Η μαμά στα πρόθυρα κατάρρευσης
Καλώς ήρθες σε ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει να αποδείξεις στο εαυτό σου, για μια ακόμη φορά, πως προσφέρεις πολλά στους άλλους και ελάχιστα σε εσένα. Ξυπνάς νωρίς, τρέχεις όλη μέρα κοιμάσαι αργά και στο ενδιάμεσο δεν έχει μείνει καθόλου χρόνος να σε προσέξεις. Φτάνοντας στο burnout.
Το άγχος και το στρες σε καταβάλουν και ασκούν μεγάλη πίεση στις σωματικές και ψυχολογικές αντοχές σου. Αμελείς να φροντίσεις τους πόνους που τυχόν νιώθεις, ίσως γιατί είναι κάτι σταθερό. Ωστόσο, αμελώντας το θα έχεις αρνητικές επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.
Όταν αμελείς την καλή σου υγεία και έχοντας παράλληλα ως μόνιμο σύντροφο το άγχος , οδήγησέ αργά μεν, σταθερά δε, σε μια κατάσταση πλήρους εξάντλησης. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από πλήρη παραίτηση, σωματική και ψυχική. Τα αρνητικά συναισθήματα σου έχουν βαρέσει κόκκινο.
Τα σημάδια μιας τέτοιας κατάστασης έχουν ως εξής:
- Νιώθεις μια μόνιμη εξάντληση και αδυναμία να κάνεις ακόμα και τα πιο βασικά
- Κατηγορείς στο εαυτό σου που δεν έχεις άλλες αντοχές
- Αντιμετωπίζεις με αρνητική προδιάθεση τα πάντα, αδιαφορείς να θέσεις κίνητρο επιτυχίας σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου
- Νιώθεις δυσκολία συγκέντρωσης, η φαντασία είναι μακριά σου με αποτέλεσμα την έλλειψη δημιουργικότητας
- Νιώθεις μεγάλο συναισθηματικό κενό, αδειανή όσο δεν πάει
- Δεν θέλεις να βγαίνεις από το σπίτι, κοινωνικοποίηση υπό το μηδέν
- Έρχεσαι συχνά σε αντιπαράθεση στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον
- Απομακρύνεσαι συναισθηματικά από τον σύντροφο σου και τους φίλους
Όταν φτάνεις το σώμα σου στο σημείο να κατεβάζει από μόνο του τον διακόπτη, έχεις ήδη αργήσει. Πρέπει να το προλαβαίνεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές και τα όρια σου. Βοήθησε τον εαυτό σου, αφιέρωσε του λίγο χρόνο κάθε μέρα.
Προσπάθησε να σε εξελίξεις στους τομείς που νιώθεις ότι έχεις μεγαλύτερη ανάγκη, όπως την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Θα σε βοηθήσει να χειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις, που τυχόν προκύπτουν μέσα στην μέρα με μεγαλύτερη ευκολία.
Κάνε ορατά και κατανοητά τα όρια σου, μην προσπαθείς να τα υπερβείς. Διατήρησε μια ειλικρινή σχέση με την οικογένεια και το φιλικό σου περιβάλλον. Ζήτησε βοήθεια , είτε από την οικογένεια είτε από τους ανθρώπους που νιώθεις κοντά σου ή ακόμα και από κάποιον ειδικό.
Αυτό θα σε βοηθήσει να επανεκτιμήσεις τους στόχους και να θέσεις σε νέα βάση τις προτεραιότητες σου. Μέσα στις νέες σου προτεραιότητες θα περιλαμβάνεις και εσένα, αφιερώνοντας σου χρόνο σε κάτι που θα σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένη.
Επιπλέον, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στα παρακάτω:
- Πρόσεχε την διατροφή σου και μην αμελείς τα καθημερινά σου γεύματα. Ξεκίνα την μέρα σου με μια βόμβα ενέργειας, ένα υγιεινό σμούθι είναι ότι πρέπει
- Μοίρασε τα οικογενειακά καθήκοντα. Μην αισθάνεσαι άσχημα να ζητήσεις την βοήθεια του συζύγου σου, στο πρωινό, στο βραδινό, στο διάβασμα του παραμυθιού. Είστε και οι δυο γονείς, επειδή είσαι η μαμά δεν σε κάνει περισσότερο γονέα από τον μπαμπά.
- Κάνε συχνά εξετάσεις για τυχόν έλλειψη βιταμινών. Το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D και σιδήρου μπορεί να έχουν μεγάλη ευθύνη για την εξάντληση που μπορεί να αισθάνεσαι. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει αντίκτυπο και στην ψυχολογία σου, με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
- Κάνε κάτι ΜΟΝΟ για σένα. Κάνε κάτι που σε γεμίζει και θα σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη. Μπορεί να είναι μια βόλτα, το περπάτημα, το διάβασμα, ο χορός, ο διαλογισμός. Θα κάνεις το είναι σου να νιώθει πολύ όμορφα που επιτέλους του έδωσες σημασία.
- Κάνε γυμναστική. Η γυμναστική ωφελεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Δεν χρειάζεται να είναι επίπονη. Βρες την γυμναστική που σου ταιριάζει και βαλτή στην καθημερινότητα σου. Η άσκηση προσφέρει ανακούφιση από το άγχος.
Αγάπα τον εαυτό σου κάθε μέρα λίγο περισσότερο, εστίασε στα καλά, πρόσεχε την διατροφή σου, διάβασε και απομάκρυνε τυχόν τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου.