Γιατί επηρεάζομαι από την γνώμη των άλλων

Η δύναμη της επιρροής των άλλων στην προσωπική σου ζωή

O αντίκτυπος της επιρροής των άλλων ανθρώπων στην δική σου ζωή

Σχηματιζόμαστε από τις σκέψεις μας , γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όταν το μυαλό είναι καθαρό, η χαρά μας ακολουθεί σαν σκιά που δεν μας εγκαταλείπει.

Ποιός δεν επιθυμεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωής του; Σε ένα σύμπαν που τα πάντα βρίσκονται σε αλληλεπίδραση, ο έλεγχος της προσωπικής σου ζωής είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Μου πήρε χρόνο να ανακαλύψω πως η επιρροή που δέχομαι από τους γύρω μου, χωρίς να είναι καν υποκινούμενη, είναι μεγάλη. Συνειδητοποίησα πως πολλές σκέψεις, στάσεις και στο τέλος πράξεις μου, στην πραγματικότητα, δεν αποτελούσαν προσωπική μου επιλογή. Ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της επιρροής των άλλων προς εμένα.

Η επιρροή αποτελεί μια έμφυτη ικανότητα. Την ασκείς τις περισσότερες φορές χωρίς πρόθεση, μπορεί να είναι είτε θετική, είτε αρνητική. Αν κάποιος είναι χειριστικός άνθρωπος μπορεί να γίνει πομπός αυτής ,προς όφελος του και δυστυχώς θα ασκήσει αρνητική επιρροή στον δέκτη χωρίς ο ίδιος να προλάβει να το αντιληφθεί.

Θέλει μεγάλη προσπάθεια από την μια, να ορίσεις την επιρροή που δέχεσαι και καθόλου προσπάθεια από την άλλη, να ορίσεις αυτή που προκαλείς. 

Πως ασκείς επιρροή

Η επιρροή που ασκείς στους γύρω σου δεν απαιτεί συνειδητή πρόθεση. Επηρεάζεις τους άλλους με το να είσαι απλώς ο εαυτός σου, να λες αυτό που σκεφτεσαί και να πράττεις αυτό που επιθυμείς. 

Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις ποιον θα επηρεάσει η δική σου συμπεριφορά. Ο καθένας μας πρέπει να αποδέχεται τον εαυτό του, να τον αγαπά και να τον στηρίζει. Με απλά λόγια, να είναι αληθινός. 

Ποτέ η παρουσία σου δεν περνά απαρατήρητη. Μπορεί να είναι τα μάτια των παιδιών σου, του συντρόφου σου, των γονιών σου, ένος τυχαίου περαστικού. Τα συναισθήματα σου και οι όποιες καταστάσεις βιώνεις, διασπείρονται στο σύνολο σαν ραδιενεργά κύματα 5G μέσα από τις λέξεις και τις πράξεις σου.

Τίποτα δεν μπορεί να σε ενθαρρύνει περισσότερο από το καλό παράδειγμα κάποιου. Γίνε και εσύ μια θετική επιρροή. Προσφέρεις με αυτόν τον τρόπο πολλά στον εαυτό σου. Θα δεις τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης σου να εκτοξεύονται. Ύστερα σκέψου πως θα γίνεις το παράδειγμα αυτού που θα ήθελες να συναντάς πιο συχνά. Ένα καλημέρα, ένα χαμόγελο, μια ηλιαχτίδα στη μόνιμη συννεφιά κάποιου.

Ας δούμε τώρα από ποιους τύπους χαρακτήρων τείνεις να επηρεάζεσαι εσύ περισσότερο.

Τους μόνιμα ανήσυχους και αγχωμένους

Ανησυχούν και αγχώνονται παραπάνω από το επιτρεπτό όριο για εσένα. Στην προσπάθεια τους να σε προστατεύσουν από πιθανούς κίνδυνους που καραδοκούν κατά την δική τους γνώμη ή από ανθρώπους που ίσως σε πληγώσουν συναισθηματικά. Οι συνεχόμενες ανησυχίες τους ωστόσο, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην δική σου προσωπική ανεξαρτησία.

Μπορεί να σου στερήσουν πράγματα που θα σε έκαναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Στέρησε το δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών. Η ζωή είναι δική σου, είσαι εσύ που αποφασίζεις και αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία δικαιώματα σου σαν άνθρωπος.

Αυτούς που θέλουν να έχουν ΠΑΝΤΑ τον έλεγχο.

Ο συνεχόμενος έλεγχος είναι ασφυκτικός. Δυστυχώς  η πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας είναι οι γονείς. Έχουν ξεκαθαρίσει, μπορεί πολύ καιρό πριν γεννηθούν τα μωρά τους,  την διαδρομή που τα ίδια θα ακολουθήσουν. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί, με αυτόν τον τρόπο νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια γι’ αυτά, αν ακολουθήσουν ήδη περπατημένα μονοπάτια δεν έχουν το άγνωστο να παραμονεύει.

Μπορεί επίσης να βλέπουν τα παιδιά τους ως συνέχεια τους, βάζοντας τους στόχους τα όνειρα  που οι ίδιοι δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι υποκινούμενα παιδιά, παιδιά χωρίς να έχουν βρει τον αληθινά δικό τους δρόμο και προορισμό.

Τους αρνητικούς και τοξικούς

Την αρνητική ενέργεια την νιώθεις αμέσως. Εξαπλώνεται σαν ιός και σε καταβάλει. Μπορείς εύκολα να γίνεις ξενιστής και να την μεταδώσεις και εσύ στον δικό σου κύκλο συναναστροφής. Προσοχή λοιπόν, προσοχή στα όρια με τους ανθρώπους που είναι πηγή αρνητικών συναισθημάτων. Η επιρροή τους μπορεί να μην είναι υποκινούμενη όμως η δύναμη και ο αντίκτυπος της είναι τρομερά μεγάλης έντασης. Πρόκειται για τους λεγόμενους τοξικούς ανθρώπους.

Οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις επιλέξει να περνάς πολύ χρόνο μαζί τους επηρεάζουν τρομερά το συναισθηματικό σου κόσμο. Από την μια πλευρά, οι όμορφες, δυνατές σχέσεις είναι αυτές που σου προσφέρουν την μεγαλύτερη ευτυχία στην ζωή. Από την άλλη πλευρά, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι υπεύθυνες και για επίπονες, δυστυχισμένες  και στενάχωρες καταστάσεις .

Στην εποχή μας, είμαστε πιο αδύναμοι συναισθηματικά. Επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από αρνητικές επιρροές και όχι από θετικές. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποφεύγεις τους αρνητικούς ανθρώπους. Να μην επιτρέπεις σε κανέναν άλλο να έχει στα χέρια του τον έλεγχο της δικής σου ζωής. Να προσπαθείς να μην εστιάζεις στους φόβους των άλλων αλλά στα δικά σου κίνητρα. Να ορίσεις προσωπικά υγιή όρια

 Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν μπορεί να είναι θείο δώρο άλλα μπορεί και όχι. Διαχωρισμός λοιπόν. Η φροντίδα των συναισθημάτων σου είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Αν είσαι καλά μέσα σου, θα είσαι ψυχικά και σωματικά υγιείς. Αν είσαι ΕΣΥ και δεν επηρεάζεσαι από τους γύρω σου θα προσφέρεις ευτυχία σε εσένα  και τους ανθρώπους που αγαπάς.

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα