω, αφού δεν είναι δυστυχώς στο δικό χέρι να τα αλλάξεις, τότε μπορείς να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Δες τα καλά και αντιμετώπισε τα δύσκολα με αισιοδοξία, δεν μπορείς να αλλάξεις μια κατάσταση αν η στάση σου είναι αρνητική, το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβαρύνεις την ψυχή και το μυαλό σου.

Μακάρι να μην υπήρχε η φτώχεια, η πείνα, ο πόλεμος, μακάρι. Όμως υπάρχουν. Να είσαι δοτικός άνθρωπος, να προσφέρεις υλικά ή ακόμα καλύτερα συναισθηματικά. Ότι προσφέρεις η ζωή θα στο χρωστά και θα στο επιστρέψει διπλάσιο.

  • Δίδαξε στον εαυτό σου συνήθειες αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων.

Όταν αισθάνεσαι να σε κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα μάθε στον εαυτό σου να ανταποκρίνεται ειρηνικά. Η βόλτα στον καθαρό αέρα της φύσης ή του πάρκου κοντά σου, ο διαλογισμός μέσω της ενσυνειδητότητας, η βαθιά αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα, ένα τσάι, η συζήτηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είναι μερικά από τα δυνατά σου όπλα.

  • Μείωσε το θόρυβο, δώσε χώρο στην ησυχία.

Περιόρισε την χρήση του κινητού, της τηλεόρασης, του υπολογιστή. Αρνήσου τις ειδήσεις, προτίμησε να διαβάζεις τα νέα της ημέρας από μια αξιόπιστη ειδησεογραφική σελίδα. Περιόρισε το χρόνο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ζωή είναι εκεί έξω. 

Οι ζωές μας έχουν γεμίσει ‘’θορύβους’’, ακατανόητους και αχρείαστους. Περιόρισε όλα τα παραπάνω και δώσε περισσότερο χώρο στην ησυχία. Θα βλέπεις πιο καθαρά, θα νιώθεις πιο αληθινά, θα ζεις πιο ήρεμα και ποιοτικά, θα δεις.

  • Μάθε τον εαυτό σου να κάνει ένα πράγμα την φορά.

Κάνεις την γυμναστική σου, σταμάτα να σκέφτεσαι τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Θα είναι εκεί όταν τελειώσεις και θα μπορείς να τις αντιμετωπίσεις όταν με το καλό έρθει η σειρά τους. Περπατάς στην φύση, μείνε εκεί, νιώσε αυτά που απλόχερα σου χαρίζει και μην τα σπαταλάς για τις έγνοιες και τα άγχη σου.

Δουλεύεις, να επιλύεις ένα ζήτημα κάθε φόρα όχι πολλά και με εναλλαγή από το ένα στο άλλο. Δεν είσαι το ίδιο αποδοτική αν δεν αφιερώνεις χρόνο για το κάθε ένα ξεχωριστά. Δεν υπάρχει χρόνος το καταλαβαίνω, αλλά αν το προσπαθήσεις θα δεις πως θα τον βρεις, θα είσαι πιο συγκεντρωμένη και θα προχωράς με μεγαλύτερη ευκολία στο επόμενο.

Δώσε χώρο στα όμορφα και ειλικρινή συναισθήματα σου, απομακρύνσου από τα άσχημα. Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε ουτοπικό, μπορείς να το κάνεις αρκεί να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις την αληθινή δύναμη που κρύβεις μέσα σου.

Πως θα βρεθείς κοντά στο φως αν αναλύεις μόνο το σκοτάδι;! 

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα