Τι έχει ανάγκη να ακούσει μια μαμά

τι εχει αναγκη να ακουσει μια μαμα

9 πράγματα που χρειάζεται να ακούσει μια μανούλα

Μια γυναίκα συνειδητοποιεί πόσο δυνατή είναι όταν μεταμορφώνεται από γυναίκα σε μητέρα. Αυτή η μαγική και μοναδική στιγμή της δείχνει πως η ύπαρξη της ολόκληρη είναι ένα θαύμα, ένα θαύμα που γεννά ακόμα ένα. Η μαμά γεννά μαζί με το μωρό και δύναμη. Δύναμη για να καταφέρει να σταθεί όρθια παρά τις λιγοστές ώρες ύπνου, δύναμη για να υποδεχτεί τον πιο ουσιαστικό αλλά και απαιτητικό ρόλο της ζωής της, αυτόν της μητρότητας.

Οι ημέρες της μαμάς είναι γεμάτες. Γεμάτες χαμόγελα, γεμάτες δάκρυα, γεμάτες φωνές, γεμάτες δουλείες. Είναι και κάποιες φορές αδειανές. Αδειανές από κουράγιο, αδειανές από ανθρώπους, αδειανές από ανάσα, αδειανές από κατανόηση.

Δύσκολο να μπεις στην θέση μιας μαμάς, ακόμα πιο δύσκολο να την καταλάβεις. Έχει τις ώρες της η μαμά, μπορεί να είναι ήρεμη αλλά μπορεί και όχι. Όμως, στο τέλος της ημέρας όταν καληνυχτίζει το παιδάκι της με ένα φιλί νιώθει την μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη. Νιώθει την καρδιά της να χτυπά δυνατά από ευτυχία. Είναι η ώρα που μπορεί ήσυχα να καμαρώσει το θείο δώρο που έχει στην ζωή της.

Εκείνες τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να έχει μια μαμά, ξέρει πως θα περάσουν. Το νιώθει.. ακούει το ένστικτό της και δεν ακούει υποδείξεις και παράπονα.

Έχει ανάγκη όμως να της θυμίσεις πως:

  • Είναι μια καλή μαμά

Φροντίζει 24 ώρες να βρίσκεται στα πλάι του παιδιού της. Δίνει παραπάνω απ’ όσα μπορεί για να βλέπει το παιδί της γερό και ευτυχισμένο. Μέσα στην καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της δεν μπορεί αυτό να το διακρίνει. Θύμισε της λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία πως είναι μια καλή μαμά.

  • Κοιμάται λίγο αλλά δεν φαίνεται κουρασμένη

Γνωρίζει καλά πως έχει μαύρους κύκλους από την έλλειψη ύπνου, πως φαίνεται κουρασμένη και προβληματισμένη. Γιατί είναι. Αυτό που έχει ανάγκη να ακούσει όμως είναι πως είναι όμορφη και έτσι. Μόλις το παιδάκι της μεγαλώσει λιγάκι ακόμα, τότε θα βρει και πάλι τον εαυτό της και θα βρει και τον προσωπικό της χρόνο που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Μην κάνεις μια μαμά να νιώθει χειρότερα απ’ ότι ήδη είναι. Αυτό ισχύει και για τους συζύγους!

  • Οι ανησυχίες θα υπάρχουν αλλά θα μπορεί να τις διαχειριστεί

‘’Τώρα που έγινες μαμά, δεν θα σταματήσεις ποτέ να ανησυχείς. ‘’Είναι συνηθισμένη φράση για μια μαμά. Πρέπει όμως να την ακούει; Για σκέψου το. Της δημιουργείται ακόμα περισσότερο άγχος και πίστεψε με δεν το έχει καθόλου ανάγκη. Οι ανησυχίες μας πάντα θα υπάρχουν, πάντα μας συντροφεύουν σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Πάντα ανησυχούμε για κάτι. Όταν κρατάς για πρώτη φορά το μωρό σου αγκαλιά νιώθεις το συναίσθημα της προστατευτικότητας και αυτό θα το νιώθεις μια ζωή, όχι της ανησυχίας. Άφησε λοιπόν στην άκρη υποδείξεις τέτοιου είδους και τόνισε της πως είναι λογικό να έχει ανησυχίες αλλά θα μπορεί ενστικτωδώς να τις διαχειριστεί.

  • Είναι εντάξει να κάνει λάθη

Μια μαμά δεν μπορεί πάντα να σκέφτεται και να πράττει με ψυχραιμία. Ειδικά όταν η λειτουργία του σπιτιού εξαρτάται μόνο από την ίδια και δεν έχει καμία απολύτως βοήθεια. Είναι λογικό και επόμενο να κάνει λάθη, αυτό δεν σημαίνει πως θα καταστρέψει την ζωή του παιδιού της. Σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζει και να γίνεται όλο και καλύτερη. Δεν υπάρχουν οδηγίες και κανόνες για να μεγαλώσει η κάθε οικογένεια σωστά το παιδί της. Δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη λοιπόν να της τονίζεις τα λάθη της, έχει ανάγκη όμως να της πεις πως είναι τέλεια μαμά και ότι δίνει τον καλύτερο της εαυτό.

  • Θα βρει σύντομα τις ισορροπίες της

Νιώθει κουρασμένη, χαμένη, φοβισμένη, αγχωμένη, μόνη. Το μόνο φως στο σκοτάδι είναι το παιδί της. Είναι και οι αλλαγές στο σώμα της, ξαφνικά είναι αλλιώς.. Χρειάζεται χρόνο και χώρο για να το αποδεχτεί. Φράσεις όπως ‘’Καλά, ποτέ δεν θα γίνεις όπως πριν, απλά συμβιβάσου.. τώρα εξάλλου είσαι μαμά.’’ Είναι απλά απαγορευτικές. Θα εξοικειωθεί με την νέα της εικόνα και σιγά σιγά θα επανέλθει. Δεν έχει ανάγκη να την αποθαρρύνεις έχει ανάγκη να της δώσεις κουράγιο. ‘’Θέλει λίγο χρόνο να βρεις την εικόνα που εσύ επιθυμείς για τον εαυτό σου. Αλλά δεν θα αργήσει η στιγμή που θα την αντικρύσεις και πάλι στον καθρέφτη.’’ Αυτό μάλιστα!

  • Πάρε τον χρόνο σου, τον έχεις ανάγκη

Δεν θα στο ζητήσει, νιώθει το μητρικό ένστικτό να κυριαρχεί. Αυτό που της λέει προς πρέπει να είναι εκεί, πλάι στο παιδί της. Όμως, αν πραγματικά αγαπάς την μαμά θα πρέπει να της δώσεις χώρο να αναπνεύσει. Να αποσυμπιεστεί, να πάει μια βόλτα να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Να μην χάσει την προηγούμενη ανεξάρτητη ύπαρξη της. Δεν είναι μόνο μαμά, είναι και γυναίκα. Πρέπει να συνεχίσει να περιποιείται τον εαυτό της και να του αφιερώνει χρόνο.

  • Δεν είναι σούπερ μαμά

 Δεν είναι στο χέρι της να προστατεύει το παιδί της ανά πάσα στιγμή. Σίγουρα θα υπάρχουν ατυχήματα αλλά δεν είναι υπεύθυνη για αυτά. Η ζωή είναι γεμάτη από νέες εμπειρίες εύκολες, λιγότερο εύκολες και δύσκολες. Ότι έρχεται θα το αντιμετωπίζει με περίσσια δύναμη και κουράγιο. Αυτό το γνωρίζει καλά η μαμά. Απλώς χρειάζεται που και που θα της το θυμίζεις. Ακόμα και αν ήταν σούπερ μαμά δεν θα μπορούσε να προβλέψει την επόμενη κίνηση του παιδιού της.

  • Τα κάνει όλα να μοιάζουν υπέροχα

 Πολλές φορές νιώθει τις δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν, ότι είναι λίγη μέσα στα πολλά. Δεν είναι η μόνη. Όλες τις μανούλες τις κυριεύει το συναίσθημα της ανασφάλειας και της μοναξιάς. Εκείνη την στιγμή έχει ανάγκη να ακούσει πως αναγνωρίζεται η αγάπη που προσφέρει. Το παιδί της μεγαλώνει με ασφάλεια και προσοχή. Έχει ένα ευτυχισμένο σπίτι και μια οικογένεια που την υπεραγαπούν και νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα όσα τους προσφέρει ανιδιοτελώς και με μπόλικη αγάπη. Πως  όλα αυτά που προσφέρει είναι κάτι παραπάνω από αρκετά.

  • Πόσο πολύ την αγαπάει το παιδί της

Δεν έχει ανάγκη να ακούσει πως το παιδί της είναι χειριστικό, ούτε πως έχει γίνει προέκταση της. Έχει ανάγκη να ακούσει πως το βλέμμα του παιδιού της ξεχειλίζει από αγάπη. Πως το παιδί της την αγαπά ακόμα και όταν το νερό είναι λιγότερο ζεστό απ’ ότι πρέπει γιατί δεν πρόλαβε να ανάψει το θερμοσίφωνο. Την αγαπά ακόμα και όταν δεν πρόλαβε να του μαγειρέψει κάτι καινούργιο και τρώει ξανά το χθεσινό φαγητό. Την αγαπά ακόμα και όταν του θυμώνει γιατί το κάνει για το καλό του. Πάντα θα την αγαπά!

Είναι δύσκολη η διαδρομή της μητρότητας. Όποια μαμά όμως και να ρωτήσεις θα σου πει πως δεν θα το άλλαζε με τίποτα στον κόσμο. Είναι το ομορφότερο ταξίδι που έκανε ποτέ, έχει ανηφόρες, κατηφόρες, απότομες στροφές. Όμως όπως και σε κάθε ταξίδι οι ευθείες είναι πολύ περισσότερες και ο προορισμός αξίζει όσο ο πιο πολύτιμος θησαυρός του κόσμου. Το παιδί σου μαμά! 

Share:

Καλώς ήρθατε! Είμαι η Όλγα, μαμά δύο υπέροχων παιδιών. Είμαι ιστορικός και έχω αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια της μανούλας δημιούργησα με αγάπη και το δικό μου γούστο το Mamigusto .

τελευταία άρθρα
join us

Social Media

δημοφιλή άρθρα

τελευταία νέα

Εγγραφείτε στο MG Newsletter

Ειδοποιήσεις για νέα άρθρα, χρηστικές συμβουλές κα ευ ζην.

τελευταία βίντεο

Συναφή άρθρα