Δεν πρέπει να σε απασχολεί διόλου τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα

Η κρητική των άλλων να μην σε απασχολεί

Δεν με νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτό που κάνω, όμως με ενδιαφέρει πολύ εκείνο που πιστεύω εγώ ο ίδιος για όσα κάνω. Αυτό σημαίνει δύναμη χαρακτήρα!

Η ανησυχία για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς μπορεί σε μεγάλο βαθμό να μας ακινητοποιήσει. Το τι μπορεί οι άλλοι να σκέφτονται για σένα μπορεί να σου κοστίσει ακόμα και να γνωριστείς με τον ίδιο σου τον εαυτό  και κατ’ επέκταση να σε αποδεχτείς. Αυτό είναι εγκληματικό προς εσένα. Να μην μπορείς να εκφράσεις την αληθινή σου φύση, να ακολουθήσεις τα όνειρα σου, να εκφράζεσαι όπως ακριβώς νιώθεις και να προσποίησε κάποιον άλλο έξω από εσένα γιατί φοβάσαι τι να πουν οι άλλοι.

Αυτοί οι άλλοι θα έχουν πάντα κάτι να πουν και είναι άδικο γι’ εσένα να χάνεις έστω και ένα λεπτό από την πολύτιμη ζωή σου γι’ αυτούς τους άλλους. Αυτοί οι άλλοι που μονίμως ασκούν κριτική είναι άνθρωποί κενοί. Αυτό το μεγάλο κενό που υπάρχει μέσα τους προσπαθούν να το καλύψουν τρυπώνοντας στις ζωές των υπολοίπων.

Η σκέψη σου γι’ αυτούς τους άλλους μπορεί να σε πάει κόντρα στην λογική, σε μέρη του μυαλού που θα σε γεμίσουν ανασφάλεια, άγχος και αμφιβολία. Όλα τα παραπάνω σε εμποδίσουν να ζήσεις την ζωή που θα ήθελες πραγματικά, δημιουργώντας ουσιαστικά την ζωή που επιθυμούν οι άλλοι για εσένα. Δεν είναι άδικο;! Είναι σαν να είσαι παγιδευμένος μέσα στο ίδιο σου το είναι. Αν σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι είναι σαν να παραδέχεσαι πως οι γνώμη που έχουν αυτοί για εσένα μετράει πολύ περισσότερο από την γνώμη που έχεις εσύ για τον εαυτό σου. Γκρεμίζοντας έτσι την αυταξία σου.

Αυτή είναι η πολύτιμη ζωή μου. Αυτή μου δόθηκε. Μέσα σ’ αυτή την πολύτιμη ζωή έχω δικαίωμα να διαλέξω και να ζήσω με όποιον τρόπο θέλω. Δεν χρειάζεται να αποδείξω την αξία μου σε κανέναν.

Στην πραγματικότητα όλοι μας γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να μας απασχολεί στο ελάχιστο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Ξέρω, είναι εύκολο να το λές αλλά δύσκολο να το ακολουθήσεις.  Όμως, δώσε στον εαυτό σου την θέση που του πρέπει στην ζωή σου, αυτή του πρωταγωνιστή, είσαι αξιόλογος. Είσαι μοναδικός άνθρωπος και αυτή η μοναδικότητα σου είναι η δύναμη σου

Ο μόνος που πρέπει να σου δίνει έγκριση για οποιαδήποτε σκέψη σου είναι ο εαυτό σου και μόνο. Είναι ωραία η επιβεβαίωση και η έγκριση, αλλά βάζοντας τον εαυτό σου πάνω απ’ όλους, δεν θα απογοητευτείς στην περίπτωση που δεν θα λάβεις κάποιο από τα δύο. Ο καθένας μας έχει την δική του λογική και αντιλαμβάνεται με βάση αυτής τον κόσμο γύρω του.

Απομακρύνοντας τον φόβο για τις απόψεις των άλλων θα ανακαλύψεις πως πολλές από τις υποθέσεις που κάνεις σε οδηγούν συνήθως σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι σκέφτονται στην πραγματικότητα οι άλλοι για εσένα. Εκτός και αν έχεις την ικανότητα να διαβάζεις το μυαλό τους ή αν τους ρωτήσεις ευθέως. Μπορεί να μην εκφράζεις την πραγματική σου άποψη για μια κατάσταση νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα είσαι πιο αρεστός. 

Δεν γνωρίζεις όμως αν η πραγματική σου γνώμη θα μετρούσε περισσότερο για τον συνομιλητή σου.  Αν πρώτα εσύ ο ίδιος πιστέψεις τον εαυτό σου, αντιληφθείς την πραγματική σου αξία τότε θα βρεθείς αντιμέτωπος με ανθρώπους που θα σε εκτιμούν για αυτό που πραγματικά υποστηρίζεις και είσαι. Ο εαυτός σου. Και αυτό θέλουμε στην τελική μάτια μου, να έχουμε πλάι μας ανθρώπους που βλέπουν στα μάτια μας να αντανακλάτε η ψυχή μας !

Όταν κρίνεις έναν άλλο, δεν τους ορίζεις, ορίζεις τον εαυτό σου.

Τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στους άλλους όταν μας μιλούν. Πέφτουμε στην παγίδα του «ΑΛΕΡΤ». Τι εννοώ. Μας παρουσιάζουν με τόσο μεγαλεπήβολο τρόπο το λάθος στην δική μας κίνηση ή επιλογή, που εστιάζουμε σε εμάς εκείνη την στιγμή και το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλέσουμε ή ήδη έχουμε προκαλέσει. 

Η κάθε άποψη είναι αποδεκτή καθώς όπως ανέφερα και παραπάνω ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο. Θέλω να σκεφτείς κάτι που θα σου αλλάξει προοπτική. Η κρίση ενός άλλου ατόμου για εσένα και την δική σου ζωή στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ για εσένα. Είναι μια στιγμιαία αντανάκλαση των δικών του φόβων, ανασφαλειών και αντιλήψεων. Σαμποτάρει την δική σου ζωή γιατί δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο να είναι αληθινός ο ίδιος στην δική του.

Αν σου είναι δύσκολο να είσαι πάντα ειλικρινής με τους άλλους, αν φοβάσαι πως θα σε κρίνουν, ξεκίνα με το να είσαι ειλικρινής με εσένα. Έχεις το δικαίωμα να σε κρίνεις, μόνο εσύ το έχεις. Έχεις όμως και το καθήκον να σε νοιάζεσαι, να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις. Μην φοβάσαι την κρίση των άλλων, αποδέξου πρώτα τον εαυτό σου. 

Είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας, προκαλώντας πολύ πόνο στην ψυχή μας. Γεμίζοντας ρωγμές. Αν είναι πολλές οι ρωγμές για τους άλλους τότε ήρθε ο καιρός να αντιληφθείς πως έχεις δώσει λάθος προτεραιότητες. Αν σε ρωτήσεις γιατί κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου, ποια θα είναι η απάντηση που θα πάρεις; Ίσως γιατί δεν ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις των άλλων. Ίσως γιατί θεωρητικά είσαι λιγότερο αποδοτικός.

Θυμήσου πως δίνεις κάθε φορά το καλύτερο που μπορείς. Μόλις φτάσεις στην αποδοχή σου, θα αρχίσει να λιγοστεύει και ο φόβος για την κρίση των άλλων.. θα την αφήσεις πίσω και θα συμβιβαστείς με την πραγματική σου αλήθεια και όχι με αυτή των άλλων. Όταν εγκρίνεις πρώτα εσύ τον εαυτό σου και τον τρόπο που αγαπάς να ζεις, οι απόψεις των άλλων δεν θα έχουν καμία σημασία για ΄σένα. Δεν θα μετρούν, ίσως νιώσουν πως δεν είναι δα και τόσο σπουδαίοι μιας και δεν θα τους δίνεις την χαρά να αισθάνονται ανώτεροι σου.

Όταν δεχόμαστε κριτική, υπάρχει η πιθανότητα θέλοντας ή μη να την ασκούμε κιόλας. Κρίνουμε γιατί μας κρίνουν και πάει λέγοντας. Αν σταματήσουμε να είμαστε αρνητικοί κριτές θα κάνουμε σπουδαία αρχή και ίσως αποτελέσουμε θετικό πρότυπο και για άλλους. Ας μην κρίνουμε, ας επιλέξουμε να μάθουμε. Να μάθουμε για την τόσο όμορφη ιδέα της  διαφορετικότητας. Ας  γίνουμε γνώστες νέων θρησκειών, νέων τρόπων ντυσίματος, μαλλιών, στιλ και όχι κριτές. Ας παρακινηθούμε από τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι αλλά θετικά, να εξελιχθούμε, να ωριμάσουμε να ομορφύνουμε ψυχικά.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποφύγεις την κριτική: μην κάνεις τίποτα, μην πεις τίποτα και μην είσαι τίποτα.

Δεν νομίζω να ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία. Σου δόθηκε το πολύτιμο δώρο της ζωής για να ζήσεις και όχι να συμβιβαστείς. Να ζήσεις όπως πραγματικά εσύ επιθυμείς, να κάνεις πράγματα που θα σε κάνουν να  νιώθεις χαρούμενος και ευτυχισμένος. Μην σπαταλήσεις την ζωή σου για να είσαι αρεστός στους άλλους.

 Χόρεψε, τραγούδα, χαμογέλα, αγάπησε! Ζήσε την ζωή που είναι αληθινή για εσένα. Δεν μας δόθηκε με την γέννησή μας κανέναν κανόνας για το πως θα πρέπει να ζήσουμε. Ζήσε σύμφωνα με τις δικές σου προσδοκίες και τα δικά σου όνειρα. Ζήσε την δική σου μοναδική ζωή χωρίς να την επηρεάζει η κρίση του κόσμου. Δώσε πρώτα εσύ την έγκριση στον εαυτό σου, αυτήν χρειάζεσαι και καμιά άλλη!

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα