Η συναισθηματική νοημοσύνη

συναισθηματικη νοημοσυνη eq

Ανακάλυψε την νοημοσύνη της καρδίας,αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου.

Συναντάω όλο και περισσότερο τελευταία, μια έννοια που με βοήθησε να κατανοήσω αυτήν την αόρατη δύναμη με την οποία πολλοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την τόσο σπουδαία έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης ή νοημοσύνης της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Daniel Goleman συναισθηματική νοημοσύνη, EQ, είναι η δυνατότητα να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα σου και να μπορείς να τα ελέγξεις. Είναι επίσης η ικανότητα να μπορείς να ‘δείς’ και να κατανοήσεις τα συναισθήματα των άλλων και τέλος να καταφέρεις να τα διαχειρίζεσαι σωστά στις διαπροσωπικές σου σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές επαγγελματικές). Η ανάγνωση του βιβλίου του Daniel Goleman «Η συναισθηματική νοημοσύνη» πίστεψε με θα σου πλουτίσει το νου και ίσως γίνει η αφορμή για να ακούς λίγο περισσότερο το ένστικτο καθώς και τα συναισθήματα σου

Τα 5 βασικά χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης σύμφωνα με τον Daniel Goleman, που οδηγούν στην σωστή συμπεριφορά του ατόμου είναι:

  1. Αναγνώριση συναισθημάτων.
  1. Σωστή διαχείριση και αυτορρύθμιση των συναισθημάτων.
  1. Κοινωνική δεξιότητα. Κάνει λόγο για την σωστή διαχείριση των συναισθημάτων σου, προκειμένου να οδηγηθείς στο επιθυμητό για εσένα αποτέλεσμα.
  1. Ενσυναίσθηση. Πρόκειται για μιαβαθιά επικοινωνιακή διαδικασία, μέσα από την οποία, προσπαθείς να ‘ακούσεις’ τον άλλο και να κατανοήσεις τα συναισθήματα του.
  1. Κίνητρο. Δίνοντας κίνητρο στο εαυτό σου αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες επίτευξης κάποιου στόχου .

Και αν αναρωτιέσαι αν η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί. Η απάντηση είναι ασφαλώς και μπορεί, μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό μπορεί να συμβεί στην πράξη καλλιεργώντας την και μεταλαμπαδεύοντας την σαν γονιός στο παιδί μέσα στην καθημερινότητα σου, βοηθώντας το με αυτό τον τρόπο στο μέλλον να επιλύει τυχόν προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία. 

Σύμφωνα με έρευνα πάνω σε αυτό, διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό 50% των παιδιών που εγγράφηκαν σε προγράμματα SEL(social emotional learning) είχαν καλύτερα αποτελέσματα επίτευξης στόχου και σχεδόν το 40% εξ αυτών έλαβαν βελτιωμένους βαθμούς. Η ομάδα αυτή συνδέθηκε επίσης με μειωμένα πειθαρχικά προβλήματα.

Πως μπορείς όμως να αυξήσεις τον δείκτη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ας δούμε παρακάτω μερικούς τρόπους.

  • Πρακτική ενσυναίσθησης.

Η ενσυναίσθηση σε προτρέπει να αναγνωρίσεις, πρωτίστως, τα δικά σου συναισθήματα και στην συνέχεια να βιώσεις τα συναισθήμάτα των άλλων ανθρώπων. Είναι βασικό κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης, αποτελώντας το κανάλι που συνδέει τον εαυτό σου με τους υπολοίπους. 

Δεν πρέπει να ταυτίζεις την ενσυναίσθηση με την συμπάθεια. Υπάρχει χάσμα συναισθημάτων μεταξύ των δυο αυτών εννοιών. Η συμπάθεια λέει ‘’νιώθω λύπη για εσένα’’ ενώ η ενσυναίσθηση λέει ‘’ καταλαβαίνω και βιώνω μαζί σου τον πόνο’’. Πολλοί είναι αυτοί που λανθασμένα πιστεύουν πως λειτουργούν με ενσυναίσθηση ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν με απλή συμπάθεια.

  • Αντιμετώπισε τις δυσκολίες σαν πρόκληση.

Όλοι μας βαλλόμαστε καθημερινά από προκλήσεις (επαγγελματικές, συναισθηματικές, φιλικές, οικογενειακές) άλλοτε πιο εύκολες και άλλοτε πιο δύσκολες. Πως τις αντιμετωπίζει ο καθένας εξαρτάται αποκλειστικά από την γωνιά που τις παρατηρεί. Υπάρχει η σκοτεινή γωνιά και υπάρχει και αυτή που έχει άπλετο φως.

 Αν τις βλέπεις λοιπόν από την σκοτεινή γωνιά ίσως σύντομα οδηγηθείς σε αδιέξοδο, που συνεπάγεται την κατάρρευση, κυρίως ψυχολογική. Αν όμως σταθείς στην φωτεινή γωνιά τότε οι ακτίνες θα σε προετοιμάσουν για την επιτυχία που θα έρθει. Η θετική προσέγγιση της κάθε δυσκολίας είναι αυτή που θα σε οδηγήσει μπροστά.

 Προσπάθησε να βλέπεις πάντα από την φωτεινή γωνιά την κάθε νέα δοκιμασία, δώσε κίνητρο στον εαυτό σου για μια νέα επιτυχία. Αυτή η νέα δοκιμασία, και η κάθε επόμενη που ακολουθεί, θα αποτελεί για εσένα μια εξαιρετική ευκαιρία εξάσκησης στην συναισθηματική νοημοσύνη.

  • Διαλογισμός | Ενσυνειδητότητα ( mindfulness).

Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα είναι πάντα σύμμαχοι σου. Να σε ακούς και να σε ηρεμείς προσφέροντας στα συναισθήματα σου προσοχή, μην αφήνεις τα συναισθήματα σου στο παρασκήνιο. Χάρισε τους σου χρόνο και δώσε τους φωνή να μιλήσουν. 

Η πρακτική αυτή σε βοηθάει δίνοντας χώρο στα συναισθήματα σου να εκφραστούν και προσφέρει παράλληλα σε εσένα το τιμόνι για τον καλύτερο έλεγχο τους. Η προοπτική αλλάζει με την ηρεμία του μυαλού και της ψυχής, ειδικά αν αυτά τα δύο βρίσκονται σε αρμονία.

  • Σωστή διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων.

Όταν είσαι σε θέση να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα και να τα χαλιναγωγήσεις , τότε οι πιθανότητες αποτυχίας είναι ελάχιστες. Εφόσον η διαχείριση συναισθημάτων είναι μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης η ευαισθητοποίηση σου προς αυτά είναι απαραίτητη. 

Κάθε φορά που νιώθεις να σε πνίγει κάποιο συναίσθημά και είσαι έτοιμη να εκραγείς από θυμό, κάνε μια παύση και άκουσέ το. Με τον τρόπο αυτό θα υποχωρήσει πιο γρήγορα, αφήνοντας το νου να αντιμετωπίσει την εκάστοτε κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Σκέψου σε μια στιγμή έντασης με έναν συνάδελφο σου, πως αντέδρασες θυμωμένα κρατώντας θέση άμυνας και πόσο πολύ μετάνιωσες έπειτα, γιατί αυτό οδήγησε σε ρήξη της συγκεκριμένης σχέσης. Αν όμως εκείνη την στιγμή, αφιέρωνες μερικά δευτερόλεπτα ώστε να εντοπίσεις πως προέκυψε το πρόβλημα, όλη αυτή, η πριν και έπειτα, στρεσογόνα κατάσταση, θα είχε αποφευχθεί.

Βρες λοιπόν κάτι που θα σου προσφέρει την ηρεμία της στιγμής. Για παράδειγμα μέτρα έως το δέκα, ή κάτι που να σου ταιριάζει περισσότερο και εξασκήσου σε αυτό όταν νιώθεις τον θυμό να σε καταβάλει. Η πρακτική αυτή θα σε σώσει από το να πεις ή να κάνεις κάτι που έπειτα θα μετανιώσεις.

Τόσο το ΕQ όσο και το ΙQ διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη συνολική επιτυχία ενός ατόμου και έχουν και τα δυο αντίκτυπο στην ευτυχία του. Μάλιστα η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους δείκτες επαγγελματικής επιτυχίας. Το συμπέρασμα είναι ένα, το υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης λειτουργεί ευεργετικά στο σύνολο των ανθρωπίνων σχέσεων και σε όλους τους τομείς της ζωής.

Share:

Leave a Comment

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα